Medové trubičky zvládneme i bez speciálních formiček. Postačí obyčejná vařečka a o skvělou náplň se postará karamel
9. 12. 2022 Vaření
Med nemusí být jen do perníčků. Medové trubičky jsou výborným cukrovím, které navíc snadno upečete i bez formiček. Mohou mít různou náplň a i přestože je jejich příprava pracnější, budete je milovat.
Jak připravit další druh cukroví s medem
Trubičky jsou oblíbené v cukrárnách, ale připravit si je můžete doma. Mají spoustu variant, co se týká těsta a ty medové patří k těm nejvyhledávanějším. Vánoční pečení je v plném proudu a možná vám mezi nejrůznějšími druhy chybí ještě právě medové trubičky. Patří k pracnějšímu cukroví, ale ve výsledku budete vy i strávníci zcela nadšeni. Můžete je připravit, kdy se vám to hodí. Nepotřebují odležet, pouze naplnit den předem. Lahodné trubičky voní medem a karamelem, a to je kombinace, která slibuje výborný výsledek.
Mohlo by vás zajímat
Co potřebujete na medové trubičky
Máte rádi štramberské uši? Medové trubičky je tak trochu připomínají, jen jsou zatočené, plněné a ještě třeba máčené v čokoládě (vždy na konci). Na přípravu medových trubiček využijete medové těsto, které se skládá z hladké mouky, vajec, moučkového cukru. Důležitou ingrediencí je med, který, kromě jiného, slouží k tomu, aby těsto nepraskalo. Lahodnou a voňavou variantou je, když mezi ingredience přidáte mleté ořechy. Ideální jsou vlašské, hodí se ale i lískové, nebo mandle. U tohoto těsta je důležité odležení. Minimem je hodina, ale delší doba, třeba přes noc, stavu těsta prospěje. Důležitou roli u trubiček hraje i jejich náplň. O té si povíme něco více později.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout
Pokud budete připravovat trubičky na formičkách, v tomto případě na rourkách, předem je pomažte máslem a posypte moukou. Pak bude sundávání upečené trubičky mnohem snazší. Hotové trubičky z obou stran namočte do misky s rozehřátou čokoládou. Trubičky bez náplně vydrží i 4 týdny, plněné pak podle trvanlivosti másla. Trubičky s náplní je třeba skladovat v lednici v dobře uzavřené nádobě.
Mohlo by vás zajímat
Jak upéct trubičky bez speciálních formiček
Tento případ je snadný a někomu dokonce vyhovuje mnohem více, než ten s formičkami. Vykrájíte totiž kolečka o průměru zhruba 6 cm. Pokud nemáte kulaté vykrajovátko, podívejte se po menší skleničce, se kterou půjdou kolečka vykrojit. Hotová kolečka upečte na plechu vyloženém pečicím papírem a po upečení je ještě horké namotejte na konec vařečky a tvarujte trubičky. Je důležité pracovat rychle. Vychladlá kolečka totiž ztvrdnou, a pak z nich trubičku neuděláte. Proto je lepší péct kolečka po pár kusech, abyste je ještě horké stačili natočit na vařečku.
Mohlo by vás zajímat
Čím naplnit medové trubičky
Medové trubičky jsou lahodnost sama, po naplnění krémem jsou ještě lepší. A tady si můžete vybírat. Základní podobou je máslový krém, dodejte mu zajímavější chuť třeba přidáním alkoholu. Hodí se rum, whiskey, ale například i likér (ořechový, čokoládový i pomerančový). Další možností je i pařížská šlehačka nebo krém. Skvělou variantou je kramelový krém, který je navíc snadný na přípravu. Stačí na něj karamelové Salko, které spojíte s jedním povoleným máslem. Pokud se vám do žádné z těchto variant nechce, bude stačit obyčejná šlehačka.
Mohlo by vás zajímat
Jak plnit trubičky
Na plnění trubiček potřebujete cukrářský zdobicí sáček (variantou je i pevný mrazicí sáček s ustřiženým rohem). Trubičky stačí plnit den předem, krásně změknou. Neplňte je příliš dopředu, aby nebyly rozmáčené, obzvlášť v případě šlehačkových variant. Máslové pár dnů v lednici vydrží.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit medové trubičky
Na přípravu medových trubiček potřebujete: 500 g hladké mouky, 200 g cukru moučka, 200 g rozehřátého medu, špetku jedlé sody, 3 žloutky, 4 lžíce mléka, na ozdobu rozehřátou čokoládu a zvolený krém. Jak na to? Ze všech surovin na těsto dobře vypracujte hmotu, zabalte ji do igelitu a nechte v chladu odpočinout. Po odležení, ideálně přes noc, si připravte plech a vyložte ho pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C. Kovové trubičky pomažte tukem a posypejte moukou. Připravte si vál, těsto rozválejte na obdélníčky 4 x 6 cm, natočte je na trubičky, a dejte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 6-7 minut. Teplé trubičky sundejte a počkejte, až vychladnou. Rozehřejte si čokoládu a vychladlé trubičky do ní namáčejte jedním koncem, nechte ztuhnout, a pak namočte druhý konec. Trubičky uložte do plechové nebo plastové krabice, aby nenavlhly, a den před tím, než je budete podávat, je naplňte krémem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejlepší omáčky české kuchyně. Které jsou ty nejžádanější a jak je připravit
Omáčky české kuchyně Je skvělé, když se je naučíme uvařit co nejdříve a postupně své "umění" vylepšujeme. Můžeme přejít i na odlehčené verze. Ke… Číst více
Jak uvařit oblíbenou koprovou omáčku. Jak ji zahustit a ochutit podle osvědčených receptů
Kopr dá omáčce tu správnou chuť Koprová omáčka a polévka jsou hlavním důvodem, proč pěstujeme na zahradě kopr. Jenže období, kdy si ho můžeme… Číst více
Holka u plotny: Koprová omáčka je skvělá se svítkem. Jak jej připravit?
Koprová omáčka patří mezi oblíbené české omáčky.… Číst více
Snadná koprová omáčka podle Sandtnerky je delikatesa! Zahuštěná kysanou smetanou a zjemněná žloutkem chutná skvěle
Někdo koprovku doslova miluje, jiný na ni má… Číst více
Jak uskladnit kopr na zimu. Zásobte se voňavou bylinkou pro přípravu skvělé domácí koprovky
Přebytky kopru skliďte ve svěžím růstu, dříve než začnou zasychat. Při sklizni ukládejte rostliny do otevřené nádoby (do misky, košíčku) či plátěné… Číst více
Kdy přidat ocet do omáčky? Správným načasováním předejdeme jejímu sražení
Výborné omáčky jsou typické pro naši českou kuchyni. Do všech v závěrečném dochucování přidáváme ocet, který podtrhne výslednou chuť omáčky a… Číst více
Koprová omáčka z cukety: Vyzkoušejte přípravu klasické omáčky tentokrát trochu jinak
Cuketa i kopr jsou typické letní produkty, které si mnozí pěstují sami na zahrádkách. Cuketa je velmi oblíbená pro svou jemnou až nevýraznou chuť.… Číst více
7 receptů na omáčky: Vyberte si tu nejlepší podle svého gusta
Často se k nám recepty na omáčky dostaly ze zahraničí a poté získaly své neodmyslitelné místo i v naší kuchyni. Nejčastěji se podávají s knedlíkem,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejlepších krémů do vánočního cukroví: Jemný máslový, snadný karamelový nebo luxusní čokoládový krém zvládne každý
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Voňavé perníkové delikatesy: Upečte si medovníky nebo staročeskou sakrajdu!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Prsíčka s pórkem
Přidáno před 22 hodinami
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Tvarohovo-pudinkové pohárky s piškoty a meruňkami
Přidáno 26. 3. 2024 20:05
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové
Přidáno 26. 3. 2024 16:04
Šlehaná vejce vařená ve formičkách
Přidáno 26. 3. 2024 13:25