Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše spolupracovnice Iva Trhoňová vydává svou další knížku – Kouzlo domácí pekárny. Těšit se můžete na spoustu slaných i sladkých dobrot určených na přípravu v pekárně, ale všechny recepty zvládnete i bez ní. Kromě toho vám knížka poradí i s výběrem pekárny.

Iva už jednu knížku o pečení v domácí pekárně na kontě má. Kniha Pekárnomanie vyšla v roce 2011, je vyprodaná a dotisk se už nechystá. Ivo, kdy přišel nápad na novou knížku?

Uvědomila jsem si, že od roku 2011 se nabídka domácích pekáren značně rozšířila, a také ji má více lidí doma, ale nějaká komplexní kniha o domácí pekárně na trhu stále chybí, tak jsem ji napsala. Lidé totiž pekárny nevyužívají naplno, jejich možnosti jsou mnohem širší. O tom všem v Kouzlu domácí pekárny píšu.

Co v ní lidé najdou?

Především recepty do pekárny, na chleby, sladké mazance a záviny. Že se dá pekárna použít jen na zadělání těsta, asi ví dnes každý. Proto jsem přidala hromadu receptů na slané i sladké pečivo, rohlíky, koláče a buchty. Všechny recepty jsou doprovázeny srozumitelnými postupy a drtivá většina z nich má vlastní celostránkovou fotografii. Některé recepty provází fotonávody, jak pečivo tvarovat. Najdete tam však i tipy, jak zbytky pečiva zužitkovat. A nechybí ani ohlédnutí do minulosti. Jednu kapitolu jsem také věnovala nejčastějším chybám, proč vznikly a jak je napravit či odstranit. A troufnu si říct, že jsem první, která ve své kuchařce prezentuje i své takzvané fuckupy, tedy, co se mi nepovedlo.

Prozradíš čtenářkám a čtenářům některý z tvých zážitků s pekárnou?

Samozřejmě i mně se chleba propadl, ale asi nejvtipnější byl moment, kdy jsem do chleba zapekla lžíci. Spadla mi tam, když jsem do pekárny sypala mouku přímo ze sáčku, a nevšimla jsem si toho. Pekárna pak při hnětení vydávala divné zvuky a já se smiřovala s tím, že budu muset pořídit novou, že tahle si už svoje odsloužila. Chleba pak šel vyndat muž a smál se, zda to má být jako trénink na zapékání pilníku do chleba. I foto tohoto chleba se zapečenou lžičkou mám v knize.

Ke všem receptům potřebuji mít pekárnu?

Ne, tak to není. Všechny recepty zvládnete i bez pekárny. Ta vám jen usnadní hnětení a kynutí, ale všechny recepty připravíte i bez pekárny. V první části mám i kapitolu, kde radím, jak zadělat těsto bez pekárny. A pokud vás nadchnou i některé speciální funkce pekárny, tak v první části také radím, na co se při výběru pekárny zaměřit a čemu se vyhnout.

Co si pamatuji, tak pekárny mají třeba program na marmeládu…

Ano, mají, marmeládu v pekárně uděláte velmi dobrou, ale stejný program využijete i pro vyškvaření trochy sádla nebo udělání rýžové kaše. Lepší jsem nejedla, a navíc je to téměř bezpracné. A taky prozradím, jak v pekárně udělat tu nejlepší sekanou a šunkofleky z pekárny, ty jsou taky jedna báseň. Recept, jak nejen na tyto dobroty, najdete taky v knížce.

Takže pokud nevyužiji ty speciální funkce pekárny, tak mi stačí, že mám doma robota?

Ve své podstatě ano, ale mám zkušenost, že pekárna to těsto vymíchá lépe než robot. A prostě je velmi pohodlné, že do pekárny jen suroviny doslova nasypu a odcházím dělat to, co potřebuji. Po daném čase je hotovo a já už jen z pekárny vyklepu dobrý chléb.

Pamatuješ si, kdy sis pořídila první pekárnu a proč?

To bylo v roce 2007. Moc se mi líbilo, že tam ty suroviny jen večer nasypu a ráno vyndávám čerstvě upečený voňavý chléb.

Jaké recepty v knížce čtenáři najdou?

Kromě spousty receptů na různé druhy chleba a výše zmíněných tu jsou recepty na domácí veky, bagety, toustový chléb, rohlíky, dalamánky, raženky, bulky, drobné slané pečivo, kynuté moučníky z pekárny, moučníky pečené s práškem do pečiva i moučníky pečené a smažené. Každému druhu je věnována jedna část knížky a pod ně jsou ročleněné jednotlivé recepty. Jako jsou calzone, kaiserky, grissini, mazanec, vánočka, švestkové buďáky, šneci, měchurky, minitrdelníky nebo koblížky.

Je něco, co pekárna neumí?

Pokud pečete chleba přímo v pekárně, nikdy nebude mít tak křupavou lahodnou kůrku jako z pece či z trouby. Ale je to prostě daň za tu pohodlnost, že suroviny nasypete do stroje, zapnete ho a víc se nestaráte. Až se pekárna sama připomene tím, že se bytem rozline nádherná vůně čerstvě dopékaného chleba...

Náš tip: Podívejte se, jaké dobroty najdete v knížce a přečtěte si, jak statečně slavná pekařka bojuje s nepřízní osudu

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

cathleen cathleen (moderátorka)

15. 11. 2022 13:17

Nadja: aj, omlouvám se za pozdní odpověď, komentář mi někam zapadl... A moc děkuji! :-*

Nadja Nadja

6. 9. 2022 14:09

Cathleen, gratuluji k nové knížce a přeji Ti hodně dalších úspěchů. Naďa

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více