Vanilkové karamelky - fudge

aviaris Kuchařka: aviaris

Doba přípravy: 30-40 min Moučníky , Ostatní 3 názory

Suroviny

250 g másla
1 plechovka Salka (slazené kondenzované mléko kolem 400g)
175 ml mléka (plnotučné je lepší)
800 g cukru
2 kávové lžičky vanilkového extraktu
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nachystejte si misku nebo jinou nádobu s ledově studenou vodou a postavte v blízkosti sporáku.

  2. Vymažte máslem plech o velikosti cca 30 x 20 cm nebo čtvercovou dortovou formu 25 x 25cm.

  3. Vložte všechny ingredience, kromě vanilky, do velkého hrnce se silným dnem a přiveďte k varu. Musí se to stále míchat.

  4. Vařte 12 - 20 minut, stále míchejte, dokud směs nezezlátne a dokud nedosáhnete teploty 115°C (soft ball na cukrářském teploměru). Zkouška je, když trochu dáte do té nachystané studené vody, ono to trošku zchladne a když to vytáhnete, tak je takové mačkací jako hodne žužlavá karamelka. Jak dlouho potrvá, než se to dostane na správnou teplotu, závisí na tom, jak moc to vaří a taky jaký je hrnec.

  5. Jakmile dosáhnete teploty 115-118°C, sundejte hrnec opatrně ze sporáku a vmíchejte vanilku.

  6. Pomocí elektrického šlehače (jde to i obyčejnou vařečkou, ale potrvá to mnohem déle) šlehejte tu hmotu asi pět minut. Musí se to podobat konsistencí hustějši nutele. Tahle hmota je stále dost horká, takže opatrně presunout z hrnce do vymazaného plechu.

  7. Rozetřít a namačkat a uhladit vrch jak nejlíp se vám povede.

  8. Nechte to vychladit v lednici cca 2 hodiny. Když se to tam nechá déle, bude to příliš tvrdé na krájeni a budete to muset nechat v pokojové teplotě trochu povolit (může se to rosit, ale toho se nebojte, ono to pak zase uschne).

  9. Nakrájejte na čtverečky a dobrou chuť.

Poznámka

Recept není můj, je to Nigela Lawson recept, ale prudce jedlý.

Hodně se to podobá krowkám a je to dost sladké.

https://www.youtube.com/watch?v=lchea5BHbgs - tady je odkaz jak vypadá soft ball (115°C)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vanilkové karamelky - fudge

  • Jiří Seidl Jiří Seidl(neregistrovaný)

    To je cukrovinka mého dětství, vzpomínka na rok strávený v Kanadě. Jen místo cukru se tam dá javorový cukr. Má to naprosto nenapodobitelnoun chuť.:

    Odpovědět

  • jozef jozef(neregistrovaný)

    zdravím ,je to výborné a chutné , ale skúste tam dať pomleté orechy
    250 gr. pozdravujem Jozef:-))

    Odpovědět

  • katrynka katrynka

    Musí to být mňamka a super popis receptu :-P Pobavilo mě to "to". Dávám bodík a na vánoce zkusím :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: karamelky domácí fudge fudge.cz karamely recept recept na cokoladove fudge výborné domácí karamelky recept cukr softball fudge.czrecept recept na domácí karamelky fuage domaci fudge recept karamelky recept recept na fudge moučník youtube