Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Limitovaná mikulášská nabídka

Do obchodu

Jídelní rozmary slavných: Zpěvák Freddie Mercury měl rád maminčinu kuchyni, zejména směs luštěnin s kořeněným kuřetem
zdroj: Wikimedia Commnons/Denis Bourez from France, London Uploaded by SunOfErat, CC BY 2.0, a Toprecepty.cz, Ivace64

Kdyby žil Frediie Mercury dnes, určitě by plnil sociální sítě svými postřehy na život kolem nás. Je ale otázkou, jestli by se příznivci frontmana kapely Queen dozvěděli, na jaké delikatese si Freddie pochutnal. Ačkoli se dobrému jídlu nevyhýbal, nebylo pro něj prioritou.

Sekt a čokoláda

„Někteří z nás žijí, aby jedli, ale Freddie patřil k těm, kteří jedli, aby žili.“ Tak na svém blogu odpověděl Freddiho dlouholetý osobní asistent Peter Freestone na otázku jednoho z Mercuryho fanoušků: Co Freddie rád jedl a jaké byly jeho stravovací zvyky?  

Podle Petera si Freddie skutečně uměl vychutnat dobré jídlo, nikdy však neslyšel, že Mercury řekl „To jsem se tedy přejedl!“. Jídlo bylo pro Freddieho Mercuryho jen jedna z mnoha nezbytností, rozhodně ne zážitek, který by si s oblibou dopřával.

Freddie Mercury se netajil tím, že miluje kvalitní sekt, zejména Moët & Chandon. Ví se o něm, že občas „ujížděl“ na belgické čokoládě Godiva. Co ale běžně jedl? Z čeho čerpal energii před často fyzicky vyčerpávajícími koncerty?

Nejlépe vaří maminka

Peter „Phoebe“ Freestone, osobní asistent a zároveň kamarád, strávil po boku Freddieho v jeho londýnském domě plném koček dvacet let, a to včetně smutných okamžiků Mercuryho nemoci. O zpěvákově soukromí pak leccos prozradil v knize, která česky vyšla v roce 2010  pod názvem: Freddie Mercury.

„Když jsem pro něj začal pracovat, Freddie miloval kořeněná jídla, jako důsledek dětství prožitého na Zanzibaru,“ upřesňuje Freestone na svém blogu. Freddie Mercury měl ale nejraději jednoduchou, „domácí“ kuchyniparsíjsko-indická jídla, která mu vařila maminka, od ní mu chutnalo nejvíc.

Kuřecí dhasank

Miloval kuřecí dhansak, tradiční parsíjské jídlo, které se připravuje z různých druhů luštěnin, zeleniny a z kuřecího nebo kozího masa. Pokud máte při ruce správné ingredience, jeho příprava není nijak složitá. Suroviny běžně nakoupíte v prodejnách orientálních potravin. Budete potřebovat:

  • 25 g cizrny
  • 25 g fazolí mungo (žlutý hrách)
  • 25 g červené čočky
  • 50 g žluté čočky
  • 125 ml rostlinného oleje
  • 650 g kuřecích prsou, nakrájených na na 2cm kostky
  • 3 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 410 g konzervovaných rajčat
  • 1 středně velký lilek nakrájený na kousky
  • 1 velká nakrájená brambora
  • 115 g mraženého špenátu
  • 100 g čerstvého koriandru
  • 50 g čerstvé máty
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • 1 lusk kardamomu
  • 1 celá skořice, rozdrcená
  • ½ čajové lžičky černých hořčičných semínek
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • ¼ čajové lžičky mletých semen pískavice (řecké seno)
  • ½ čajové lžičky chilli
  • sůl (podle chuti)

A jak na to? Den předem všechny luštěniny (fazole, cizrnu a oba druhy čočky) důkladně propláchněte a přes noc je společně namočte.

Druhý den je vařte přibližně 30 minut ve dvojnásobném objemu vody. Zatímco se luštěniny vaří, rozehřejte ve velkém kastrolu olej a při vysoké teplotě na něm 5–10 minut restujte maso. Poté ho vyjměte z hrnce a uchovejte na teplém místě.

Osmahněte kmín, kardamom, skořici a hořčičná semínka, přidejte cibuli, česnek a sůl. Jakmile cibule zezlátne, přidejte rajčata a duste ještě asi 5 minut. Poté přidejte lilek, bramboru a špenát, promíchejte a vařte 10 minut. Pak vsypte vařené luštěniny a vše nahrubo rozmačkejte. Přidejte maso a zbytek koření. Dobře promíchejte a vařte dalších 40 minut doměkka. Nakonec na směs nasypte čerstvý koriandr a mátu a vařte ještě 10 minut. Podávejte s obyčejnou vařenou rýží.

A pokud máte rádi indická jídla, vyzkoušejte třeba indickou čočku podle našeho videoreceptu:

Britské kuchyni se nevyhýbal

Freddie Mercury se nevyhýbal ani klasické britské stravě, osobní kuchař Joe Fanelli mu každou neděli připravoval tradiční pečeni. K jeho dalším oblíbeným jídlům patřil „cottage pie“, tedy anglický masový koláč, a klobásky, které Mercury nosil do nahrávacích studií, kde se o ně dělil se svými kolegy a spolupracovníky.

Když se u Freddieho naplno projevily příznaky nemoci AIDS, mj. těžce snášel výrazné kořeněné chutě. Tehdy se jeho strava postupně měnila a v posledním roce života mohl jídlo dochucovat jen solí a pepřem.

Zdroje informací:

gordon-ramsay-recipe.com: Freddie Mercury's favorite foods

faroutmagazine.co.uk: How to make the Freddie Mercury chicken dhansak

 

Témata: Jídelní rozmary slavných, indická kuchyně, britská kuchyně

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Marie