Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

MasterChef Česko 2022: Večeře pro 3 strávníky za 80 Kč? Soutěžící připravili zelňačku, ragú z kuřecích srdíček i karbanátky
Zdroj: Toprecepty, Mika59

MasterChef Česko není jen o delikatesách a vaření z luxusních surovin. I v populární gastronomické soutěži zareagovali na dnes tak aktuální problematiku zdražování a soutěžící museli v posledním díle uvařit pokrm pro 3 osoby, přičemž měli k dispozici jen suroviny v součtu za 80 Kč. A jak si s tím poradili?

Za dobré jídlo nemusíte utratit majlant

Ceny potravin v poslední době rostou čím dál tím víc a lidé jsou nuceni šetřit. Neznamená to ovšem, že bychom se měli vzdát dobrého jídla. O tom, že si můžete na pokrmu pochutnat, aniž byste použili nějaké drahé ingredience, jste se mohli přesvědčit právě ve 14. díle soutěže MasterChef Česko 2022. Soutěžící tentokrát vařili ve dvojicích, o to složitější úkol ale dostali. I v této výzvě museli přesvědčit porotce o svých kulinářských schopnostech, k dispozici, ale měli jen pár ingrediencí, které stály dohromady pouhých 80 Kč. Jak řekl Přemek Forejt: „Jde plus minus o částku, kterou průměrná rodina v Česku utratí denně za večerní jídlo.“

Čtyři večeře pro 3 za 80 Kč podle MasterChefa

Pokud se snažíte na jídle také trochu uspořit, ale chybí vám nápady, co připravit, můžete se tak inspirovat pokrmy, které čtyři dvojice soutěžících připravili:

Zelňačka podle Terezy a Maliky

Nejlepším pokrmem této výzvy se stala bílá kyselice neboli zelná polévka, kterou připravily Terka a Malika podle Terezina receptu. Jak sama soutěžící uvedla, zelňačka se prý v jejich rodině připravuje poměrně často, i když většinou ji dělají červenou s paprikou. Ingredience (zelí, uzená žebra, brambory, petržel, kmín, kysanou smetanu, máslo a houby), které měly na stole, ostatně k uvaření této vydatné polévky přímo vyzývaly.

Kyselice je tradiční polévkou na Valašsku, což byl vždy chudý kraj, místní pokrmy tak byly poměrně prostě, ale výživné, což přesně kyselica splňuje. Polévka je opravdu sytá a hustá a díky zelí obsahuje i nějaké ty vitaminy, které je během zimy nutné doplňovat. Terka s Malikou navíc uzené maso použily nejen do vývaru, ale i na ozdobu. Navrch polévku posypaly i osmaženými kostičkami brambor. Tento Maličin nápad ocenil i Jan Punčochář: „Je tam hrozně moc toho uzeného a dobré je, že jsou tam ty opečené brambory. Mně ta zelňačka strašně moc chutná a normálně bych si ji dal i v restauraci.“

Náš tip: Pokud vám doma také zrovna přebývá zelí, můžete si kyselici uvařit třeba podle našeho receptu.

Karbanátky podle Aca a Martina

Aco s Martinem měli jako základní surovinu, z níž měli uvařit, mleté vepřové maso. To koupíte v řeznictví také za poměrně nízkou cenu, nezapomeňte se ale dívat na složení, abyste nepořídili výrobek plný vody nebo náhražek. Martin s Acem se rozhodli z masa udělat karbanátek, protože ale neměli k dispozici olej, osmahli ho na sádle. Škvarečky pak využili na dochucení šťouchaných brambor, takže neplýtvali a všechny suroviny opravdu využili beze zbytku. Výborným doplňkem ke karbanátku pak byla zadělávaná kapusta.

Náš tip: Kapustu můžete rovnou zamíchat i do směsi na karbanátek. Zkuste to podle našeho receptu.

Krkovička s mrkvovým ragú podle Ondry a Ivky

Ondra s Ivkou pod tajemným boxem našli vepřovou krkovici, mrkev, smetanu, vývar, česnek, cibuli a rozmarýn. I tyto suroviny se dají v akci pořídit docela dobře. Vepřová krkovice je navíc vynikající šťavnaté maso, s nímž nemůžete šlápnout vedle. Jsou z ní nejlepší řízky, hodí se na grilování a její největší předností je, že vždy zůstává krásně šťavnatá. Ze zeleniny se k vepřovému masu hodí báječně právě mrkev. Vepřové z mrkví si určitě mnozí pamatují ze školní jídelny.
Náš tip: Výborným levným pokrmem z krkovičky je třeba i tato krkovička s povidly, nejlépe domácími. Vznikne vám výborný podzimní pokrm s nádechem exotiky.

Zeleninové ragú se srdíčky podle Adama a Robina

Adamovi s Robinem byla přidělena kuřecí srdíčka. Vnitřnosti patří rovněž k levnějším druhům masa. S oblibou je připravovaly již naše babičky, nějakou dobu sice byly považovány za podřadné, nyní se k nim opět rádi vracíme. Oblíbená jsou nejen játra, ale i ledvinky, srdce nebo plíce. Kuřecí vnitřnosti jsou známé jako droby, nejoblíbenější jsou z nich játra nebo právě srdíčka. Adam s Robinem je připravili klasicky s kořenovou zeleninou, což je obecně oblíbená úprava vnitřností. Často se tak připravují třeba vepřové plíčky. Srdíčka, a nejen ta kuřecí, se výborně hodí do vydatné husté polévky spojované s podzimním posvícením, zvané kaldoun.  

Poznámka redakce: Recepty ze soutěže k dispozici nemáme, proto jsou cenové položky orientační. Chcete-li vědět přesněji, kolik za jídlo utratíte, zkusili jsme to spočítat v našem předchozím článku. Připomínáme, že v něm uvádíme cenu za jednu porci. Večeře vás tak vyjde od 10 do 41 Kč. 

V galerii si s námi připomeňte, kdo se v soutěži MasterChef Česko dostal do finálové šestnáctky. 

Fotogalerie - 10 finalistů MasterChef Česko

Ukázat 11 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více