Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Colin Firth miluje arabské mezze a sám připravuje indická jídla, třeba tohle kuře tandoori
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/ Gage Skidmore- own work, CC BY-SA 3.0, a Toprecepty.cz, 1974andrea

Dalo by se říct, že populární britský herec Colin Firth, známý mimo jiné z Deníku Bridget Jonesové, je v jídle tak trochu „světoběžník“. Miluje pokrmy italské, ale i indické a arabské kuchyně. Ačkoli v mládí holdoval fastfoodům, teď se jim už vyhýbá.

Itálie na prvním místě

Hvězda filmů o Bridget Jonesové, jeden ze tří adeptů na otce v muzikálu Mamma Mia nebo britský král Jiří VI. ve filmu Králova řeč Colin Firth má rád dobré jídlo. Je to možná tím, že jeho žena Livia byla Italka a Italové snad už přicházejí na svět s vyvinutým citem pro dobré a kvalitní jídlo.

Jak sám říká, měl prý velké štěstí, že se přiženil do té správné kuchyně. „Nemám nic proti polské kuchyni, ale kdybych si vzal Polku, byl by to méně radostný svazek,“ vyznával se před pár lety listu theguardian.com ze své lásky k Itálii.

„Italové nejsou v jídle snobové. Ale mají svá pravidla a nechápou, když je lidé porušují – třeba když si po večeři objednají cappuccino. Myslím, že italský vztah k jídlu je genetický.“ S Livií, matkou svých dvou synů, se sice před dvěma lety rozvedli, ale láska k Itálii a všemu italskému Colinovi zůstala.

Britskou kuchyni nemusí

Klasická britská strava ho moc neoslovuje. Je to zřejmě tím, že ve školních jídelnách 60. let si dost užil ne moc chutné pokrmy s nekvalitním masem, které se dětem servírovaly. Dokonce se kvůli tomu masa nějakou dobu štítil.

„Museli jsme tam sedět, dokud jsme nedojedli. Pořád nám připomínali ‚hladovějící lidi ‘v Africe‘. Vzpomínám si, že jsem si tehdy říkal, že tohle by nejedli ani oni. Z jídelny jsem odcházel s kapsou plnou párků a hrášku z konzervy. Raději jsem to měl tam než v žaludku,“ popisuje tehdejší jídelníček v britských školách.

V arabské restauraci si pochutná

Pokud je v Londýně, rád si zajde do arabské restaurace Al Waha, kde stálou klientelu tvoří Syřané nebo Libanonci – což je podle Colina dobré znamení.

Tam si dopřává mezze, tedy předkrmový talíř, a speciální jídlo zvané molokhia (pokrm ze zeleniny, které se někdy říká egyptský špenát).

Colin měl štěstí, že dlouhou dobu mohl sníst, na co měl chuť, a nepřibíral. Teď se už trochu hlídá, snaží se hýbat a jezdí na kole, v posilovně ho ale neuvidíte. A má štěstí, že mu nechutná sladké a že přestal navštěvovat fastfoody, které měl dříve rád.

Kuře tandoori

Rodiče vyrostli v Indii. Herec, který rád sám vaří, nemá problém doma připravit indické menu. Třeba i vám přijde k chuti typické kuře tandoori! Budete potřebovat (na 4 porce):

  • 250 g hustého (ideálně řeckého) jogurtu
  • 4 lžíce směsi koření tandoori
  • 1 stroužek česneku, nastrouhaný najemno
  • 1 lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • šťáva z 1⁄2 citronu
  • 1 lžička tmavé sójové omáčky
  • 1⁄2 lžičky soli
  • 4 menší kuřecí čtvrtky

Jak na to? Všechny ingredience (vyjma kuřete) dejte do mísy a pořádně promíchejte. Do jogurtové marinády pak přidejte čtvrtky kuřete, zakryjte a nechte v lednici 2–4 hodiny. Troubu SI předehřejte na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C) nebo rozpalte gril.

Vyjměte kuře z lednice. Dejte kuře do kastrolu a pečte je 35–40 minut, až bude propečené. Pokud ho připravujete na grilu, dejte ho a gril a grilujte 30–35 minut, než bude kuře hotové.

Podávejte s rýží nebo chlebem a se zeleninovým salátem.

Pokud máte rádi indickou kuchyni, připravte si podle našeho videoreceptu výbornou čočku!

Zdroje informací: 

theguardian.com: My favourite table

phoenixnewtimes.com: Burger King Invites Colin Firth to Design Burger, or Thanks, But I'm Busy Until Forever

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie