Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podkrkonošské kyselo

Pro život v horách je nutné mít hodně síly a vydatný jídelníček. I proto na pravé podkrkonošské kyselo potřebujete chlebový kvásek. Tato sytá polévka s houbami byla velmi oblíbená u našich předků a v sychravém počasí si ji jistě zamilujete i vy.

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min

60 min (60 min příprava)

11. 12. 2009 08:48

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Naše kuchařka

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie2 208 kJ / 528 kcal
Bílkoviny43,40 g
Tuky37,80 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 497 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy3,50 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Chlebový kvásek prodávají v některých pekárnách (mazlavé těstíčko). Množství kvásku vlitého do polévky je pokaždé jiné,podle toho jak nám vzejde.I kvásek který se tváří že nevzešel funguje.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

macmic

23. 4. 2020 10:04

Veliká dobrota, děláme u nás stejně co se pamatuji, jen jestě přidáváme brambory

mekkejla

21. 7. 2017 12:33

Dnes bylo k obědu a moc jsme si pochutnali :yes:

PAVLA

6. 7. 2013 08:22

Tohle je super jídlo naše rodina ho miluje je to jako polevka a omáčka najednou zasytí fakt super

Klariska

1. 2. 2011 20:00

Hm, kyselo bez brambor? Jako obměna dobrý nápad :yes::-K.

savlinka

14. 12. 2010 20:02

jo a já ten kvásek namáčím v mléce:yes::yes::yes::yes:

Krakonoš

12. 12. 2009 15:32

Martino, pak je to jasný a děkuji za vysvětlení, protože se nedivím, že v této oblasti mají temhle recept prakticky totožný všichni:-!:yes::yes: (a samozřejmě to platí pro všechny staré recepty v jakýchkoli oblastech. Jen mě udivilo, že jsi použila úplně jiný název, protože babička tomu musela říkat kyselo ;-)a asi se ti vyhledavač nechtělo použít;-), jen nevím, proč tu máte totožné recepty, ale to už je na vás.Jinak :yes::yes:

JanaDorazinova

12. 12. 2009 14:52

Martino, nemusíš se omlouvat a dfíky za recept!!;-)

MartinaB

12. 12. 2009 14:22

No jo,tak je to tedy asi kyselo,všichni mi to prosím odpustíte,že;-).Zmotala jsem to:-8 Já ten recept mám od babičky z Lomnice nad Popelkou.To jen pro neregistrovaného z Krkonoš, nic jsem neopsala, fakt to doma vaříme od nepaměti.

savlinka

11. 12. 2009 19:28

JSEM z KRKONOŠ,TAK PROTO TO VÍM NA STO PRO,KULAJDA je z JČ...SMETANOVÁ A KOPREM,TU VAŘÍM TAKÉ

KVÁSEK SE DÁ KOUPIT MÁME HO I V NAŠEM OBCHODĚ A NEBO I SUŠENÝ

savlinka

11. 12. 2009 19:26

TAK TOTO NENÍ KULAJDA ALE KYSELO!!!!!!!!!!:-))

drahulin

11. 12. 2009 16:06

Jak píše CATHLEN,já dělám kulajdu(teda aspoň jí tak doma říkáme)smetanovou s bramborem a koprem.A dávám do ní houby.

Krakonoš

11. 12. 2009 12:46

Autorka jen opsala a pozměnila slovosled u http://www.toprecepty.cz/recept/2993-kyselo/ - protože to je opravdu kyselo, které děláme v Krkonoších. S nějakou kulajdou bys nás tady na horách absolutně neuspěla. Netvrdím, že kulajda není dobrá,naopak, ale tohle je kyselo a má zpotvořený název. Od čeho máte vyhledavač podobných receptů? Navíc v tom recept, co jsem našel je i výroba kvásku, takže autorka si moc práce nedala :-((:no:

yanull

11. 12. 2009 11:35

A nebo tento způsob. Dávám to do komentářů záměrně, aby to nemusel dooga a ostatní hledat jinde.
KVÁSEK Z CELOZRNNÉ ŽITNÉ MOUKY

Potřebujeme asi 500 g jemně mleté žitné mouky celozrnné, vodu a vysokou keramickou nádobu alespoň na 3 litry, misku pod džbán, dřevěnou vařečku a čistou utěrku.

1. den: Do nádoby dáme 200 g jemně mleté žitné mouky a 1/4 l vlažné vody. Zamícháme, přikryjeme a necháme stát při pokojové teplotě.

2. den: Přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky, přídáme 1/4 l vody, přikryjeme a znovu necháme stát.

3. den: Opět přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky a 1/8 l vody, přikryjeme utěrkou a necháme stát.

4. den: Přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky celozrnné a 1/8 l vody, přikryjeme a necháme stát 24 hodin při pokojové teplotě.

Po uplynutí čtyř dnů by měl mít kvásek již svou charakteristickou kyselou vůní, konzistenci měkkého těsta a o jeho kvalitě svědčí i to, že se kolem nádoby slétají octové mušky (Nádoba musí být opravdu vysoká, protože někdy kvásek pořádně vypění.)


KVÁSEK Z CHLEBOVÉHO TĚSTA S KOUSKEM DROŽDÍ

Rozpis: 200 g pšeničné nebo žitné mouky celozrnné nebo jejich směs, voda, 50 g droždí

Postup: Z mouky a vody uhněteme těsto podobné chlebovému. Utvoříme bochníček, na povrchu ho posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme den, dva při pokojové teplotě. Je-li bochníček popraskaný, nastaly v něm již kvasné pochody: Pokud tomu tak není, promísíme znovu a necháme ještě den, dva odpočívat a pro lepší efekt můžeme k těstu přidat asi 5 g droždí, opět promísíme a těsto použijeme k výrobě chleba.
Bochníček rozpustíme ve vlažné vodě a kvásek použijeme k přípravě těsta. Těsto s takovým kváskem necháme kynout déle (asi 6 až 12 hodin).

zizala

11. 12. 2009 11:34

Někteří zase říkají naší kulajdě kyselo, protože má nakyslou chuť. Je v tom zmatek:-O:-)

yanull

11. 12. 2009 11:31

Dooga, zkusím poradit, viz. odkaz, ale nevím, co na to řeknou děvčata. Myslím si, že tento kvásek by do tvé oblíbené polévky šel. Sice je na výrobu chleba, ale ten se do polévky také dává. Tak to vyzkoušej a dej nám vědět. ;-):-p www.labuznik.com/recipe.php?ID=17805

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: kyselo kyselo z kvásku kyselo recept recept na kyselo krkonošské kyselo s houbami recept kyselo kvásek na kyselo chlebový kvásek na kyselo polévka z kvásku polevka z chleboveho kvasku kyselo bez kvásku těsto na kyselo kyselo z chlebového kvásku kvásek do kysela podkrkonošké kyselo recepty kyselo chlebový kvásek hoby naší doby recepty kulajda z kvásku podkrkonožské kyselo

Suroviny: kvásek chlebový, vejce, houby sušené, cibule, sádlo, kmín celý, sůl, pepř

TopRecepty.cz

Podkrkonošské kyselo

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QnX9