Mikulášská nadílka: Perníčky, které jsou hned měkké, připravíme během chvilky a díky těmto radám budou dokonalé
26. 11. 2022 Vaření
Pečete perníčky na Vánoce? Ty klasické vyžadují nějakou dobu na odležení, abyste si na nich nevylámali zuby. Pokud se vám nechce tak dlouho čekat a rádi byste si na nich pochutnali hned, zkuste recept na perníčky, které jsou hned měkké. Když z těsta vykrojíte čerta a Mikuláše, hned máte i netradiční dárek pro děti.
Perníčky jako dárek pro děti
Mikulášské perníky byly za starých časů běžným dárkem pro děti. Z perníkového těsta se pekli nejen Mikuláši, čerti a andílci, nazdobené perníčky měly i tvar srdíček, koníků, husarů nebo panenek. Rodiče je nosili dětem jako dárek z mikulášských jarmarků, které se na začátku adventu konaly ve větších městech. Původně se perníčky vtlačovaly do vyřezávaných dřevěných formiček, teprve později vznikly vykrajovací formičky. Vykrojené perníčky se pak zdobily buď bílkovou polevou jako dnes, často se na ně také lepily různé obrázky, třeba právě Mikuláš s čertem.
Mohlo by vás zajímat
Perníkový Mikuláš
Pokud nechcete dětem dávat bonbony a další sladkosti z obchodů, jsou perníčky výbornou alternativou mikulášského dárku i dnes. Perníčky děti většinou milují a určitě je potěší. Navíc jsou rovněž nápaditou náplní do domácích adventních kalendářů. Starosti se ani nemusíte dělat s tím, že nemáte potřebná vykrajovátka. Obrysy čerta a Mikuláše si snadno vyrobíte i z papíru. Stačí když si najdete obrázek třeba na internetu, vytvoříte si šablonu z tvrdého papíru a ostrým nožem pak pomocí šablony figurky z těsta vyříznete.
Proč bývají někdy perníčky tvrdé?
Chcete-li připravit perníčky na Mikuláše, který je tu co nevidět, je lepší zvolit recept na perníčky, které jsou hned měkké. Takové totiž není nutné nechávat odležet a můžete si je dát téměř hned po vytažení z trouby. Jestliže máte pravidelně problém s tím, že máte perníčky tvrdé, zkuste se řídit následujícími tipy:
- Pokud nemáte čas nechávat dlouho perníčky odležet, je třeba zvolit správné těsto. Ihned měkké perníčky získáte, když použijete těsto s tukem. Nezáleží na tom, zda jde o máslo, rostlinný tuk nebo sádlo, tuk je v perníčcích, které máte v plánu jíst, a ne jen věšet na stromeček, stěžejní. Překvapivě dobře funguje v perníčcích právě sádlo – s ním jsou perníčky krásně vláčné.
- Ani použití tuku však není automatickou výhrou. Pomůže rovněž, když necháte těsto nějakou dobu odležet, ideálně aspoň přes noc. Kromě hladké pšeničné mouky se rovněž doporučuje do těsta přidat i mouku žitnou. S ní zůstanou perníčky měkké delší dobu a navíc jsou i o trochu zdravější.
- Těsto se nesmí příliš hníst. Pozor si dejte i na množství mouky, aby těsto nebylo hodně tuhé. Po vypracování by měl být bochánek měkčí. Dejte si pozor i při rozvalování těsta, abyste ho moc nepodsypávali moukou. I to způsobí tuhost perníčků. Raději použijte silikonový vál, na který se těsto tolik nelepí.
- Těsto neválejte na úplně tenkou placku. Měla by být silná nejméně půl centimetru, klidně i o trochu víc.
- Tvrdé perníčky může způsobovat i jejich přepečení. Těsto vkládejte do trouby vyhřáté na 180 °C na spodní a horní ohřev. Raději nezapínejte horkovzduch. Perníčky pečte maximálně 10 minut. Když je vyndáváte z trouby, měly by být ještě trochu měkké, když je zmáčknete prstem. Neměly by se však prohýbat, pokud je nadzvednete z plechu.
Recept na ihned měkké perníčky
Měli jste vždy perníčky tvrdé? Pak je zkuste připravit podle následujícího receptu. A pokud by vám to ani tak nevyšlo, vždy je můžete dát do krabice s půlkou jablíčka. I to pomůže tomu, aby perníčky rychleji změkly.
Na ihned měkké perníčky budete potřebovat: 400 g hladké mouky, 140 g cukru moučka, 50 g másla, 2 vejce, 2 lžíce dobrého tekutého medu, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku perníkového koření a 1 žloutek na potření po upečení. Dále, chcete-li i bílekovou polevu na zdobení.
Postup: Do mísy dejte prosátou všechny suché přísady, přidejte ostatní ingredience a ručně zpracujte měkké těsto. Hotové těsto je měkké a poddajné, asi jako pružná plastelína. Zabaltee ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
Druhý den troubu předehřejte na 160 °C a plechy na pečení (budou potřeba nejméně dva) vyložte pečícím papírem. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody. Odleželé těsto vyválejte na lehce pomoučněném vále na sílu přibližně 0,5 cm, vykrájejte tvary a narovnejte je na plech.Pečte v troubě asi 10 minut. Upečené perníčky hned potřete žloutkem rozmíchaným s 1 lžící vody a nechte důkladně vychladnout. Poté, dle libosti zdobte bílkovou polevou.
VIDEO návod, jak na perníčky, najdete zde:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí adventní kalendář: Recepty na měkké perníčky, karamelová lízátka, plněné pralinky i jednoduché sušenky zvládne každý
Deset odpovědí na nejčastější otázky k pečení perníčků. Jak připravit těsto, jak upéct výborné perníčky a jak je zdobit
Zítra přijde Mikuláš. Přečtěte si, jak se slaví ve světě a připravte dětem medové certličky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Co dává tu správnou chuť perníku? Perníkové koření namíchané v nejlepším poměru. Směs koupíme hotovou nebo ji sami namícháme
Listopadové hřmění pšenici ve zlato mění aneb Připomeňme si kouzlo starých časů podle lidových pranostik