Jak ochutit červené zelí, aby chutnalo božsky: Med dodá sladkost, ořechy křupavost, šéfkuchaři sázejí ale ještě na jednu surovinu
3. 11. 2022 Vaření
Dušené zelí je oblíbenou přílohou obzvláště na podzim. Červené zelí a kachna k tomuto chladnému počasí patří více, než kdy jindy. Přečtěte si, čím dochutit tuto skvělou zeleninu.
Proč a k čemu se hodí červené zelí
Ať už si vyberete bílé nebo červené zelí, připravuje se stejným způsobem. Jedno je ale vizuálně líbivější a jí se přece i očima. Červené zelí je také bohatší nutričně, co se týká obsahu vitamínu C, což je plus. Obzvlášť, když se "céčko" částečně tepelnou úpravou ztrácí. Kromě toho v zelí nechybí vláknina, vitamin E, kyselina listová a vitaminy skupiny B. Z minerálů pak hlavně vápník a hořčík. Červené zelí se tradičně připravuje tmavému masu, jako je husa, kachna, nebo zvěřina. Velmi dobře ho můžete kombinovat s kyselými ovocnými tóny.
Mohlo by vás zajímat
Jak správně připravit dušené červené zelí
Tradiční moravská příprava zelí je velmi snadná. Na rozdíl od toho českého je trochu chuťově výraznější a více zahuštěné. V české variantě je zelí pouze zaprášené moukou. Na přípravu moravského zelí potřebujete 1 kg červeného zelí, plátek slaniny, 1 cibuli, červené víno, ocet, cukr, sůl, 1 jablko (volitelné), 2 lžíce oleje a 2 lžíce hladké mouky.
Jak na to? Zelí očistěte, odstraňte vrchní špatné listy a košťál. Pak ho nakrouhejte na nudličky. Očištěnou cibuli nakrájejte na kostky, slaninu také a dohromady je orestujte ve větším kastrolu dozlatova. Vložte nakrájené zelí, zakápněte červeným vínem, podlijte vodou a duste asi 20 minut, dokud nebude zelí poloměkké na skus. Přidejte trošku světlé jíšky. Tu připravte tak, že do rozpáleného tuku vhodíte hladkou mouku a necháte ji jen zpěnit. Hotovou jíšku přidejte k zelí a dobře vše promíchejte a duste. Zelí se nesmí připalovat, případně mírně podlijte vodou. Dochuťte octem, cukrem a solí, přidejte na kostičky nakrájená jablka, která v teple změknou.
Při využití slaniny radí foodblogerka Jana Florentýna Zatloukalová tuto přípravu. Pokrájenou slaninu pomalu zahřejte v kastrůlku a počkejte, až povolí a pustí sádlo. Pak ji opečte a vyndejte. Na výsledném tuku opečte cibuli a slaninu vraťte, až když je cibule upečená. Nebude suchá a tuhá, ale krásně šťavnatá.
Zelí figuruje v ohromné spoustě tradičních staročeských receptů, neboť této plodině se u nás vždy velmi dařilo. Můžeme být jen rádi, neboť zelí je plné vitamínů. Obzvlášť zdravé je potom zelí kysané,…

Jak dochutit dušené červené zelí
Sladkost dodá nejen cukr, ale také med. Sladkost, chuť a vůni dodají povidla, hřebíček a skořice. Pokud nechcete zahušťovat moukou, stejně poslouží i najemno nastrouhaná brambora. Kyselost můžete regulovat kromě octu i citrónovou šťávou. Zajímavý švih dodají brusinky. K základní verzi i bez jablek můžete přidat vlašské ořechy, které, vedle výborné chuti, zajisti i krásnou křupavost.
A letošním hitem je mezi šéfkuchaři ještě jedna surovina. Jak nám prozradil Hynek Vávra z restaurace Hliněná bašta, do červeného zelí přidávají také červenou řepu. V chuti řepu nepoznáte, ale celkově dodá zelí příjemnou sladkost i svěžest zároveň.
Náš tip: Připravte si lahodné dušené hlávkové zelí podle tohoto videoreceptu:
Zdroje informací:
https://www.nzip.cz
https://olomouc.rozhlas.cz
https://www.kucharkaprodceru.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Slavíme MDŽ: Recepty, které muži hravě zvládnou a potěší jimi své drahé polovičky
Už od roku 1908 patří 8. březen ženám a ocenění a… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
Lotus sušenky jsou skvělým základem moučníků. Poradíme, jak z nich připravit rychlý sušenkový řez
Lotus sušenky si získaly velkou oblibu. Protože jsou trvanlivé, vyplatí se nakoupit několik balení do zásoby, když jsou zrovna v akci. Navíc je pak… Číst více
7 kroků k dokonalému tatarskému bifteku: Tuto delikatesu z hovězí svíčkové si zamilujete
Tatarák připravujeme z nejkvalitnější hovězí svíčkové. Nejčastěji se servíruje jako předkrm, večeře, nebo je oblíbenou součástí rautu. Jeho typické… Číst více
Jahody patří k létu a nepečené dezerty k jahodám. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty
Není potřeba nic složitého vymýšlet, stačí sáhnout po osvědčených receptech a přesně takové jsme pro vás vybrali. Všechny vybrané recepty obsahují… Číst více
Báječné recepty z tvarohu: Můžeme ho použít do dezertů i do pomazánek
Tvaroh je velmi lehce stravitelný a báječně se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Vybírat můžeme z několika variant - od nízkotučných až po plnotučné… Číst více
Jak připravit jahody se šlehačkou? Legendární dezert báječně osvěží
Sezóna jahod je v plném proudu - připravit s nimi můžeme velké množství více či méně pracných dezertů, a přesto, že jsou jahody se šlehačkou velmi… Číst více
16 receptů na nepečené dezerty: Tyto úžasné dobroty s úspěchem připraví i nezkušení
"Tvoření" nepečených dezertů je vlastně zábavné, stačí si dopředu připravit několik surovin a pak už jen mícháte, šleháte a vrstvíte. Na závěr ještě… Číst více
Lotus tiramisu do skleničky: Tato jednoduchá a rychlá dobrota vás naprosto okouzlí
Tiramisu je tradiční italský dezert, na jehož báječné chuti se podílí sýr mascarpone, cukrářské piškoty namáčené v kávě a likér Amaretto. To vše je… Číst více
Jak připravit Míša dezert? Ochutnejte rychlou verzi receptu do skleničky
Míša řezy jsou po generace velmi oblíbený dezert, lahodná chuť krému, který je doplněný korpusem a politý čokoládou, se doslova rozplývá na jazyku.… Číst více