Jak ochutit červené zelí, aby chutnalo božsky: Med dodá sladkost, ořechy křupavost, šéfkuchaři sázejí ale ještě na jednu surovinu
3. 11. 2022 Vaření
Dušené zelí je oblíbenou přílohou obzvláště na podzim. Červené zelí a kachna k tomuto chladnému počasí patří více, než kdy jindy. Přečtěte si, čím dochutit tuto skvělou zeleninu.
Proč a k čemu se hodí červené zelí
Ať už si vyberete bílé nebo červené zelí, připravuje se stejným způsobem. Jedno je ale vizuálně líbivější a jí se přece i očima. Červené zelí je také bohatší nutričně, co se týká obsahu vitamínu C, což je plus. Obzvlášť, když se "céčko" částečně tepelnou úpravou ztrácí. Kromě toho v zelí nechybí vláknina, vitamin E, kyselina listová a vitaminy skupiny B. Z minerálů pak hlavně vápník a hořčík. Červené zelí se tradičně připravuje tmavému masu, jako je husa, kachna, nebo zvěřina. Velmi dobře ho můžete kombinovat s kyselými ovocnými tóny.
Mohlo by vás zajímat
Jak správně připravit dušené červené zelí
Tradiční moravská příprava zelí je velmi snadná. Na rozdíl od toho českého je trochu chuťově výraznější a více zahuštěné. V české variantě je zelí pouze zaprášené moukou. Na přípravu moravského zelí potřebujete 1 kg červeného zelí, plátek slaniny, 1 cibuli, červené víno, ocet, cukr, sůl, 1 jablko (volitelné), 2 lžíce oleje a 2 lžíce hladké mouky.
Jak na to? Zelí očistěte, odstraňte vrchní špatné listy a košťál. Pak ho nakrouhejte na nudličky. Očištěnou cibuli nakrájejte na kostky, slaninu také a dohromady je orestujte ve větším kastrolu dozlatova. Vložte nakrájené zelí, zakápněte červeným vínem, podlijte vodou a duste asi 20 minut, dokud nebude zelí poloměkké na skus. Přidejte trošku světlé jíšky. Tu připravte tak, že do rozpáleného tuku vhodíte hladkou mouku a necháte ji jen zpěnit. Hotovou jíšku přidejte k zelí a dobře vše promíchejte a duste. Zelí se nesmí připalovat, případně mírně podlijte vodou. Dochuťte octem, cukrem a solí, přidejte na kostičky nakrájená jablka, která v teple změknou.
Při využití slaniny radí foodblogerka Jana Florentýna Zatloukalová tuto přípravu. Pokrájenou slaninu pomalu zahřejte v kastrůlku a počkejte, až povolí a pustí sádlo. Pak ji opečte a vyndejte. Na výsledném tuku opečte cibuli a slaninu vraťte, až když je cibule upečená. Nebude suchá a tuhá, ale krásně šťavnatá.
Zelí figuruje v ohromné spoustě tradičních staročeských receptů, neboť této plodině se u nás vždy velmi dařilo. Můžeme být jen rádi, neboť zelí je plné vitamínů. Obzvlášť zdravé je potom zelí kysané,…

Jak dochutit dušené červené zelí
Sladkost dodá nejen cukr, ale také med. Sladkost, chuť a vůni dodají povidla, hřebíček a skořice. Pokud nechcete zahušťovat moukou, stejně poslouží i najemno nastrouhaná brambora. Kyselost můžete regulovat kromě octu i citrónovou šťávou. Zajímavý švih dodají brusinky. K základní verzi i bez jablek můžete přidat vlašské ořechy, které, vedle výborné chuti, zajisti i krásnou křupavost.
A letošním hitem je mezi šéfkuchaři ještě jedna surovina. Jak nám prozradil Hynek Vávra z restaurace Hliněná bašta, do červeného zelí přidávají také červenou řepu. V chuti řepu nepoznáte, ale celkově dodá zelí příjemnou sladkost i svěžest zároveň.
Náš tip: Připravte si lahodné dušené hlávkové zelí podle tohoto videoreceptu:
Zdroje informací:
https://www.nzip.cz
https://olomouc.rozhlas.cz
https://www.kucharkaprodceru.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Listové těsto (dříve se mu říkalo máslové) je velmi oblíbené, protože je křehké a chuťově neutrální, takže ho můžeme naplnit v podstatě čímkoliv od… Číst více
Už jste ochutnali jablka v županu? Oblíbená dobrota našich babiček nám přijde k chuti během podzimních dnů
Do moučníků zužitkujeme i jablka padaná, která by jinak dlouho nevydržela. Podle receptu na "jablka v županu" jablka zabalíme do těsta podobně, jako… Číst více
20 báječných receptů z listového těsta na každý den. Chutnají nasladko i naslano
Když není doma nic k jídlu, listové těsto je v mrazáku vždycky - říkala naše babička. Z listového těsta lze totiž připravit menu na celý den a… Číst více
Jak se dělá domácí jogurt. Oblíbené postupy na snadnou přípravu v domácích podmínkách
Domácí jogurt Nejprve ohřejeme mléko. Čerstvé a domácí mléko přímo od farmáře je nutné zahřát na 90–93 °C po dobu 5 minut. Pokud tento krok… Číst více
5 tipů, jak péct listové těsto: Vyzkoušejte jednoduché rady a vaše pečivo bude dokonalé nejen na pohled, ale i svou chutí
Listové těsto si můžeme připravit doma, získáme ho prokládáním dvou těst. Do listového těsta používáme pouze žloutky, ne bílky, a hladkou mouku.… Číst více
Rolovaná zmrzlina: Původně asijský hit zvládnete vyrobit podle našeho návodu i doma!
S tenkými pláty zmrzliny stočenými do ruliček… Číst více
Balkánský burek: Víte, jak doma připravit oblíbenou křupavou specialitu? Chce to správné těsto!
Balkánský burek je dobrota, kterou mnozí z nás… Číst více
Co připravit pro návštěvu - vynikající a oblíbené recepty, tentokrát se špenátem. Velký přehled atraktivního pohoštění
Barevné špenátové pohoštění Špenátu stačí krátká tepelná úprava. Jeho výrazná barva a výborná chuť skvěle a atraktivně doplní pokrmy, které jsou… Číst více
Koláčky až z Lisabonu: Víte, že za objev pastéis de nata vděčíme mnichům z portugalského kláštera?
Křupavé pastéis de nata jsou nejslavnějším… Číst více
9 tipů na slané dobroty z listového těsta: Upečte si pizza šneky, závin i party válečky!
Stává se, že se nečekaně ohlásí návštěva a vy… Číst více