Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chorvatsko na talíři: Zapomeňte na paštiku a ochutnejte vynikající černé rizoto nebo pikantní guláš s klobáskou
Zdroj: zdroj: Toprecepty, Ivace64

Když budete v Chorvatsku, jezte jako Chorvaté. Chorvatsko je snem gurmánů, protože nabízí jednu z nejlepších – a nejvíce podceňovaných – kuchyní v Evropě. Díky mnoha kilometrům pobřeží jsou samozřejmé mořské plody, ale ve vnitrozemí najdete také šťavnaté maso a vydatná dušená jídla.

Vliv italské i středoevropské kuchyně

Středomořské podnebí v Chorvatsku umožňuje pěstovat vysoce kvalitní suroviny, mezi nimiž vynikají víno, olivový olej i lanýže. A na severu země, například na našimi turisty oblíbené Istrii, je místní kuchyně ovlivněna italskou i středoevropskou. Chorvatská jídla jsou jednoduchá a chutná. A co byste měli ochutnat?

Začněme sladkou snídaní. Strukli, oblíbené pečivo z nadýchaného těsta se plní lahodnými náplněmi. Klasicky se podává se zakysanou smetanou a tvarohem, ale i s domácími marmeládami, nebo naslano se sýrem. Ochutnejte také fritule, jednoduchý moučník podobný koblihám. Recept se může v jednotlivých místech lišit, ale vždy jde o šišky s různými náplněmi nebo polevami, jako je pomerančová nebo citronová kůra, rozinky, rum nebo vaječný žloutek.

K obědu rizoto...

K obědu vyzkoušejte třeba černé rizoto (crni rižot). Toto syté a vydatné rizoto se připravuje ze sépií nebo chobotnic spolu s červeným vínem, česnekem a extra panenským olivovým olejem. Výrazně tmavé zbarvení dodává inkoust z černých olihní. Na jídelním lístku určitě najdete také brodetto, někdy brudet. Vydatný rybí guláš stejně jako mnoho podobných pokrmů nemá přesný seznam ingrediencí, ale obvykle obsahuje mušle, krevety, mořského ďasa a rajčatový základ.

...nebo mořské plody

I další oblíbený pokrm obsahuje plody moře. Buzara je chorvatskou variantou mušlí v omáčce z bílého vína, je doplněna česnekem a strouhankou. Jde to velmi oblíbený pokrm v v letoviscích Jaderského moře. Pokud preferuje v poledne něco lehčího, dejte si salát z chobotnic. Tento pokrm, v chorvatštině uváděný jako salata ob hobotnica, je krásně velmi osvěžujícím jídlem v letním dni. Chobotnice se obvykle ochucují petrželkou, octem, olivovým olejem a občas se přidají cherry rajčátka, brambory nebo kapary.

Čas na rybu

Večer je čas na grilovanou rybu. Navštivte tradiční místní restauraci a ochutnejte ten nejlepší úlovek dne, kterým může být například mořský vlk nebo okoun. Jednoduše grilované, ochucené pouze olivovým olejem a citronem, servírované s bramborami a čerstvou zeleninou. Pokud dáváte přednost něčemu vydatnějšímu, vyzkoušejte peku. Nejde ani tak o pokrm, jako spíše o způsob vaření, kdy se guláš z jehněčího či vepřového masa pomalu několik hodin  dusí pod kopulovitou pokličkou.

Vše nezapomeňte zapíjet místním chutným vínem plným sluníčka. Nejlepším vinařským regionem je Istrie na severu země, kde se pěstují odrůdy teran – silné červené víno, které se skvěle hodí k pece nebo jiným masitým pokrmům, a malvazija – bílé víno, které ideálně doplňuje  mořské plody.

Pikantní bramborový guláš

Pokud si chcete chorvatskou atmosféru připomenou doma, uvařte si třeba pikantní guláš z brambor a klobásy. Budete potřebovat:

  • 700 g brambor
  • 250 g pikantní klobásy (nejlépe uzené)
  • 50 g uzené slaniny
  • 2 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • rostlinný olej (nejlépe olivový)
  • bobkový list
  • petrželová nať
  • sůl a pepř
  • sladká červená paprika
  • trochu hladké mouky
  • cca 1 litr vody

Jak na to? Oloupejte a nakrájejte brambory na kostičky, nakrájejte slaninu a klobásu a nasekejte cibuli, česnek a petrželku. Rozehřejte trochu oleje a osmahněte na něm nakrájenou slaninu, cibuli a klobásu. Posypte červenou paprikou a přidejte brambory, bobkový list a sůl a pepř. Lehce poprašte moukou, dobře promícheje a přidejte potřebné množství vody. Vařte, dokud brambory nezměknou. Přidejte nasekanou petrželku a česnek, dochutit můžete i zakysanou smetanou. Krátce povařte a podávejte.

Zdroje informací:

cruisecroatia.com: Best Croatian Food and Dishes You Need to Try

visit-croatia.co.uk: Croatian recipes from around the web

https://www.visit-croatia.co.uk/croatian-cuisine/croatian-recipes/

Recepty k tomuto článku