Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Německý Silvestr a Nový rok: Nesmí chybět aspoň porce kysaného zelí pro každého a koblihy plněné hořčicí
Zdroj: zdroj: Freepik, Racool_studio

Němci milují tradice. Přátelé a rodiny se scházejí, aby společně strávili poslední hodiny starého roku a přivítali rok nový. Na stole je řada typických domácích jídel. Kysané zelí nebo půlnoční luštěninová polévka a mnoho dalších. Když se zvedají skleničky k novoročnímu přípitku, jsou v nich bublinky. A nemusí to být pravé šampaňské nebo drahý sekt – stačí dobré šumivé víno.

Co nejvíc kysaného zelí

Říká se, že když sníte první den nového roku kysané zelí, tak po celý rok vám nedojdou peníze, a proto snad každý Němec bez výjimky si 1. ledna dá porci kysaného zelí. Je ale potřeba mít zelí v co největší nádobě. Tamní pověra praví: „Kolik zelí je v sudu, tolik peněz bude v příštím roce.“

Obyvatelé Německa si na konci roku stále rádi dopřávají vepřové. Že prasata přinášejí štěstí a jsou znamením prosperity, to věděly, respektive myslely si to, už staré germánské kmeny. Zárukou celoročního štěstí může být i maso z divočáka.

Pokud jste vegetariáni nebo nestojíte o vepřové, je tu šalamounská rada: malý přívěsek ve tvaru prasátka nebo prasátko z marcipánu či čokolády prý štěstí zaručí taky.

Víte, že je v oblibě i kapr?

Na východě a ve středu Německa zase sázejí na hrachovou nebo čočkovou polévku. Stačí si dát talíř a o peníze je na celý rok postaráno. Na druhou stranu zbytky naznačují, že člověk nebude mít v novém roce hlad. Proto by mělo zůstat trochu polévky v hrnci.

V nejsevernějších částech Německa, ve spolkové zemi Šlesvicku-Holštýnsko je oblíbený silvestrovský kapr namodro. Šupina z něj patří do peněženky, aby se v ní držely peníze. Stejný zvyk se dodržuje i v oblasti Lužice, která spadá částečně do Saska a Braniborska.

Na vzestupu popularity jsou původem švýcarské fondue a raclette. Tyto pokrmy si oblíbila převážně mladá generace. Příprava je snadná a hodí se i pro větší společnost. Fondue je kulinářsky rozmanitější a u jednoho stolu lze kombinovat různé chutě.

Berliner je kobliha

Plněné koblihy „Berliner“ jsou v Německu nejen součástí masopustu, ale překvapivě i silvestrovských oslav. Obvykle je jeden z kousků místo švestkového nebo meruňkového džemu naplněn hořčicí – takže o zábavu je postaráno! Ačkoli jde o severoněmeckou tradici, postupně získala oblibu po celém Německu. Kdo se zakousne do koblihy s hořčicí, bude mít před sebou šťastný rok! Pokud si chcete připravit Berliner, budete potřebovat:

  • 20 g čerstvého droždí
  • 200 ml mléka (vlažného)
  • 40 g cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 130 g másla (měkkého)
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička bio citronové kůry (jemně nastrouhaná)
  • 1 vejce (velikost M)
  • 2 žloutky (velikost M)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • olej na smažení
  • marmeláda nebo džem na plnění, případně hořčice (podle chuti)
  • 4 lžíce moučkového cukru

A jak na to? Na těsto rozdrobte droždí, smíchejte ho se 100 ml mléka a 10 g cukru. Poprašte 2 lžícemi mouky a nechte přikryté na teplém místě 15 minut kynout.

Mezitím šlehejte v mixéru metličkou máslo, zbývající cukr, ½  lžičky soli a citronovou kůru, a to po dobu 5 minut. Opatrně vmíchejte vejce a žloutky, každý po 30 sekundách. Přidejte zbývající mouku, mléko, droždí a citronovou šťávu a zpracujte pomocí hnětacího nástavce kuchyňského robotu 3 minuty. Přikryjte a nechte na teplém místě kynout hodinu a půl.

Pak ještě jednou rukama prohněťte na pomoučené pracovní ploše. Vytvarujte váleček dlouhý 32 cm a nakrájejte ho na 16 stejných plátků. Z plátků vytvořte na pracovní ploše kuličky. Jejich povrch musí být hladký.

Kuličky položte na pomoučenou desku v dostatečné vzdálenosti od sebe. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte 30 minut kynout. Odstraňte potravinovou fólii a nechte těsto kynout ještě dalších 30 minut.

Olej ve fritéze (nebo ve velkém hrnci s teploměrem) zahřejte na 170 °C. Do tuku opatrně vsuňte vždy 3–4 koblihy horní stranou dolů. Přiklopte a smažte přibližně 3 minuty, opatrně otočte a smažte odkryté další 3 minuty. Vyjměte je pomocí děravé naběračky a dejte na talíř vyložený papírovou utěrkou.

Naplňte kuchyňskou stříkačku marmeládou (nebo třeba hořčicí!) a z boku stříkněte do ještě vlažných koblih. Bohatě poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

Zdroje informací: theomaway.com a worldsoffood.de

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více