Německý Silvestr a Nový rok: Nesmí chybět aspoň porce kysaného zelí pro každého a koblihy plněné hořčicí
30. 12. 2022 Historie a zajímavosti
Němci milují tradice. Přátelé a rodiny se scházejí, aby společně strávili poslední hodiny starého roku a přivítali rok nový. Na stole je řada typických domácích jídel. Kysané zelí nebo půlnoční luštěninová polévka a mnoho dalších. Když se zvedají skleničky k novoročnímu přípitku, jsou v nich bublinky. A nemusí to být pravé šampaňské nebo drahý sekt – stačí dobré šumivé víno.
Co nejvíc kysaného zelí
Říká se, že když sníte první den nového roku kysané zelí, tak po celý rok vám nedojdou peníze, a proto snad každý Němec bez výjimky si 1. ledna dá porci kysaného zelí. Je ale potřeba mít zelí v co největší nádobě. Tamní pověra praví: „Kolik zelí je v sudu, tolik peněz bude v příštím roce.“
Obyvatelé Německa si na konci roku stále rádi dopřávají vepřové. Že prasata přinášejí štěstí a jsou znamením prosperity, to věděly, respektive myslely si to, už staré germánské kmeny. Zárukou celoročního štěstí může být i maso z divočáka.
Pokud jste vegetariáni nebo nestojíte o vepřové, je tu šalamounská rada: malý přívěsek ve tvaru prasátka nebo prasátko z marcipánu či čokolády prý štěstí zaručí taky.
Mohlo by vás zajímat
Víte, že je v oblibě i kapr?
Na východě a ve středu Německa zase sázejí na hrachovou nebo čočkovou polévku. Stačí si dát talíř a o peníze je na celý rok postaráno. Na druhou stranu zbytky naznačují, že člověk nebude mít v novém roce hlad. Proto by mělo zůstat trochu polévky v hrnci.
V nejsevernějších částech Německa, ve spolkové zemi Šlesvicku-Holštýnsko je oblíbený silvestrovský kapr namodro. Šupina z něj patří do peněženky, aby se v ní držely peníze. Stejný zvyk se dodržuje i v oblasti Lužice, která spadá částečně do Saska a Braniborska.
Na vzestupu popularity jsou původem švýcarské fondue a raclette. Tyto pokrmy si oblíbila převážně mladá generace. Příprava je snadná a hodí se i pro větší společnost. Fondue je kulinářsky rozmanitější a u jednoho stolu lze kombinovat různé chutě.
Mohlo by vás zajímat
Berliner je kobliha
Plněné koblihy „Berliner“ jsou v Německu nejen součástí masopustu, ale překvapivě i silvestrovských oslav. Obvykle je jeden z kousků místo švestkového nebo meruňkového džemu naplněn hořčicí – takže o zábavu je postaráno! Ačkoli jde o severoněmeckou tradici, postupně získala oblibu po celém Německu. Kdo se zakousne do koblihy s hořčicí, bude mít před sebou šťastný rok! Pokud si chcete připravit Berliner, budete potřebovat:
- 20 g čerstvého droždí
- 200 ml mléka (vlažného)
- 40 g cukru
- 500 g hladké mouky
- 130 g másla (měkkého)
- ½ lžičky soli
- 1 lžička bio citronové kůry (jemně nastrouhaná)
- 1 vejce (velikost M)
- 2 žloutky (velikost M)
- 1 lžíce citronové šťávy
- olej na smažení
- marmeláda nebo džem na plnění, případně hořčice (podle chuti)
- 4 lžíce moučkového cukru
Mohlo by vás zajímat
A jak na to? Na těsto rozdrobte droždí, smíchejte ho se 100 ml mléka a 10 g cukru. Poprašte 2 lžícemi mouky a nechte přikryté na teplém místě 15 minut kynout.
Mezitím šlehejte v mixéru metličkou máslo, zbývající cukr, ½ lžičky soli a citronovou kůru, a to po dobu 5 minut. Opatrně vmíchejte vejce a žloutky, každý po 30 sekundách. Přidejte zbývající mouku, mléko, droždí a citronovou šťávu a zpracujte pomocí hnětacího nástavce kuchyňského robotu 3 minuty. Přikryjte a nechte na teplém místě kynout hodinu a půl.
Pak ještě jednou rukama prohněťte na pomoučené pracovní ploše. Vytvarujte váleček dlouhý 32 cm a nakrájejte ho na 16 stejných plátků. Z plátků vytvořte na pracovní ploše kuličky. Jejich povrch musí být hladký.
Kuličky položte na pomoučenou desku v dostatečné vzdálenosti od sebe. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte 30 minut kynout. Odstraňte potravinovou fólii a nechte těsto kynout ještě dalších 30 minut.
Olej ve fritéze (nebo ve velkém hrnci s teploměrem) zahřejte na 170 °C. Do tuku opatrně vsuňte vždy 3–4 koblihy horní stranou dolů. Přiklopte a smažte přibližně 3 minuty, opatrně otočte a smažte odkryté další 3 minuty. Vyjměte je pomocí děravé naběračky a dejte na talíř vyložený papírovou utěrkou.
Naplňte kuchyňskou stříkačku marmeládou (nebo třeba hořčicí!) a z boku stříkněte do ještě vlažných koblih. Bohatě poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
Zdroje informací: theomaway.com a worldsoffood.de
Témata
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně skladovat vejce? Do mrazáku patří jedině rozšlehaná
Jak usmažit koblihy. Oblíbenou masopustní delikatesu lze připravit i ve zdravější variantě
Hrachová polévka zahřeje i nasytí: Máte raději tu ze sušeného nebo zeleného hrášku?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 11 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 17 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 20 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 22 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Německá bílá klobása vznikla díky kocovině! Jak tuhle delikatesu uvařit?
Švýcarské národní jídlo fondue: Připravte si sýrovou delikatesu jako v restauraci!
Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice: Příprava se dá zvládnout v pohodě i v panelákovém bytě. Ta chuť za to rozhodně stojí