Medová kolečka s jemným karamelovým krémem podle receptu cukráře Josefa Maršálka
14. 12. 2022 Vaření
Dezerty a cukroví s medem se většinou setkávají s velkým úspěchem. Výjimkou nejsou ani tato medová kolečka s krémem. Můžete si je připravit v různých variantách podle našich tipů i doporučení cukráře Josefa Maršálka.
Jak využít medové těsto
Med je výbornou ingrediencí, ať už se rozhodnete pro jakýkoliv dezert: perník, medovník, nebo také cukroví jako perníčky, nebo třeba medová kolečka. Krásně voní a lahodně chutnají.
Mohlo by vás zajímat
Jak pracovat s medem
Med můžete mít doma v tuhé i tekuté podobě. S tou tekutou se vám ale bude pracovat mnohem lépe. Ani ztuhlý med není na škodu, jeho krystalizace je přirozená a vlastně patří mezi faktory, díky kterým poznáte jeho pravost.
Jak získat tekutý med?
Med dejte do sklenice a tu postavte do horké vodní lázně. Postupně ho nechte rozehřát. Tím, že budete med využívat při pečení, nezůstanou v něm už všechny vitamíny a minerály. Tepelná úprava by totiž nesměla překročit 50 °C. Výborně se vám bude při přípravě medových koleček pracovat s pastovaným medem, který je chuťově neutrální a současně budou kousky vláčné.
Jak zacházet s medovým těstem
Protože se jedná o medové těsto, je potřeba ho nechat alespoň dvě hodiny odležet v lednici, ideální dobou je ale přes noc i déle. Po vyndání je těsto tužší. Nechte ho povolit mimo lednici. Když pak budete těsto rozvalovat, dejte si jeden kus igelitu pod těsto, druhý na něj. Placku rozvalujte mezi těmito igelity. Bez igelitu to jde také, ale potřebujete více podsypávat, v těstě pak bude více mouky a pečivo může být sušší a tužší.
Rychlou práci vyžadují kolečka po upečení, hned je sundejte z horkého plechu, jinak by příliš ztvrdla. Upečená kolečka jsou tvrdší, když je ale naplníte krémem, do druhého dne změknou.
Mohlo by vás zajímat
Jak upéct medová kolečka s krémem
Upéct medová kolečka není nic složitého, největší komplikací tak bude válení medového těsta. Postupujte podle receptu a upečte si kolečka, jejichž polovinu namočte v čokoládě a posypte je nasucho opraženými a následně nasekanými mandlemi. Vizuálně velmi dobře vypadá, když medová kolečka ozdobíte částečně rozehřátou bílou i tmavou čokoládou a pohybem špejle po čokoládě na kolečku vytvoříte zajímavé obrazce. Pak je potřeba nenamočené poloviny natřít krémem a položit na ně kolečka politá čokoládou.
Jaké krémy použít do medových koleček
Máslový krém
Na máslový krém potřebujete 250 ml mléka, 50 g cukru moučka, 320 g hladké mouky, 170 g másla a 1 žloutek. Jak na to? Na máslový krém smíchejte v hrnci (musí se vejít do jiného hrnce s vodou) mléko, žloutek, cukr a mouku. Dobře vše prošlehejte, a pak dejte hrnek do kastrolu s horkou vodou a míchejte do zhoustnutí obsahu. Směs nechte vychladnout a v míse rozšlehejte máslo. Lžícemi přidávejte do másla vychladlou směs a promíchejte. Hotový krém dejte do lednice alespoň na půl hodiny. Bude se s ním lépe pracovat.
Karamelový krém
Nejjednodušší je karamelový krém ze Salka, na který stačí dobře promíchat plechovku karamelového Salka a jedno máslo. Známý cukrář Josef Maršálek pro Český rozhlas Zlín ale prozradil trochu jinou variantu. Potřebujete na ni: 250 g másla, 250 g krupicového cukru, 250 ml 33% smetany a lžičku soli. Jak na to? Připravte si menší a větší hrnec. Do většího dejte máslo, cukr a lžičku soli. Nechte máslo a cukr rozpustit a vařte za občasného míchání. Vznikne karamel. Smetanu zahřejte v menším hrnci. Až karamel získá světlou barvu, postupně přidávejte smetanu. Směs přiveďte k varu. Vzniklou hmotu vyšlejte. Výsledkem bude hladký a nadýchaný karamelový krém.
Zdroje informací:
https://zlin.rozhlas.cz
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Mikulášská nadílka: Perníčky, které jsou hned měkké, připravíme během chvilky a díky těmto radám budou dokonalé
5 skvělých tipů, jak využít med v kuchyni: Hodí se do salátové zálivky i sladkého másla
Léčivý med pomáhá proti bakteriím i kašli. Je lepší světlý, nebo tmavý?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 3 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 5 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Medové řezy s ořechy: Vynikající dezert s lahodnou ořechovo-medovou krustou je ideálním moučníkem na podzim
Medovníkové koule: Skvělé cukroví jen ze 3 ingrediencí zvládnete i bez pečení!
Medové trubičky zvládneme i bez speciálních formiček. Postačí obyčejná vařečka a o skvělou náplň se postará karamel
Komentáře
14. 12. 2022 14:34