Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

MasterChef Česko 2022 skončilo a zná svého vítěze. Je jím sympatický "Krakonoš" Martin. Kdo jste ho sledovali a fandili mu, můžete si teď s námi připomenout, co všechno Martin během soutěže uvařil a s čím měl největší úspěch. A samozřejmě zazní i legendární hlášky!


Mistr hlášek

Martin Pecina byl od počátku jedním z nejvýraznějších soutěžících letošního ročníku MasterChefa. Hned na začátku zaujal nejen svým dlouhým vousem, ale i specifickým suchým humorem. Svými hláškami bavil nejen porotu a ostatní soutěžící, ale samozřejmě i diváky u obrazovek. Kromě toho mnohé zaujal svým bohorovným klidem, projevem téměř bez emocí a samozřejmě i svým stylem vaření. Zakrátko si získal i mnoho příznivců na Instragramu,, kam rád přidával právě své průpovídky z pořadu. A to si přitom tento milovník české a italské kuchyně, pravých moravských zabijaček, dýmek a hlavně foglarovek dostal do soutěže celkem náhodou, jen proto, že to jemu a jeho ženě přišlo jednou jako docela dobrý nápad. I přesto, jak Martin hned ve svém úvodním medailonku uvedl, „je nespolečenský člověk, nechodí mezi lidi a musel vykročit ze své komfortní zóny.“

Od typografie k MasterChefovi

Pokud jste sledovali zákulisí MasterChefa, určitě víte, že čtyřicetiletý Martin vystudoval původně grafický design a živí se jako typograf a grafický designér, a to poměrně úspěšný. Za své úpravy knih získal různá ocenění, třeba v soutěži o Nejkrásnější české knihy. Kromě toho napsal sbírku poezie Perverše, píše články věnované typografii, písmu a grafické úpravě knih do různých časopisů. Nikoho asi nepřekvapí, že má doma rozsáhlou knihovnu, v níž nejvíc místa zabírají foglarovky, dále knihy věnované typografii a výtvarnému umění a pak i kuchařky. A právě díky nim a své lásce k vaření si nyní může ke svým úspěchům připsat i vítězství v soutěži MasterChef Česko 2022. Pojďte si spolu s námi připomenout, jak se mu v soutěži dařilo.

„Když budu lepším kuchařem, budu i lepším člověkem“

Právě tuto větu pronesl Martin hned poté, co ve třetím díle obdržel bílou zástěru a postoupil do dalších kol soutěže. A to zcela právem, svými tortellinami plněnými ragú bianco z kořenové zeleniny a stehen z perliček zaujal všechny tři porotce. Hned v tomto díle se již Martin zmínil o své lásce ke klasickým zabijačkám a touze graficky upravit knihu věnovanou právě této české a moravské tradici, která podle jeho slov pomalu vyprchává.

„Zásadně nejásám, mírný úsměv je maximum emocí, kterých jsem schopen“

V šestém díle bojoval Martin v první skupině o postup do finálové šestnáctky. A již tady se mu vyplatil klidný a rozvážný přístup: „Vždycky se snažím soustředit spíše na výkon, než na ten ruch a šum a na lidi, co jsou okolo mě, takže taková nějaká soustředěnost, to je mi, myslím vlastní.“ Nakonec postoupil díky kuřecí roládě plněné nádivkou z kořenové zeleniny a máslové dýně s bramborovým fondantem, o níž se pochvalně vyjádřil Jan Punčochář: „Je to jídlo, které přesně pasuje na nedělní oběd doma. Mně se na tom nejvíc líbí ta zelenina, která je křupavá, skvěle výrazná. Líbí se mi ten nápad.“

„Přece nebudu jíst syrové ryby, nejsem blázen.“

V desátém díle se vařilo z ryb a Martin připravil carpaccio z jesetera marinované v citronu, v soli a kopru ozdobené chipsem z parmské šunky a škvarky a vysloužil si za to opět postup na balkon. A to přesto, že pokrm původně ani nechtěl ochutnat, neboť ryby nemá v oblibě. I tak porotu velmi mile překvapil, což Radek Kašpárek okomentoval následujícími slovy: „Plátek čerstvé křehké ryby, pár věcí a skvělý předkrm je hotový.“

„Sladké samozřejmě nejím, nepeču, neuznávám, nerespektuji, nesnáším.“

Trochu možná Martinovi zatrnulo v 15. díle, kdy to vypadalo, že se bude muset připravovat sladké jídlo, které příliš v oblibě nemá. Naštěstí pro něj se ale úkol vyvinul trochu jinak a úkolem bylo přetvořit sladký pokrm na slaný. V tom se naopak Martinovi dařilo a jeho na sádle smažené vdolky plněné rajčatovou omáčkou s bazalkovým pestem a slaninou jej dostaly jako prvního do bezpečí balkonu.

„Ideální čas na fastfood je ve čtyři ráno, když jdu z nějakého vykřičeného šantánu.“

Za celou dobu, co se soutěž MasterChef vysílá na českých obrazovkách, se ještě nikdy nestalo, že by vítěz bagetové výzvy vyhrál i celou soutěž. Martin to prolomil, což samozřejmě v době, kdy se stal tváří Bageterie Boulvard ještě netušil. I přes svou nechuť k fastfoodu Martin zvítězil se svou bagetou na vietnamský způsob inspirovanou vietnamským nudlovým pokrmem bun bo nam bo, která se úspěšně od 20. 10. 2022 v síti bageterie prodávala.

„Miluji školku, miluji děti. Zvláště, když se dítě napíchne na klacek a opeče na rožni.“

Ve vítězném týmu šedých, jemuž velela Sofi, byl Martin při halloweenském vaření v mateřské školce. I přesto, že se několikrát vyjádřil, že k dětem velkou náklonnost nechová, nakonec i on nemalou měrou přispěl k vítězství a žádné dítě k úhoně nepřišlo. Martin se k tomu vyjádřil následovně: „Výhra mě zaskočila, ostatně jako všechny výhry v mém životě, ale samozřejmě mám radost.“

„Ještě než vypadnu, musím vytáhnout největší trumf, a to je chlebová polívka.“

Martin se od začátku hrdě hlásil k tomu, že je velkým milovníkem Foglarovek a hlavně Rychlých šípů. Z pocty k tomuto slavnému komiksu uvařil v 22. díle pořadu slavnou chlebovou polévku, o níže se sice členové populárního fiktivního oddílu nevyjadřovali příliš pochvalně, Martin chtěl ale dokázat, že může být i vynikajícím pokrmem. Chlebovou neboli panádlovou polévku navíc spojil s tuřínem, čímž odkázal k dalšímu z příběhů pětice čestných chlapců. Milovníci komiksu jistě vědí, že v něm figurovalo Dlouhé Bidlo, ti druzí si možná vzpomínají na to, že Martina poslala právě tahle krmě jako prvního do dalšího kola a Radek Kašpárek o jídle řekl, že je to pokrm velkého finále.

„Tak nás napadlo, že bychom mohli konečně vařit v MasterChefovi úplnou čuňačinu…“

Možná nejvíc si Martin užil třiadvacátý díl, kdy se vydal s Ondrou po libeňských hospůdkách po stopách Bohumila Hrabala, kde si dali sedm piv a pak uvařili výborné buřty na pivu z vlastnoručně vyrobených taliánů

„Zkusím předvést, zda mám ještě nějaká esa v rukávu, možná tam ještě nějaká jsou.“

Snad poprvé se Martinovi nedařilo, když v 26. díle připravil kuře na paprice, ovšem místo kuřete použil holuba. Radek Kašpárek se dokonce k Martinově pokrmu vyjádřil: „Dneska musím říct, že to je zatím vás nejslabší talíř.“ Příležitost napravit si reputaci pak dostal o tři díly později, kdy soutěžící museli znovu vařit jídla, které se jim nejvíc nepovedla.

Za nové provedení si vysloužil pochvalu od Jana Punčocháře a postup na balkon. Namále měl Martin i v 27. díle, kdy jen o fous zvítězil díky svému suflé nad Petrou. O své místo ve finále musel bojovat i v třicátém díle, v dalším díle však díky kachnímu prsu se zauzenými kachními žaludky, balšírovaným zelím a topinamburovým chipsem postoupil do TOP 3 zcela s přehledem a vysloužil si za něj dokonce potlesk od poroty.  

„Zkusím nadávat jenom pod fousy, aby to neslyšela babička.“

Jaké bylo nakonec Martinovo vítězné menu, které ho dovedlo k titulu MasterChefa a výhře jeden milion korun? Martin se ve svém finálovém menu vrátil ke svému snu zmiňovaném hned na začátku a jeho tématem se stala pravá moravská zabijačka. Jak sám řekl: „Já jsem chtěl ukázat své myšlení, ukázat, co mám rád v tom vaření…“ Jako předkrm naservíroval porotě jehněčí mozečky opečené na přepuštěném másle s konfitovaným žloutkem, omáčkou z droždí a kmínovou oplatkou.

Jako hlavní chod připravil Martin variaci na zabijačkový guláš se zauzeným vepřovým jazykem, kuřecími srdíčky, omáčkou z vepřového vývaru zahuštěnou vepřovou krví a jablíčky v citronové šťávě, křenovou espumou a koprem. Vše pak završil pečeným morkem s ořechy a rozinkami, citronovou buchtou a zmrzlinou ze švestek se slivovicí, protože slivovice přece musí končit každý zabijačka.

A jak Martin na své vítězství zareagoval? Tak, jak by to od něj možná nikdo nečekal, překvapivě emotivně: „Neuvěřitelné se stalo skutečností, já jsem překvapen, zaskočen, já nevím, co mám říct.“ Tak jen nezbývá v duchu foglarovek dodat, že kdyby byl nějaký bobřík vaření, tak ho má Martin rozhodně splněný a my doufáme, že i my se od něj do budoucna dočkáme nějakých překvapení. 

První rozhovor, který Martin poskytl pro web Toprecepty.cz, si přečtěte zde:

Martinovu cestu soutěží si můžete připomenout i v naší galerii:

Sdílet článek

Přečtěte si