Plněné čokoládové pralinky

Suroviny

Kvalitní mléčná čokoláda (nebo hořká, bílá,Na 12 ks pralinek potřebujeme zhruba 120 g čokolády)
Na kokosovou náplň - větší množství:
1 slazené kondenzované mléko - Salko
200 g kokosu
spařené a oloupané mandle (nebo nesolené burské oříšky)
(Smícháme kokos se slazeným kondenzovaným mlékem Mandle můžeme hrubě nasekat do náplně nebo dáváme do každé pralinky jednu mandličku obalenou nádivkou. Místo mandlí použijeme nesolené arašídy)
Na perníkovou náplň - větší množství:
perníčky rumové (jemně nastrouhané-1 balíček)
zhruba 1/2 konzervy Pikaa(něco jako slazené kondenzované mléko, ale kakaové)
1-2 lžíce rumu
trochu nasekaných mandlí (nebo různých ořechů)
1 lžíce sušených brusinek (nebo malých rozinek nebo větších nasekaných) Vše smícháme. Pikaa dáme tolik, aby vznikla hustá hmota. Místo Pikaa ale můžeme použít Salko.
Na ořechovou náplň do zhruba 12 ks pralinek.
40 g jemně strouhaných vlašských ořechů
20 g jemně strouhaných dětských piškotů
30 - 40 g slazeného kondenzovaného mléka - dle potřeby. Vše spojíme do vláčné hmoty.

Postup přípravy receptu

  1. Čistou a suchou silikonovou formu na pralinky necháme v chladničce vychladit. Mezitím si v kastrůlku ve vodní lázni pozvolna rozpustíme čokoládu. Tu si nalámeme na menší kousky a mícháme. Čokoládu nezahříváme zbytečně dlouho, jen do té doby, kdy je tekutá, nemusí být ani moc řídká. Malým štětečkem čokoládou důkladně vymažeme silikonovou formu, jak dno tak i boky a dáme znovu do chladničky ztuhnout. Pokud se nám zdá vrstva čokolády tenká, tak po ztuhnutí přetřeme ještě jednou a znovu necháme ztuhnout.

  2. Po ztuhnutí plníme libovolnou nádivkou a nahoře znovu potřeme čokoládou a dáme důkladně vychladit. Pak pralinky vyloupneme a uložíme v chladu.

  3. Množství náplně je opravdu dost velké, na větší množství pralinek. Buď uděláme z poloviční dávky nebo ji pak využijeme jinak. K plnění nebo slepování cukroví, kokosovou hmotu zpracujeme třeba i na známé kuličky Rafaelo.

Poznámka od kuchařky

Pralinky jsem zkoušela dělat poprvé, použila jsem jak hořkou, tak i mléčnou a bílou čokoládu. Když jsem skladovala pralinky v chladu, tak byly všechny lesklé, ale pak při pár dnech při pokojové teplotě ty z hořké čokolády byly šedivé a skvrnité. Z bílé čokolády byly hezké, ale nejvíce se mi líbily z mléčné čokolády.

Mám nastudováno a vím, že by se měla čokoláda při přípravě pralinek temperovat, chtěla jsem to ale nejdříve vyzkoušet tím nejrychlejším způsobem. Takže se mi pralinky podařily nejvíce z mléčné čokolády a budu ráda za zkušenosti a rady těch, kteří už v přípravě pralinek pokročili dál:-) Možná tu skvrnitost zavinil teplotní šok, špatně vybraný druh nebo nevím......

Dodatek: Po nějaké době, kdy jsem pralinky už několikrát dělala, můžu napsat, že pokud jsou v dóze v chladničce, tak zůstavají beze změny. Pokud je vyjmeme a necháme v teplejším prostředí celý den a více, tak zešednou a mají skvrny, tzv vykvetou.

Komentáře k receptu Plněné čokoládové pralinky

  • Joskob Joskob

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Ještě jednou všem děkuji za pochvalu.:-K

    Jaajja: Tobě děkuji za vyzkoušení, mám radost že se povedly a hlavně že chutnají. A díky za krásnou fotečku:-K

    Odpovědět

  • Jackie79 Jackie79

    Páni, ty jsou :yes::-p .. jak budu mít příležitost, hned vyzkouším! :-)

    Odpovědět

  • Herbateka Herbateka

    Děkuji ... to musím vyzkoušet ... nádherné:-K

    Odpovědět

  • Jaajja Jaajja

    Tak jsem dnes vyzkoušela a povedly se myslím pěkně, na to, že jsem začátečnice v podobných experimentech. Kokosová náplň je boží, s mléčnou čokoládou to chutná jako tyčinka KOKO :yes: +19 a přidávám fotku.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Všem děkuji jak za pochvalu, tak za přínosné komentáře:-K

    jirka 2:Díky za info, jak to dělají v čokoládovnách;-)

    mamca: To jsem nastudovala, ale z mléčné čokolády se právě pralinky vydařily i bez temperování a zůstaly pak lesklé i při pokojové teplotě. Jak píšu v poznámce, chtěla jsem nejprve zkusit jednoduše.;-)

    zuzun: Ono jestli se pralinky líbí, to hlavně záleží na tom, jaký tvar má forma. Mám silikonovou od Tescomy, nabízejí několik druhů.:-K

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    Tomu se tezko veri, ze je to delane doma! Samozrejme bod a vytahnu moje formicky, ty naplne jsou mi opravdu site na miru:yes: ale tak hezke to teda mit nebudu:-//

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-KMaruško, krásné pralinky:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    :-Obože to je nádhera:yes::yes::yes:tomu nejde odolat....letím do obchodu koupit si alespoň kousek čokolády:-//...:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Nádhera :yes::-K:-K:-K

    Odpovědět

  • mamca mamca(neregistrovaná)

    u výroby pralinek, je temperace nejdůležitější, každá z čokolád se také temperuje na jinou teplotu:-/

    Odpovědět

  • jirka 2 jirka 2

    Sešednutí čokolády způsobuje vystupování kakaového tuku na povrch čokolády. Čokoládovny tomu zabraní nástřikem slabé vrstvy potravinářského vosku.

    Odpovědět

  • Dooga Dooga

    Jó, tak to by mě chutnalo. Krásná práce. :yes::-p

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Maruško, tak to je bomba:-O:-O neskutečně nádherné co jsi vytvořila, pro milovníka čoko je za 1 bod málo:-D:-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • Severinka Severinka

    Neskutečná nádhera:-O:-O:yes::yes::yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: čokoládové pralinky recept čokoladové pralinky recept na cokoladove pralinky výroba čokoládových pralinek pralinky recept cokoladove pralinky recepty náplně do pralinek recept čokoládové pralinky nápln do pralinek recepty na čokoládové pralinky výroba čokoládové pralinky recept na pralinky formy na čokoládové pralinky cokoladove bonbony recept čokoláda na pralinky pralinky recepty domaci pralinky recepty na pralinky náplně do pralinek recepty nápln do pralinek recept