Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hamburgerová polévka z mletého masa: Skvělá variace na českou gulášovku je zdravější a uvaříte ji do 30 minut
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Její originální název zní sice hamburger soup, žádné hamburgery ale v této polévce neplavou. Název získala podle toho, že její hlavní ingrediencí je hovězí mleté maso. Z hamburgerů jsou v ní pak už jen rajčata a typickou přílohu k hamburgeru hranolky vám v ní nahradí na kostičky nakrájené brambory.

Rychlá polévka i do tábornických podmínek

Hamburgerová polévka neboli hamburger soup tak trochu připomíná boloňské ragú, je ale samozřejmě tekutější. Jde o ideální polévku na zahřátí, ale i o snadnou rychlou večeři nebo oběd v chalupářských či chatařských podmínkách. A když nespotřebujete po grilovačce všechno mleté maso nachystané na hamburgery, můžete z něj uvařit právě tuto polévku. Navíc, když vyslovíte slovo hamburger, vrhnou se na tuto polévku i zapřisáhlí odpůrci zeleninových polévek.

Základem je mleté maso

A jak vlastně hamburgerová polévka ke svému názvu přišla, když s hamburgery nemá nic společného? Může za to právě mleté hovězí, z kterého se připravují pravé hamburgery a v Americe se mu říká hamburgerové maso. Jako hamburgery sice polévka nechutná, ale jedná se o rychlou, jednoduchou a hustou, a tedy i sytou a vydatnou, polévku a dobrou alternativu dušeného hovězího.

Má i spoustu jiných názvů, někde se označuje i jen jako zeleninová, studentská, polévka pro chudé a traduje se o ní, že jde o vynikající lék na kocovinu. Pokud do ní použijete jen libové mleté hovězí maso, je i poměrně zdravá a dietní. Můžete si ale udělat i tučnější verzi ze směsi hovězího a vepřového nebo ještě dietnější z mletého drůbežího.

Báječná polévka ze zbytků

Předností hamburgerové polévky je i to, že vás vyjde poměrně levně. Potřebujete na ni totiž jen pár surovin – kromě mletého masa jsou to jen rajčata čerstvá nebo z konzervy, cibule, česnek, řapíkatý celer, mrkev a brambory. Na ochucení pak můžete použít různé druhy bylinek, většinou k této směsi nejvíc ladí oregano a tymián. Často se přidává i worcesterská omáčka, můžete ale zvolit i něco pikantnějšího, třeba chilli papričky.

Polévka je vhodná i pro vyznavače nízkosacharidového stravování, v tom případě ale vynechejte z receptu brambory. Pokud si ji naopak chcete udělat sytější, nahraďte brambory těstovinami. Setkat se můžete i s vylepšenými verzemi obohacenými třeba o fazole, kukuřici, hrášek nebo třeba cuketu. Snadno ji přeměníte i na cheeseburgerovou polévku, stačí do ní přidat nastrouhaný čedar a pokud byste z ní chtěli vytvořit ještě větší delikatesu, ozdobte ji ještě opečenou slaninkou. Polévka je zkrátka přímo dokonalá na zpracování přebytků z lednice nebo spíže.

Jak se vaří hamburgerová polévka

Na hamburgerové polévce je úžasné, že ji uvaříte snadno a rychle do třiceti minut, klidně i v kotlíku nad ohněm. A jak na to? Budete potřebovat: 2 lžíce olivového oleje, 1 středně velkou cibuli nakrájenou na kostičky, 1 velkou mrkev nakrájenou na kolečka, 4 řapíky celeru nakrájené na tenké plátky, 750 g libového mletého hovězího masa, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 prolisované stroužky česneku, 2 plechovky konzervovaných krájených rajčat, asi 1,8 l hovězího vývaru, 2 velké brambory, oloupané a nakrájené na kousky, 1 lžičku italské směsi koření (tymián, bazalka, oregano, rozmarýn), 1 a 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky mletého černého pepře a 3 lžíce čerstvé petrželky na ozdobu.

Postup: Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Zeleninu restujte do změknutí. Přidejte mleté hovězí maso a také osmahněte do zlatohněda. Promíchávejte, aby se rozdělilo na kousky. Vmíchejte nakrájená rajčata, prolisovaný česnek, rajčatový protlak a nakrájené brambory a přilijte hovězí vývar. Dochuťte italským kořením, solí a pepřem. Polévku přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte 30 minut nebo dokud brambory nezměknou. Případně dosolte a ještě opepřete. Podávejte s  pečivem.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více