Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medová kolečka s krémem
Zdroj: Toprecepty, Irule

Dezerty a cukroví s medem se většinou setkávají s velkým úspěchem. Výjimkou nejsou ani tato medová kolečka s krémem. Můžete si je připravit v různých variantách podle našich tipů i doporučení cukráře Josefa Maršálka.


Jak využít medové těsto

Med je výbornou ingrediencí, ať už se rozhodnete pro jakýkoliv dezert: perník, medovník, nebo také cukroví jako perníčky, nebo třeba medová kolečka. Krásně voní a lahodně chutnají.

Jak pracovat s medem

Med můžete mít doma v tuhé i tekuté podobě. S tou tekutou se vám ale bude pracovat mnohem lépe. Ani ztuhlý med není na škodu, jeho krystalizace je přirozená a vlastně patří mezi faktory, díky kterým poznáte jeho pravost.

Jak získat tekutý med?

Med dejte do sklenice a tu postavte do horké vodní lázně. Postupně ho nechte rozehřát. Tím, že budete med využívat při pečení, nezůstanou v něm už všechny vitamíny a minerály. Tepelná úprava by totiž nesměla překročit 50 °C. Výborně se vám bude při přípravě medových koleček pracovat s pastovaným medem, který je chuťově neutrální a současně budou kousky vláčné.

Jak zacházet s medovým těstem

Protože se jedná o medové těsto, je potřeba ho nechat alespoň dvě hodiny odležet v lednici, ideální dobou je ale přes noc i déle. Po vyndání je těsto tužší. Nechte ho povolit mimo lednici. Když pak budete těsto rozvalovat, dejte si jeden kus igelitu pod těsto, druhý na něj. Placku rozvalujte mezi těmito igelity. Bez igelitu to jde také, ale potřebujete více podsypávat, v těstě pak bude více mouky a pečivo může být sušší a tužší.

Rychlou práci vyžadují kolečka po upečení, hned je sundejte z horkého plechu, jinak by příliš ztvrdla. Upečená kolečka jsou tvrdší, když je ale naplníte krémem, do druhého dne změknou.

Jak upéct medová kolečka s krémem

Upéct medová kolečka není nic složitého, největší komplikací tak bude válení medového těsta. Postupujte podle receptu a upečte si kolečka, jejichž polovinu namočte v čokoládě a posypte je nasucho opraženými a následně nasekanými mandlemi. Vizuálně velmi dobře vypadá, když medová kolečka ozdobíte částečně rozehřátou bílou i tmavou čokoládou a pohybem špejle po čokoládě na kolečku vytvoříte zajímavé obrazce. Pak je potřeba nenamočené poloviny natřít krémem a položit na ně kolečka politá čokoládou.

Jaké krémy použít do medových koleček

Máslový krém
Na máslový krém potřebujete 250 ml mléka, 50 g cukru moučka, 320 g hladké mouky, 170 g másla a 1 žloutek. Jak na to? Na máslový krém smíchejte v hrnci (musí se vejít do jiného hrnce s vodou) mléko, žloutek, cukr a mouku. Dobře vše prošlehejte, a pak dejte hrnek do kastrolu s horkou vodou a míchejte do zhoustnutí obsahu. Směs nechte vychladnout a v míse rozšlehejte máslo. Lžícemi přidávejte do másla vychladlou směs a promíchejte. Hotový krém dejte do lednice alespoň na půl hodiny. Bude se s ním lépe pracovat.

Karamelový krém
Nejjednodušší je karamelový krém ze Salka, na který stačí dobře promíchat plechovku karamelového Salka a jedno máslo. Známý cukrář Josef Maršálek pro Český rozhlas Zlín ale prozradil trochu jinou variantu. Potřebujete na ni: 250 g másla, 250 g krupicového cukru, 250 ml 33% smetany a lžičku soli. Jak na to? Připravte si menší a větší hrnec. Do většího dejte máslo, cukr a lžičku soli. Nechte máslo a cukr rozpustit a vařte za občasného míchání. Vznikne karamel. Smetanu zahřejte v menším hrnci. Až karamel získá světlou barvu, postupně přidávejte smetanu. Směs přiveďte k varu. Vzniklou hmotu vyšlejte. Výsledkem bude hladký a nadýchaný karamelový krém.

Náš tip: Podívejte se na videorecept, jak připravit máslový krém

Zdroje informací: 
https://zlin.rozhlas.cz

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Milu53

14. 12. 2022 14:34

Navrhuji opravit gramáž mouky v máslovém krému, takhle by to zcela jistě nefungovalo

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat