Podkrkonošské kyselo
Pro život v horách je nutné mít hodně síly a vydatný jídelníček. I proto na pravé podkrkonošské kyselo potřebujete chlebový kvásek. Tato sytá polévka s houbami byla velmi oblíbená u našich předků a v sychravém počasí si ji jistě zamilujete i vy.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 3 480 kJ / 832 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 44,98 g |
Tuky | 67,67 g |
Vláknina | 4,20 g |
Cholesterol | 1,32 g |
Sodík | 508 mg |
Sůl | 1,05 g |
Sacharidy | 9,80 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Chlebový kvásek prodávají v některých pekárnách (mazlavé těstíčko). Množství kvásku vlitého do polévky je pokaždé jiné, podle toho, jak nám vzejde. I kvásek, který se tváří, že nevzešel, funguje.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
8. 2. 2024 11:26
Dnes z domácího kvásku. Máme moc rádi kyselo a už delší dobu jsem slibovala manželovi, že ho uvařím. Při dnešním rozjetí kvásku na chleba jsem ze zbytku uvařila kyselo. Já jsem přidala houby z mrazáku.
23. 4. 2020 11:04
Veliká dobrota, děláme u nás stejně co se pamatuji, jen jestě přidáváme brambory
21. 7. 2017 13:33
Dnes bylo k obědu a moc jsme si pochutnali
6. 7. 2013 09:22
Tohle je super jídlo naše rodina ho miluje je to jako polevka a omáčka najednou zasytí fakt super
1. 2. 2011 21:00
Hm, kyselo bez brambor? Jako obměna dobrý nápad .
14. 12. 2010 21:02
jo a já ten kvásek namáčím v mléce
12. 12. 2009 16:32
Martino, pak je to jasný a děkuji za vysvětlení, protože se nedivím, že v této oblasti mají temhle recept prakticky totožný všichni (a samozřejmě to platí pro všechny staré recepty v jakýchkoli oblastech. Jen mě udivilo, že jsi použila úplně jiný název, protože babička tomu musela říkat kyselo a asi se ti vyhledavač nechtělo použít, jen nevím, proč tu máte totožné recepty, ale to už je na vás.Jinak
12. 12. 2009 15:52
Martino, nemusíš se omlouvat a dfíky za recept!!
12. 12. 2009 15:22
No jo,tak je to tedy asi kyselo,všichni mi to prosím odpustíte,že.Zmotala jsem to Já ten recept mám od babičky z Lomnice nad Popelkou.To jen pro neregistrovaného z Krkonoš, nic jsem neopsala, fakt to doma vaříme od nepaměti.
11. 12. 2009 20:28
JSEM z KRKONOŠ,TAK PROTO TO VÍM NA STO PRO,KULAJDA je z JČ...SMETANOVÁ A KOPREM,TU VAŘÍM TAKÉ
KVÁSEK SE DÁ KOUPIT MÁME HO I V NAŠEM OBCHODĚ A NEBO I SUŠENÝ
KVÁSEK SE DÁ KOUPIT MÁME HO I V NAŠEM OBCHODĚ A NEBO I SUŠENÝ
11. 12. 2009 20:26
TAK TOTO NENÍ KULAJDA ALE KYSELO!!!!!!!!!!
11. 12. 2009 17:06
Jak píše CATHLEN,já dělám kulajdu(teda aspoň jí tak doma říkáme)smetanovou s bramborem a koprem.A dávám do ní houby.
11. 12. 2009 13:46
Autorka jen opsala a pozměnila slovosled u http://www.toprecepty.cz/recept/2993-kyselo/ - protože to je opravdu kyselo, které děláme v Krkonoších. S nějakou kulajdou bys nás tady na horách absolutně neuspěla. Netvrdím, že kulajda není dobrá,naopak, ale tohle je kyselo a má zpotvořený název. Od čeho máte vyhledavač podobných receptů? Navíc v tom recept, co jsem našel je i výroba kvásku, takže autorka si moc práce nedala
11. 12. 2009 12:35
A nebo tento způsob. Dávám to do komentářů záměrně, aby to nemusel dooga a ostatní hledat jinde.
KVÁSEK Z CELOZRNNÉ ŽITNÉ MOUKY
Potřebujeme asi 500 g jemně mleté žitné mouky celozrnné, vodu a vysokou keramickou nádobu alespoň na 3 litry, misku pod džbán, dřevěnou vařečku a čistou utěrku.
1. den: Do nádoby dáme 200 g jemně mleté žitné mouky a 1/4 l vlažné vody. Zamícháme, přikryjeme a necháme stát při pokojové teplotě.
2. den: Přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky, přídáme 1/4 l vody, přikryjeme a znovu necháme stát.
3. den: Opět přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky a 1/8 l vody, přikryjeme utěrkou a necháme stát.
4. den: Přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky celozrnné a 1/8 l vody, přikryjeme a necháme stát 24 hodin při pokojové teplotě.
Po uplynutí čtyř dnů by měl mít kvásek již svou charakteristickou kyselou vůní, konzistenci měkkého těsta a o jeho kvalitě svědčí i to, že se kolem nádoby slétají octové mušky (Nádoba musí být opravdu vysoká, protože někdy kvásek pořádně vypění.)
KVÁSEK Z CHLEBOVÉHO TĚSTA S KOUSKEM DROŽDÍ
Rozpis: 200 g pšeničné nebo žitné mouky celozrnné nebo jejich směs, voda, 50 g droždí
Postup: Z mouky a vody uhněteme těsto podobné chlebovému. Utvoříme bochníček, na povrchu ho posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme den, dva při pokojové teplotě. Je-li bochníček popraskaný, nastaly v něm již kvasné pochody: Pokud tomu tak není, promísíme znovu a necháme ještě den, dva odpočívat a pro lepší efekt můžeme k těstu přidat asi 5 g droždí, opět promísíme a těsto použijeme k výrobě chleba.
Bochníček rozpustíme ve vlažné vodě a kvásek použijeme k přípravě těsta. Těsto s takovým kváskem necháme kynout déle (asi 6 až 12 hodin).
KVÁSEK Z CELOZRNNÉ ŽITNÉ MOUKY
Potřebujeme asi 500 g jemně mleté žitné mouky celozrnné, vodu a vysokou keramickou nádobu alespoň na 3 litry, misku pod džbán, dřevěnou vařečku a čistou utěrku.
1. den: Do nádoby dáme 200 g jemně mleté žitné mouky a 1/4 l vlažné vody. Zamícháme, přikryjeme a necháme stát při pokojové teplotě.
2. den: Přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky, přídáme 1/4 l vody, přikryjeme a znovu necháme stát.
3. den: Opět přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky a 1/8 l vody, přikryjeme utěrkou a necháme stát.
4. den: Přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky celozrnné a 1/8 l vody, přikryjeme a necháme stát 24 hodin při pokojové teplotě.
Po uplynutí čtyř dnů by měl mít kvásek již svou charakteristickou kyselou vůní, konzistenci měkkého těsta a o jeho kvalitě svědčí i to, že se kolem nádoby slétají octové mušky (Nádoba musí být opravdu vysoká, protože někdy kvásek pořádně vypění.)
KVÁSEK Z CHLEBOVÉHO TĚSTA S KOUSKEM DROŽDÍ
Rozpis: 200 g pšeničné nebo žitné mouky celozrnné nebo jejich směs, voda, 50 g droždí
Postup: Z mouky a vody uhněteme těsto podobné chlebovému. Utvoříme bochníček, na povrchu ho posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme den, dva při pokojové teplotě. Je-li bochníček popraskaný, nastaly v něm již kvasné pochody: Pokud tomu tak není, promísíme znovu a necháme ještě den, dva odpočívat a pro lepší efekt můžeme k těstu přidat asi 5 g droždí, opět promísíme a těsto použijeme k výrobě chleba.
Bochníček rozpustíme ve vlažné vodě a kvásek použijeme k přípravě těsta. Těsto s takovým kváskem necháme kynout déle (asi 6 až 12 hodin).
11. 12. 2009 12:34
Někteří zase říkají naší kulajdě kyselo, protože má nakyslou chuť. Je v tom zmatek
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dýňové šátečky
Přidáno před 4 hodinami
Zapečené chlebíčky - rychlá večeře
Přidáno před 5 hodinami
Salát s mozarellou a ořechy (pro diabetiky)
Přidáno před 8 hodinami
Mrkvový salát s kapary
Přidáno před 10 hodinami
Zelný salát plný vitamínů
Přidáno před 10 hodinami
Zase jiná zelná polévka
Přidáno před 12 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Červená řepa
VlastaV uvařila před 45 sekundami
Nejúžasnější buchty od babičky
katerinakerby@seznam.cz uvařila před 11 minutami
Borůvkový máslový koláč
Magdalennaa uvařila před 1 hodinou
Lilek zapečený s vejcem
MatEva uvařila před 1 hodinou
Houbové rizoto
zavodnice uvařila před 1 hodinou
Palačinky s džemem
tomasgsxr uvařila před 3 hodinami
Šťavnaté jablečné řezy
malipi uvařila před 3 hodinami
Cikánský řízek
Bandurek uvařila před 3 hodinami
Květák zapečený v majonéze
paprika1000 uvařila před 4 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Beruna uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Krkonošská natřásanka: Kombinací brambor a jablek vznikne vláčný a šťavnatý moučník s vůní skořice
12 nejlepších zimních polévek pro zahřátí: Dáte si krkonošské kyselo, jihočeskou kulajdu nebo boršč?
Vítězem MasterChef Česko 2022 je Martin! Připomeňte si s námi jeho cestu soutěží i jeho nezapomenutelné hlášky
Další recepty
Tématické fráze: kyselo kyselo z kvásku kyselo recept recept na kyselo krkonošské kyselo s houbami recept kyselo kvásek na kyselo chlebový kvásek na kyselo polévka z kvásku polevka z chleboveho kvasku kyselo bez kvásku těsto na kyselo kyselo z chlebového kvásku kvásek do kysela podkrkonošké kyselo recepty kyselo chlebový kvásek hoby naší doby recepty kulajda z kvásku podkrkonožské kyselo
Suroviny: kvásek chlebový, voda, vejce, houby sušené, cibule, sádlo, kmín celý, sůl, pepř mletý, voda
Podkrkonošské kyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QnX9
21 názorů