Steak, který se zaručeně povede

Dooga Kuchař: Dooga

Doba přípravy: 20minut 2 porce Hovězí maso 12 názorů

Suroviny

2 plátky (cca 4 cm vysoké) hovězí svíčkové
mořská hrubozrnná sůl
steakový pepř
olivový olej
alobal.
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Každý se ho bojí, a přitom je to tak snadné! Předpokladem úspěchu jsou přesné hodinky a dodržení postupu. Steaky omyjeme a důkladně osušíme papírovými utěrkami. Pak maso potřeme olivovým olejem ze všech stran a opepříme steakovým pepřem, ale nesolíme.

  2. Rozehřejeme troubu na 220°C. Rozpálíme silnostěnnou pánev s nepřilnavým povrchem (na sucho). Vložíme maso a opékáme z obou stran (z každé 3 minuty).

  3. Pak bifteky vyjmeme a zabalíme každý zvlášť do alobalu. Necháme 10 minut odpočinout. Po této době maso rozbalíme, z obou stran osolíme, znovu zabalíme a dáme do trouby na 3-4 minuty. Po této době vyndáme, rozbalíme a servírujeme.

  4. Dobré rady: Tento způsob zajistí středně propečený steak. Pokud rádi krvavý uberte minutu. Pokud propečenější, minutu přidejte. Vyndejte maso z lednice dříve, tak aby před opékáním mělo pokojovou teplotu. Mějte ho přikryté, aby neoschlo. Potřít olejem jen maso, ne pánev. Rozpálit pánev opravdu hodně - šťáva se uzavře v masu a nevyteče. Steak otočit na pánvi jen jednou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 329 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Steak, který se zaručeně povede

  • Mirka Mirka(neregistrovaná)

    My mame radi "Ribeye" (s kosti nebo bez, to je fuk), je rozhodne stavnatejsi a chutnejsi nez svickova. Delame to zasadne venku na grilu. Maso marinujeme 24 hodin, to je pak mnamka!
    Zadne baleni do alobalu a strkani do trouby neprovadime.

    Odpovědět

  • badak badak

    Dooga, musím pochválit foto a též ten nápad dát jako přílohu chřest se slaninou. Rovněž ten postup přípravy vzhledem k použitým časům je zajímavý a mohl by vést k žádanému výsledku. Ale Nonya má pravdu, že nejlepší stejky jsou z masa žilkovaného tukem, z býka a odleželého. Pak lze dobře připravit stejk i klasickou metodou. Není třeba se děsit u názvů druhu hovězího, používaného v zahraničí natož jet pro ně ven, hovězí je hovězí tam jako u nás a pokud nejde o specielní japonské, brazilské a pod., tak je to jen problém tradice a názvosloví, kdy český řezník podobnou část z býka nenabízí (ne že by ji neuměl separovat) protože to po něm nikdo nechce. Svíčková je opravdu dost suchá...

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    Tu usda rozdelenia masa som dal len ako priklad.Kazda anglicky hovoriaca krajina kde sa jedia steaky ma svoju tabulku kvality masa.Jeden z dovodov je ze v rodisku steakov sa svieckova skoro nepouziva na steaky?
    Svieckovu- fillet som si nikdy v restauracii neobjednal ani ziaden moj znami,z jednoducheho dovodu, tuk dava masu chut a svieckova je sucha tym padom bez chuti aj ked je makka. T bone, porterhouse, rib eye,skirt,flank,sirloin atd.
    Iny kraj iny mrav
    http://www.seriouseats.com/2011/03/the-four-high-e...

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autorka receptu)

    Nonya: Sorry, ale těžko si budeme jezdit kupovat maso do USA. Musím ti odporovat, ale i z tý hnusný český svíčkový se mi vždy povedl. Jak je toto možné? :-O

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    Sorry nemas pravdu. Jediny kdo tu napisal podla skusenosti je Drobek.
    Steak je 80% o kvalite masa nie o priprave.Ked kupim USDA prime steak aj moja babka ktora nema sajnu steakoch ho pripravi a bude super.
    http://www.primesteakhouses.com/how-usda-grades-be...

    Odpovědět

  • janek53 janek53

    Dooga:mám:-D

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Nojo, ale na to opravdu je nutné správné mramorované maso a odleželé aspoň čtrnáct dní. Taky z býčka nebo z jalovice, kráva co už dojila má maso beznadějně tuhé. Svíčkovou bych zrovna nedoporučil, je moc libová, spíš ten roštěnec. Víc tady: http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=...
    V místních podmínkách (Česká Třebová) jsem to už vzdal, výsledek sice vypadal dobře, ale byl k neužvýkání. Prostě to správné maso tady nedostanu. Podotýkám, že jsem žil skoro třicet let ve státech a tam se mi špatný steak nikdy "nepovedl".

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    S tímto receptem mám docela čerstvé zkušenosti, že jo Vašku ;-);-);-);-). Já prostě stejk nikdy neuměla, bylo mi sice jasné, že je to překračováním času, že na tohle musím zapomenout... Já blbec se před týdnem vsadila se zeťákem, že se mi stejk povede, on ví, jak ho miluju, ale že ho neumím. Vašek mi dodal tento recept. 1.blbost (moje, bacha:-D) koupě roštěnky - sice malinko jsem čas prodloužila, ale nakonec jsem maso musela normálně udusit. Pak jsem ale svíčkovou použila, fakt se držela striktně návodu (mužskej ze mě měl srandu :-D), druhý pokus už byl lepší, třetí se fakt vzdáleně podobal a čtvrtý už se dal nazvat stejkem. V sobotu mě zeťák pochválil, že jsem konečně maso nezkazila a že je to i poživatelné, ač dále ale musím trénovat :-D:-D:-D:-D:-D
    Takže Vašku, ukládám a slibuju, že budu trénovat i nadále ;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autorka receptu)

    janek53: Zase až tak přesné být nemusí, takže stačí Prim - pokud jdou.;-):-D

    Odpovědět

  • janek53 janek53

    Rolexy nebo stačí Primky:-p

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    :-p Krásný stejček ....šťavnatý od pohledu ..:yes:.mňam :yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Snadné? Hmmm, jak pro koho...;-), ale za to na talířku moc krásné a dokonalé:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: stejk jak správně udělat steak jak připravit flank steak jak správně udělat hovězí steak jak pripravit stejk jak udělat flank steak jak udělat správně steak flank stea brazilsky steak hovězí steak který se vždy povede porterhouse steak recepty steak postup jak správně udělat stejk jak správně připravit stejk jak na správný stejk jak stejky stejky názvosloví jak na stea flank stejk jak na správný steak recept