Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Přesto, že se venku ujímá své vlády zima, nechte svůj domov kvést a vonět - upečte si se mnou šípkové růženky!
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Jemné, mírně sladké housky, tvarované jako kytičky velmi pěkně vypadají, jsou měkké a vláčné. Stejné vydrží do druhého dne, pokud zbudou. Výborně chutnají jen tak, samotné nebo třeba s máslem a domácí marmeládou.


Když pekařka promluví...

Co víc si přát? Jednoduché těsto, snadné tvarování, které navíc pěkně vypadá! Upečené housky vypadají jako malé květy na šípkovém keři. A nejen, že výborně chutnají, ale u tohoto pečiva se můžete blýsknout domácím granulovaným cukrem, který na pečivu vypadá velmi zdobně.

Co budeme potřebovat? Těsto: 180 g vody, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr (20 g), 100 g majonézy (používám domácí), 30 g změklého másla, 1/2 vejce (druhá polovina zůstane na potření kytiček před pečením), 500-530 g hladké mouky, strouhaná citronová kůra, 21 g droždí. Na potření a posyp před pečením: zbytek vejce, 1-2 lžíce mléka, půl lžičky cukru, granulovaný cukr

Jak budeme postupovat? Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, všechno droždí a 3 lžíce mouky (vše z připraveného, odváženého množství surovin) a tento kvásek necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme zbytek všech surovin (majonézu až nakonec) a uhněteme těsto, které bude 45 minut kynout. Vykynuté propracujeme, rozdělíme na 16 kousků, z každého uděláme pevnou bulku a necháme 5-7 minut odpočinout. Všechny bulky rozválíme na 25-30 cm dlouhý pramen, vytvarujeme jako kytičku a uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií (potřebujeme 2 plechy).

Po cca 45 minutách růženky potřeme vejcem rozmíchaným s mlékem, ve kterém jsme rozpustili cukr. Středy kytiček posypeme granulovaným cukrem a oba plechy najednou upečeme ve vyhřáté troubě do červena (horkovzduch – 180 °C / 15-20 minut).

Drobečky z ošatky

  • Na přípravu těsta potřebujete majonézu. Už dlouhé roky si ji dělám doma, v posledních letech jen tuhle bleskovou majonézu, kterou připravíte snad jen během kratičkých 10 vteřin.
  • Tvar kytiček je vhodný i na pečivo ze slaného těsta - však vyzkoušejte, jak pěkně vypadají takové "kytičkové" housky, sypané mákem a sezamem!

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat