Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Adventní kalendář
Zdroj: Unsplash, Elena Mozhvilo

Do adventního kalendáře kromě drobných hraček, nápadů na aktivity a jiných překvapení určitě patří i malé dobroty. Nemusí však jít vždy o kupované sladkosti plné cukru a umělých dochucovadel. Zdravé pochutiny vhodné do adventního kapsáře nebo pytlíčků vyrobíte snadno doma, nejlépe pro více dětí současně.

Adventní kalendář zpříjemní čekání na Ježíška

Advent je období čtyř neděl před Štědrým dnem, které v křesťanském pojetí označuje čas očekávání příchodu Ježíše Krista. Je to doba rozjímání, štědrosti k potřebným a duchovních příprav na vánoční čas. Pro děti ovšem znamená nekonečné dny čekání na Ježíška a jeho štědrou nadílku. Adventní kalendář s 24 překvapeními na každý den od 1. prosince jim tuto dobu může zpříjemnit a ukryté dobroty domácí výroby k tomu nemalou měrou přispějí.

Co dobrého na zub do adventního kalendáře?

Sušenky a cookies

Receptů na sušenky je nepřeberné množství. Chcete-li však do nich přidat kromě másla, cukru a mouky i porci zdraví, vyzkoušejte tyto sušenky z červené řepy, které mají navíc i atraktivní barvu, zejména pro holčičky. Výborné a zdravé jsou i například ovesné, zázvorové nebo citronové sušenky, do kterých můžete místo klasické mouky použít bezlepkovou variantu a osladit je medem nebo javorovým sirupem. Z amerických cookies s kvalitní čokoládou rovněž budou děti nadšené a jejich příprava nezabere více než hodinu i s upečením.

Zdobené perníčky

Perníčky do adventního kalendáře má v adventní čas k dispozici každý, kdo je chystá jako vánoční cukroví. Do kalendáře se hodí ty, které budou hned měkké a připravené k ozdobení cukrovou polevou.

Čokoládové pralinky s náplní

Na výrobu čokoládových pralinek potřebujete je formičku na pralinky, kvalitní čokoládu a sušené ovoce nebo oříšky jako náplň. Máte-li čas a chuť se pustit do tekutější náplně, vyzkoušejte pro děti kokosovou nebo ořechovou. Kombinovat lze i tmavou a bílou čokoládu tak, že druhou barvou ozdobíte zatuhnuté pralinky pomocí sáčku s ustřihnutou špičkou.

Karamelky z kondenzovaného mléka

Na božské karamelky s vanilkovou příchutí potřebujete jen slazené kondenzované mléko, plnotučné mléko, cukr, máslo a vanilkový extrakt. Hotové domácí karamelky můžete po jedné zabalit do ozdobného celofánu jako bonbon.

Datlové kuličky

Jednodušší drobnost do adventního kalendáře než nepečené datlové kuličky snad ani neexistuje. Suroviny jednoduše rozmixujete a obalíte třeba v kokosu, mletých oříšcích nebo kakaovém prášku. Uložit je můžete do papírového košíčku na cukroví a zabalit do celofánu.

Plochá i kulatá lízátka

Na plochá lízátka z karamelu a ovocného džemu budete potřebovat speciální formičku, která jim dodá požadovaný tvar. Více času a surovin spotřebujete na dortová kulatá lízátka, která můžete navíc libovolně nazdobit.

Zdravé müsli tyčinky

Kupované müsli tyčinky bývají obvykle plné cukru a umělých přísad vylepšujících vlastnosti i chuť. Ty domácí mohou být zcela bez cukru, obohacené o čerstvé i sušené ovoce.

Ovoce a oříšky v čokoládě

Do kvalitní čokolády, nejlépe určené přímo pro cukráře na polévání dortů a zákusků, lze obalit téměř jakýkoli druh ovoce i ořechů. Pro uchování v adventním kalendáři je však vhodnější zvolit sušené ovoce, které nepodléhá rychlé zkáze. Použijete-li ovoce čerstvé, pak tuto dobrotu zařaďte na samý začátek kalendáře. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni, ovoce či ořechy do ní ponořte, vyjměte lžičkou a nechte zatuhnout na pečicím papíru.

A jak dobroty zabalit? Jednoduše stačí i malé celofánové sáčky nebo papírové mini svačinové sáčky, které jen popíšete čísly a vhodně dozdobíte. 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie