

Dýňové noky
Suroviny 5 porcí
- Noky :
- 1 kg dýně hokkaido (oloupané, zbavené semen, nakrájené na menší kousky)
- 2 mrkve
- 300 g hladké mouky
- 60 g másla
- hrst nasekaných šalvějových lístků
- olivový olej na pokapání dýně
- sůl
- pepř podle chuti
Postup přípravy receptu
Plech vyložte pečícím papírem. Rozprostřete na něj dýni s mrkví a rovnoměrně pokapejte olejem. Osolte a opepřete.
Pečte ve vyhřaté troubě na 200°C 40-45 minut doměkka. Upečenou dýni s mrkví přesuňte do mísy a rozmačkejte. Používám tyčový mixér. Nechte chvilku stát.
Pak přidejte mouku, podle potřeby dosolte či dopepřete. Důkladně propracujte, aby vzniklo vláčné těsto. Vyklopte ho a rozdělte na čtyři díly. Z každého vytvarujete 30 cm dlouhého hada. Nakrájejte jej na 3 cm kousky a stiskněte hroty vidličkou. Vaříme asi 4 min ve vroucí vodě.
V rendlíku rozehřejte máslo. Až začne pěnit, vsypte šalvěj, smažte 2 min do křupava. Promíchejte s noky a podávejte k masu.
Poznámka od kuchařky
Já jsem podávala ke králičí panence, plněné sušenými rajčaty, s rukolovým salátem.
Nemělo to chybu a tohle jídlo je velice vhodné pro toto haloweenské období.
Recept na noky jsem čerpala z Apetitu.