Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Robin z MasterChef Česko nám poskytl recept na svoji rajskou a říká: Hlavně chci být dobrý člověk, nemusím vyhrát za každou cenu
Zdroj: Se souhlasem TV Nova a Robin Nguyen

Když jsme včera večer vydali článek o Robinově cestě soutěží, mnoho čtenářů psalo, jak je mrzí, že právě on vypadl. Robin Nguyen je totiž velký sympaťák. Proto jsme ho trochu vyzpovídali a "vymámili" z něj i recept na jeho slavnou rajskou!

Žižkovák Robin

Pro mnohé fanoušky soutěže MasterChef Česko byl včera smutný večer. Vypadl Robin, sympaťák, který v castingu vyšvihnul naprosto originální rajskou omáčku a který v 11. díle soutěže přenechal gentlemansky své místo na balkoně Terce.

Robin se narodil ve Vietnamu, ale vyrůstal v pražských Modřanech a teď žije v Praze na Žižkově. Lásku k vaření získal u své české tety, která ho vychovala. Možná právě proto v castingu spojil českou klasiku, tedy rajskou omáčku, s asijskými ingrediencemi. A povedlo se to! Od Přemka Forejta tehdy dostal zlatou kartu. Včera ale jeho působení v soutěži definitivně skončilo. Ale lásku k vaření tím pochopitelně neztratil, proto jsme Robina krátce vyzpovídali a zároveň jej požádali o jeho recept právě na tu rajskou, se kterou tak zazářil.

Jaké byly vaše první pocity, když porotci vyřkli vaše jméno a ze soutěže jste vypadl?  
Byl jsem samozřejmě smutný. Nebudu nic předstírat, chtěl jsem se dostat dále. Věděl jsem, že na to mám. 

Ve vaření si tedy věříte a evidentně vám věřil i Přemek Forejt. S čím jste do soutěže vlastně šel? 
Do soutěže jsem se šel porovnat s ostatními amatérskými kuchaři. Já si totiž o sobě hodně myslel a chtěl jsem vědět, jestli jsem fakt dobrej.

Dle reakcí poroty asi opravdu "dobrej" jste, byť se vám pár věcí i nevydařilo. Co jste se v soutěži, a to nejen z vaření, naučil? 
Samozřejmě jsem si prohloubil své znalosti o gastronomii. Hlavně jsem tam ale poznal sám sebe. On každý dokáže o sobě říct, že se zachová správně, když na to přijde čas. Já jsem rád, že jsem ukázal, že je pro mě důležitější být dobrý a férový člověk, než vyhrát soutěž za každou cenu. 

Ano, svým gestem vůči Tereze jste zřejmě mnohé překvapil. Nicméně, předpokládám, že ač jste vypadl, v gastronomii chcete pokračovat...
Je to tak. Samozřejmě, já nejsem profesionální kuchař. Nikdo z nás není. Já to řemeslo strašně moc respektuji. Rád bych se přiučil o tom, jak funguje gastro podnik jako byznys a jednoho dne si chci něco otevřít. Ale chci to udělat správně a chci se učit od těch nejlepších. 

Tak snad dostanete příležitost. Ale teď se ještě zeptám, které jídlo jste měl rád v dětství a které milujete teď? 
Já nemám oblíbené jídlo. Já miluju jídlo obecně a mám každý den chuť na něco jiného. Dneska bych si třeba dal houbové rizoto, které chutná pořádně po houbách a pokapal bych si ho lanýžovým olejem. Na něm teď těžce ujíždím. Zato nesnáším rýžový nákyp. Nevím, proč to vůbec existuje (smích). 

Rýžový nákyp má mnoho lidí spojený se školní jídelnou, kde to nemuselo vždy chutnat dobře, ale věřte mi, že je to delikatesa. Je vlastně něco, co jste ještě nevařil nebo nepekl, ale chtěl byste?
Je spoustu surovin, se kterými si chci zavařit. Chtěl bych například pracovat s wagyu masem nebo bych si chtěl nechat sám vyzrát nějaký kus hovězího masa. Strašně bych chtěl mít zahradu a gril. Tam bych trávil celé léto. 

To jsou hezké sny. Zatím ale žijete v bytě na Žižkově. Kterou hospodu, restauraci, kavárnu nebo bar máte v této lokalitě v oblibě?
Víte co, za zábavou chodím spíš na Vinohrady nebo do Karlína. Ale mám pocit, že oblast Jiřáku je stále Žižkov, tam je spoustu dobrých podniků. 

Ale rajskou v té lokalitě, pokud se nepletu, nikdo nevaří. Nebo jen výjimečně, což je možná škoda. Prozradíte nám tedy na závěr recept, který vás vlastně vystřelil do hvězdné šestnáctky? 
Moc rád. 

Rajská podle Robina 

Na dvě porce budete potřebovat: Do základu:kus špeku, jednu velkou mrkev, jednu velkou petržel, 1/3 celeru (proporčně k mrkvi a petrželi), jednu velkou cibuli a olej. Z koření pak badyán, celou skořici a anýz. Dále si připravte: tři polévkové lžíce rajčatového protlaku, 500 ml hovězího vývaru, hovězí steak, máslo, cukr, sůl, pepř a citron. Na přílohu: fenykl, sůl, pepř, citron a olej.

Jak na to radí přímo Robin: Založíme si základ z kořenové zeleniny a špeku. Vše musí být nakrájené na kostičky. Je nutné to pořádně zarestovat do zlatova. Pozor, nespálit! Zhruba v 90 % času restování přidáme koření, aby začalo uvolňovat aroma. Až bude zelenina orestovaná, tak přidáme dvě lžíce rajčatového protlaku. Na pár sekund se protlak zarestuje se zeleninou. Pozor, aby se nespálil. Celou směs zalijeme vývarem. Přivedeme do varu, přidáme ještě jednu lžíci protlaku a dusíme pod pokličkou do změkknutí zeleniny. Jestli se vývar hodně redukuje, tak je potřeba postupně přidávat.

Mezitím si tradičně ogrilujeme steak. Propečení je dle vaší preference. Já mám rád medium rare. 

Fenykl nakrájíme na tlusté plátky, cca na jeden prst. Osolíme, opepříme a ogrilujeme na pánvi do zlatova. Ogrilovaný fenykl je potřeba pak dát do trouby na 175 stupňů, aby byl měkký. Hotový fenykl se pokape olivovým olejem a citronem. Pak je připraven k servírování. 

Dokončíme omáčku tak, že ji propasírujeme. Omáčka by měla být bez hrudek a hladká. Dochutí se dle chuti solí, pepřem, cukrem a citronem. Já mám rád rajskou sladkokyselou. Na konec zašleháme kus másla a omáčka je hotová. 

Tip Robina: Nezpomeňte pravidelně ochutnávat a dochucovat. Masu dodává chuť omáčka. Fenykl krásně hraje s kořením, které je v omáčce. Přeju vám dobrou chuť! 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více