Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí pekárna: Křupavé domácí rohlíčky a houstičky jako od profíků!
Zdroj: Wikimedia Commons, Hu Totya – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3159678

Domácí chléb je hitem sezóny, ale už jste zkoušeli domácí houstičky nebo křupavé rohlíčky? Vůni čerstvého pečiva, ani té chuti, když jej namažete máslem, se nic nevyrovná! Jak na to? Poradíme vám!

Domácí rohlíky, houstičky, preclíky...

Co budeme potřebovat:

  • 500 gramů hladké mouky
  • 300 ml vlažné vody
  • 60 gramů sádla
  • 21 gramů droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky cukru

Postup: Nejprve si musíme zadělat kvásek. Ten připravíme tak, že nadrobíme droždí, zasypeme jej cukrem, lžičkou soli a zalijeme trochou vody, a pak ho necháme na teplém místě v klidu vzejít.

Poté do větší mísy prosejeme mouku. Přidáme kvásek, sůl, zbytek vody a sádlo. Ze směsi buď rukama na pomoučeném vále, anebo za pomoci hnětacího robota vypracujeme pevné, hladké těsto, které téměř nelepí. Poté necháme 90 minut kynout na teplém místě a v nádobě zakryté utěrkou. Tip: V řadě receptů na domácí bílé pečivo najdete místo vody mléko a místo sádla máslo. Mléko i máslo jsou v pečivu skvělé, ale dodávají mu dost výraznou chuť. Rohlíky s máslem a mlékem se chuťově i konzistencí více podobají sladkým koláčům. Pokud si chcete vyrobit klasické české "tukáče", použijte vodu a sádlo.

Když máme těsto vykynuté, předehřejeme si troubu na 230°C. Nyní záleží na tom, jaké pečivo chceme péct. Pokud rohlíky, pak si těsto vyválíme na plát, z něhož krájíme trojúhelníky. Ty pak každý jeden uchopíme za jednu špičku, tu povytáhneme, těsto srolujeme a váleček vytaženou špičkou uzavřeme. Tip: Pokud nespěcháte, nejprve z těsta utvořte malé bochánky, nechte je ještě 30 minut dokynout pod utěrkou a teprve poté je rozválejte do podoby trojúhelníků.

Chceme-li péct housky, lžící z těsta odebíráme malé kousky, které ručně vyválíme do válečků. Ty pak po třech zapleteme do požadovaného tvaru. Z delších válečků je rovněž možné složit preclíky. Hotové pečivo dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme dokynout pod utěrkou ještě 20 až 25 minut. Pak pomašlujeme vejcem a můžeme posypat solí a kmínem, mákem nebo sezamem. Pečeme tzv. do barvy, cca 10 minut.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více