Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Frankfurtská polévka je rychlá, zasytí, využijete do ní zbytky z lednice a vyjde vás na pouhých 40 Kč
Zdroj: Toprecepty, 1974Andrea

Frankfurtská polévka byla kdysi hitem. Nesměla chybět na menu snad žádného správného socialistického bufetu, stejně jako třeba gulášovka. Kdysi stála 1,70 Kč, ale ani dnes za ní nezaplatíte mnoho, když si ji připravíte doma. Navíc je snadná a uvaříte ji za pár minut po příchodu z práce.

Polévka z bufetů

Frankfurtská polévka se řadí mezi tzv. přesnídávkové polévkyvydatné a syté polévky sloužící k zahnání hladu kdykoliv během dne, když nebyl čas na oběd. Kdysi si ji lidé dávali na stojáka v „bufáčích“ a byla opravdu populární, neboť díky bramborám a párkům dokázala téměř za pochodu výborně zasytit.  

Frankfurtská zachutná i dětem

Oblíbená polévka je velice jednoduchá na přípravu, navíc na ni potřebujete jen pár ingrediencí. Jejím základem je vývar zahuštěný jíškou a ochucený mletou paprikou. Dále v ní nesmí chybět na kostičky nakrájené brambory, a hlavně párek nakrájený na kolečka a osmažený na tuku na pánvi. Právě párek je jedním z důvodů, proč mají polévku v oblibě i děti, a to i ty, které jinak o polévky nestojí. Díky párku navíc uspokojí rovněž všechny masožravce, a právě jemu polévka vděčí i za svůj název.

Polévka pojmenovaná po párku

I když by se molo zdát, že polévka vznikla ve Frankfurtu, ve skutečnosti se spíš zrodila v českých hospodách a bufetech a pojmenovaná je právě po uzenině, která se do ní přidává. Frankfurtské párky byly totiž vždy považovány za delikatesu mezi párky a jakési prapředky všech párků. Ve Frankfurtu nad Mohanem se údajně vyráběly již v 15. století. Již tehdy byly považovány za delikatesu a servírovaly se i na hostinách v nejlepší společnosti, dokonce i na těch korunovačních. Tyto párky se totiž vyráběly jen z kvalitního libového hovězího, vepřového nebo telecího masa ochuceného delikátně muškátovým oříškem, květem a bílým pepřem.

Posléze se receptura na ně dostala i do Vídně, a tak vznikly párky vídeňské, které se kvalitou frankfurtským s přehledem vyrovnají. Právě odsud se pak párky (vídeňské i frankfurtské) dostaly i k nám. Frankfurtské párky zůstaly lahůdkou i v dobách socialismu. U nich jste se mohli spolehnout, že obsahují dostatek masa, vyráběly se podle normy a svou kvalitu si udržely až do 90. let minulého století. Právě díky těmto párkům vzniklo i mnoho dalších jídel. Kromě frankfurtské polévky daly název třeba i frankfurtské hovězí pečeni.

Z masoxu nebo z domácího vývaru?

Předností frankfurtské polévky je, že není na suroviny nijak náročná. Často se připravuje z obyčejného bujonu nebo masoxu, kvalitnější však je z domácího vývaru. Ten ovšem můžete připravit z kostí, odřezků a zbytků nejen masa, ale i zbylé kořenové zeleniny z ledničky. Vývar totiž nemusí být dokonale čirý, vzhledem k tomu, že se polévka stejně zahušťuje, může být klidně zakalený. Brambory v původní receptuře nejsou, díky nim ale bude polévka sytější a lépe tak s její pomoc zaženete hlad.

Polévka vonící paprikou a sádlem

Bez čeho se ale neobejdete, jsou párky. Nemusí to být nutně frankfurtské, v každém případě se ale raději dívejte na ty s vyšším obsahem masa. V akcích se dají i dobré párky pořídit poměrně levně. Párky je dobré osmahnout na sádle, polévce to jen prospěje. O dochucení frankfurtské polévky se pak hlavně postará mletá paprika, a nakonec trocha česneku. Přidat můžete rovněž majoránku a kmín. V některých receptech se do polévky rovněž přidává smetana, která polévku zjemní, ale není to vůbec nutné. Polévka je výborná sama o sobě a díky zahuštění jíškou je opravdu vydatná a sytá.

Jak si připravit frankfurtskou polévku za pár korun?

Frankfurtská polévka je výbornou polévkou i do chladných dnů, kterých nás teď čeká spousta. Proč si tedy nezavzpomínat na tradiční polévku bufetů a školních jídelen a nepřipravit si ji doma? Zajistíte si rychlou večeři, která vás vyjde na pár korun.

Budete potřebovat: 3 frankfurtské párky, 4 brambory, 1 cibuli, 1 l vývaru, 1 lžíci sladké papriky, 200 ml mléka nebo smetany (případně půl na půl, lze ale i vynechat), 2 lžíce hladké mouky, sádlo nebo olej, sůl a pepř.

Postup: Na sádle nebo oleji nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přihoďte kolečka párků a osmahněte. Odstavte, přisypte papriku, mouku a promíchejte. Opět vraťte na sporák, zalijte vývarem, důkladně rozmíchejte a cca 10 minut povařte. Pak přidejte na kostičky nakrájené brambory, osolte, opepřete a vařte do změknutí brambor. Ke konci případně přilijte mléko a smetanu a ještě povařte. Podle potřeby dochuťte. Dozdobte nasekanou petrželkou nebo lístky libečku.

A na kolik vás pravá frankfurtská polévka bez smetany či mléka vyjde? Cena za uvedené množství, tedy 4 porce, je přibližně na 40 Kč (párky – 25 Kč, brambory – 8 Kč, cibule – 2 Kč, mouka, tuk, koření – 5 Kč).

Frankfurtskou polévku si můžete uvařit i podle následujícího video receptu:

Zdroje informací: 
Frankfurt-tourismus.de

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více