Podkrkonošské kyselo

MartinaB Kuchařka: MartinaB

Doba přípravy: 1 hodina Polévky 19 názorů

Suroviny

chlebový kvásek
5 vajec
sušené houby - velká hrst
velká cibule
sádlo
kmín
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Chlebový kvásek namočíme přes noc do vlažné vody.

  2. Houby dáme vařit s trochou kmínu do vody.Cibuli nakrájíme,osmažíme na sádle do zlatova, přidáme rozkvedlaná vejce a usmažíme do tuha,až jsou z nich menší kousky.

  3. Když jsou houby akorát, přilíváme pomalu za stálého máchání rozkvedlaný chlebový kvásek ve vodě ve které byl namočený,nejlépe přes sítko.
    Polévka začne pomalu houstnout.Měla by být jemně krémová.
    Chviličku provaříme.Do hotové polévky vsypeme usmažená vajíčka,dochutíme solí a pepřem.

Poznámka

Chlebový kvásek prodávají v některých pekárnách,(mazlavé tšstíčko).Množství kvásku vlitého do polévky je pokaždé jiné,podle toho jak nám vzejde.I kvásek který se tváří že nevzešel funguje.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 250 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Podkrkonošské kyselo

  • mekkejla mekkejla

    Dnes bylo k obědu a moc jsme si pochutnali :yes:

    Odpovědět

  • PAVLA PAVLA(neregistrovaný)

    Tohle je super jídlo naše rodina ho miluje je to jako polevka a omáčka najednou zasytí fakt super

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    Hm, kyselo bez brambor? Jako obměna dobrý nápad :yes::-K.

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    jo a já ten kvásek namáčím v mléce:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Krakonoš Krakonoš(neregistrovaný)

    Martino, pak je to jasný a děkuji za vysvětlení, protože se nedivím, že v této oblasti mají temhle recept prakticky totožný všichni:-!:yes::yes: (a samozřejmě to platí pro všechny staré recepty v jakýchkoli oblastech. Jen mě udivilo, že jsi použila úplně jiný název, protože babička tomu musela říkat kyselo ;-)a asi se ti vyhledavač nechtělo použít;-), jen nevím, proč tu máte totožné recepty, ale to už je na vás.Jinak :yes::yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Martino, nemusíš se omlouvat a dfíky za recept!!;-)

    Odpovědět

  • MartinaB MartinaB(autorka receptu)

    No jo,tak je to tedy asi kyselo,všichni mi to prosím odpustíte,že;-).Zmotala jsem to:-8 Já ten recept mám od babičky z Lomnice nad Popelkou.To jen pro neregistrovaného z Krkonoš, nic jsem neopsala, fakt to doma vaříme od nepaměti.

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    JSEM z KRKONOŠ,TAK PROTO TO VÍM NA STO PRO,KULAJDA je z JČ...SMETANOVÁ A KOPREM,TU VAŘÍM TAKÉ

    KVÁSEK SE DÁ KOUPIT MÁME HO I V NAŠEM OBCHODĚ A NEBO I SUŠENÝ

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    TAK TOTO NENÍ KULAJDA ALE KYSELO!!!!!!!!!!:-))

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Jak píše CATHLEN,já dělám kulajdu(teda aspoň jí tak doma říkáme)smetanovou s bramborem a koprem.A dávám do ní houby.

    Odpovědět

  • Krakonoš Krakonoš(neregistrovaný)

    Autorka jen opsala a pozměnila slovosled u http://www.toprecepty.cz/recept/2993-kyselo/ - protože to je opravdu kyselo, které děláme v Krkonoších. S nějakou kulajdou bys nás tady na horách absolutně neuspěla. Netvrdím, že kulajda není dobrá,naopak, ale tohle je kyselo a má zpotvořený název. Od čeho máte vyhledavač podobných receptů? Navíc v tom recept, co jsem našel je i výroba kvásku, takže autorka si moc práce nedala :-((:no:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    A nebo tento způsob. Dávám to do komentářů záměrně, aby to nemusel dooga a ostatní hledat jinde.
    KVÁSEK Z CELOZRNNÉ ŽITNÉ MOUKY

    Potřebujeme asi 500 g jemně mleté žitné mouky celozrnné, vodu a vysokou keramickou nádobu alespoň na 3 litry, misku pod džbán, dřevěnou vařečku a čistou utěrku.

    1. den: Do nádoby dáme 200 g jemně mleté žitné mouky a 1/4 l vlažné vody. Zamícháme, přikryjeme a necháme stát při pokojové teplotě.

    2. den: Přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky, přídáme 1/4 l vody, přikryjeme a znovu necháme stát.

    3. den: Opět přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky a 1/8 l vody, přikryjeme utěrkou a necháme stát.

    4. den: Přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky celozrnné a 1/8 l vody, přikryjeme a necháme stát 24 hodin při pokojové teplotě.

    Po uplynutí čtyř dnů by měl mít kvásek již svou charakteristickou kyselou vůní, konzistenci měkkého těsta a o jeho kvalitě svědčí i to, že se kolem nádoby slétají octové mušky (Nádoba musí být opravdu vysoká, protože někdy kvásek pořádně vypění.)


    KVÁSEK Z CHLEBOVÉHO TĚSTA S KOUSKEM DROŽDÍ

    Rozpis: 200 g pšeničné nebo žitné mouky celozrnné nebo jejich směs, voda, 50 g droždí

    Postup: Z mouky a vody uhněteme těsto podobné chlebovému. Utvoříme bochníček, na povrchu ho posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme den, dva při pokojové teplotě. Je-li bochníček popraskaný, nastaly v něm již kvasné pochody: Pokud tomu tak není, promísíme znovu a necháme ještě den, dva odpočívat a pro lepší efekt můžeme k těstu přidat asi 5 g droždí, opět promísíme a těsto použijeme k výrobě chleba.
    Bochníček rozpustíme ve vlažné vodě a kvásek použijeme k přípravě těsta. Těsto s takovým kváskem necháme kynout déle (asi 6 až 12 hodin).

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Někteří zase říkají naší kulajdě kyselo, protože má nakyslou chuť. Je v tom zmatek:-O:-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Dooga, zkusím poradit, viz. odkaz, ale nevím, co na to řeknou děvčata. Myslím si, že tento kvásek by do tvé oblíbené polévky šel. Sice je na výrobu chleba, ale ten se do polévky také dává. Tak to vyzkoušej a dej nám vědět. ;-):-p http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=17805

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    No,jo, v Podkrkonoší se dělá kyselo, taky bych řekla, že to je ono;-) Kulajda snad vznikla na Jihočesku a co kraj, to se trochu odlišuje nějakou tou ingrediencí, ale kulajda je v jádru vždycky se smetanou a to je fakt. Za kyselo dávám boda, takové polévky jsou dobrý:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: kyselo kyselo z kvásku kyselo recept recept na kyselo krkonošské kyselo s houbami recept kyselo kvásek na kyselo chlebový kvásek na kyselo polévka z kvásku kyselo bez kvásku polevka z chleboveho kvasku těsto na kyselo kyselo z chlebového kvásku kvásek do kysela podkrkonošké kyselo recepty kyselo chlebový kvásek hoby naší doby recepty kulajda z kvásku jak se vaří kyselo

Zapomněl/a jsem heslo