Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat vaječnou tlačenku? Dobrota v barvách jara patří k velikonočním svátkům a vaječnému hodování
Toprecepty-Anna Kocikova

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, ke kterému se pojí koledování a spousta dobrého jídla. Jedním z nich je tradiční vaječná tlačenka, do které využijeme vykoledovaná vejce a připravíme z ní pohoštění nebo chutnou večeři.

Vaječná tlačenka zaručeně patří k velikonočním receptům. Je krásně barevná díky zelenině a upotřebíme do ní vařená vejce. Můžeme ji ale připravit i před výslužkou jako studené pohoštění pro koledníky, nebo chutnou velikonoční večeři pro rodinu. Na přípravu je velmi jednoduchá a zvládnou ji i začátečníci. 

Co potřebujeme na vaječnou tlačenku

Co by to bylo za vaječnou tlačenku bez vajec. Vychladlá vejce uvařená natvrdo jsou základní surovinou a na jednu tlačenku budeme potřebovat přibližně 6 kusů. 

Jaké jsou další suroviny?

  • Zelenina se postará o křupavost a hezký vzhled řezu tlačenky. Použít můžeme sterilovanou s nálevem, nebo na malé kostičky krátce povařenou čerstvou zeleninu.
  • Sterilované okurky dodají tlačence kyselost.
  • Želatina na vaječnou tlačenku, abychom docílili konzistence jako sulc.
  • Majonéza, kterou si můžeme připravit i domácí, nebo ji odlehčit jogurtem.
  • Hodí se kousek oblíbené uzeniny, uzeného masa i tvrdého sýru;
  • Nálev ze sterilované zeleniny, případně si připravíme domácí sladkokyselý jako na nakládání okurek.
  • Formu na srnčí hřbet, nebo malé misky, které budou tvořit jednotlivé porce vaječné tlačenky.

Článek z magazínu

Jak připravit vaječnou tlačenku

Vaječnou tlačenku budeme mít do hodiny hotovou. Podle následujícího návodu ji lehce připravíme. 

  • Formu vyložíme potravinovou fólií.
  • Uvařená vejce oloupeme. Doporučujeme oddělit bílky a žloutky zvlášť, protože žloutky promíchané ke konci se nerozpadnou.
  • Připravíme si uzeninu, sýr a zeleninu nakrájenou na co nejmenší kostičky, aby směs držela pohromadě. 
  • Želatinu smícháme s nálevem a necháme ji nabobtnat a poté zahřejeme (nevaříme). 
  • Suroviny osolíme, opepříme, přidáme majonézu a zalijeme želatinou. 
  • Celou směs přelijeme do formy a necháme ztuhnout. 

Jak dlouho tuhne vaječná tlačenka

Jistě byste se rádi do jídla pustili co nejdříve, ale doporučujeme vaječnou tlačenku nechat nejlépe přes noc ztuhnout v chladničce, aby se nám dobře vyklopila z formy a nerozpadla se. Díky fólii nám půjde dobře vyjmout a nepřichytí se ke stranám. 

Jak postupovat při přípravě vaječné tlačenky, můžete zhlédnout také v našem video-návodu. 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky