Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor - podrobně

mirca75 Kuchařka: mirca75

4-5 porcí Přílohy 72 názorů

Suroviny

500 g syrových brambor
125 g vařených brambor (ve slupce)
1 vejce
150 g hrubá mouka (dle potřeby přidat - záleží na druhu brambor)
1 dl mléko
sůl
Recept si zatím oblíbilo 58 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Syrové brambory omyjeme, oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Nastrouhané brambory v ruce "vyždímeme" do sucha, ovšem vodu z nich dáváme do misky (nevyléváme!).

  2. Vyždímané brambory dáme do větší mísy, přelijeme horkým mlékem, promícháme a nastrouháme k nim oloupané brambory vařené. Z odstáté vody z brambor velmi opatrně slijeme pryč vodu, až nám na dně zůstane jen škrob (pokud budeme s miskou moc pohybovat, škrob se nám opět promíchá s vodou a zbytečně ho vylijeme).

  3. Do mísy s bramborami přidáme tento škrob, vejce, mouku, sůl a vařečkou vypracujeme těsto (nesmí být tuhé), ve kterém po přejetí prstem zůstává čára.

  4. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, pak osolíme a lžící namáčenou ve studené vodě z těsta tvoříme větší noky, které dáváme do vroucí vody. Vždy děláme jen jednu várku (10-15 ks), abychom měli knedlíky stejně uvařené. Vaříme cca 10 min - dle velikosti. Knedlíky po uvaření propícháme špejlí (vidlicí,..). Knedlíky podáváme nejčastěji k pečeným masům.

Poznámka

Vím, že tu už podobné recepty jsou, ale tenhle se přeci jen trochu liší. Ovšem kdyby s tím byl nějaký problém, poprosím o smazání receptu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 224 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor - podrobně

  • Olga Gabrhelová Olga Gabrhelová(neregistrovaný)

    Byly tak dobré, že jsme měli málo. Příště udělám dvě dávky! Děkuji.

    Odpovědět

  • Franibald Franibald

    výborný recept:yes: Dělala jsem poprvé a výborné

    Odpovědět

  • Jara Jara(neregistrovaná)

    Přesně tak je dělávala i moje babička,která mě je naučila,jsou moc dobré.Já jen vynechávám mléko...Včera byly k obědu,moc se povedly...

    Odpovědět

  • HanaŠ. HanaŠ.(neregistrovaný)

    Tento recept na chlupáči je tady nejlepší. Pokaždé se povedly a výborně. Chutnají

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Dneska opět vařím tyto skvělé knedlíky;-):yes:

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    :yes: Budu dělat kachnu se zelím a tyhle knedlíky k ní vyzkouším :-O:yes:

    Odpovědět

  • Mira Mira(neregistrovaná)

    Aby NECERNALY - muzete pridat do testa kousek (treba 1/4) na jemno nastrouhane cibule, pak syrove brambory pri strouhani nezoxiduji. Toto stejne plati i pro bramborak a ruzna jina jidla ze strouhanych syrovych brambor. Malokdo to vi, ale je to zarucena pomoc.

    Odpovědět

  • Staša Staša(neregistrovaná)

  • Mirka Mirka(neregistrovaná)

    Zítra to jdu zkusit,chtela jsem se jen zeptat co je na jemno je nastrouhat.To myslíte jako na kaši?A vařené na jemné nudličky?Moje babička je prostě uměla skvělé,ale nestačila mě předet recept.
    Moc děkuji za odpověd.Mirkahttp://www.toprecepty.cz/images/design/smajlici/19.gif

    Odpovědět

  • Astheart Astheart

    :-)Tak se tady komentuje už šestý rok k těmhle knedlíkům. :-)Já je dělám od oka, nic nevážím. Postup mám stejný až na to spařování mlékem a tvaruji je v dlaních - malé kuličky. Ono totiž vůbec nevadí, že knedlíky mají šedomodrou barvu. V některých oblastech, např. kolem Bílovce a Studénky, jim říkají "černé knedle". Naučila mě je maminka, která pocházela z Třince. Takže, jak je vidno, vaří se všude, po celé republice! :-)

    Odpovědět

  • Marie Marie(neregistrovaný)

    Děkuji za skvělý recept,ten škrob jsem nikdy k bramborám nevracela a mléko taky nedávám,ale chlupáče jsou podle vašeho receptu nejlepší.:yes:toprecepty

    Odpovědět

  • britnie britnie(neregistrovaný)

    také jsem milovala chlupaté knedlíky od moji babičky,která už nežije,ale tu chut mám stále a ani jsem k nim nemusela mít žádné maso,stačily mi polít nějakým sosem....tento recept zkusím a uvidíme,jestli budou tak dobré,dostala jsem na ně chuť :-)

    Odpovědět

  • vodenka2 vodenka2(neregistrovaný)

    empirie:
    souhlasím, že recept je super, u nás je expertem na chlupaté knedle (říkáme jim bosáky)můj tatínek (ročník 1927), kdokoliv z naší početné rodiny k rodičům jede na oběd - objednává si bosáky s gulášem:-)oboje taťka umí na 1, všem krásný den a úspěšné snažení v kuchyni - vařte s láskou!!!

    Odpovědět

  • empirie empirie(neregistrovaný)

    Do 60ti mi moc nechybí a potvrzuji, že tento recept je jako od babičky. .i té mé. Doma jsme měli takový plátěný pytlík ve kterém se vymačkaly syrové brambory do mrtě. Ten se pak přepral pod tekoucí vodou, usušil nad kamny a uložil na příště.
    Jo a k chlupáčům bývala roštěná, doporučuji vyzkoušet - je to bašta!:-p

    Odpovědět

  • Leo Beran Leo Beran(neregistrovaný)

    Dostal jsem se sem náhodou, ale strašně mne to potěšilo. Recept je stejný, jako mne učila babička a je to super! Jsem rád že ho znají i jiní lidé. Ale jen jedna věc - jako malí, jsme je se ségrou měli hrozně rádi, ale ještě radši jsme byli, když je babička nechala "zmodrat" - tím se totiž na chuti nic nemění (a ta "modrá" není modrá opravdu - je to jen jako trochu našedlá, zeleno modrá - ale to už musíte mít opravdu vyvinutý barvocit!). Každopádně díky, dostal jsem chuť a budu je dělat hned teď!!!:-D:-D:-D

    Odpovědět

1 2 3 4 5

Tématické fráze: chlupaté knedlíky chlupaté knedlíky recept bramborové knedlíky ze syrových brambor bramborový knedlík z vařených brambor bosáky ze syrových brambor recepty z brambor bosáky od babicky recepty na bramborové knedlíky - bosáky recept na chlupaté knedlíky bramborové knedlíky z vařených brambor chlupatý knedlík knedlíky z brambor chlupaty knedliky knedliky bosaky bramborový knedlík ze syrových brambor recepty chlupaté knedlíky recept chlupaté knedlíky chlupaté kned babicovy chlupaté knedlíky vaření brambor

Zapomněl/a jsem heslo