

Podkrkonošské kyselo
Suroviny
- chlebový kvásek
- 5 vajec
- sušené houby - velká hrst
- velká cibule
- sádlo
- kmín
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
Chlebový kvásek namočíme přes noc do vlažné vody.
Houby dáme vařit s trochou kmínu do vody.Cibuli nakrájíme,osmažíme na sádle do zlatova, přidáme rozkvedlaná vejce a usmažíme do tuha,až jsou z nich menší kousky.
Když jsou houby akorát, přilíváme pomalu za stálého máchání rozkvedlaný chlebový kvásek ve vodě ve které byl namočený,nejlépe přes sítko.
Polévka začne pomalu houstnout.Měla by být jemně krémová.
Chviličku provaříme.Do hotové polévky vsypeme usmažená vajíčka,dochutíme solí a pepřem.
Poznámka od kuchařky
Chlebový kvásek prodávají v některých pekárnách,(mazlavé tšstíčko).Množství kvásku vlitého do polévky je pokaždé jiné,podle toho jak nám vzejde.I kvásek který se tváří že nevzešel funguje.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Podkrkonošské kyselo
-
Veliká dobrota, děláme u nás stejně co se pamatuji, jen jestě přidáváme brambory
-
Dnes bylo k obědu a moc jsme si pochutnali
-
Tohle je super jídlo naše rodina ho miluje je to jako polevka a omáčka najednou zasytí fakt super
-
Hm, kyselo bez brambor? Jako obměna dobrý nápad
.
-
jo a já ten kvásek namáčím v mléce
-
Martino, pak je to jasný a děkuji za vysvětlení, protože se nedivím, že v této oblasti mají temhle recept prakticky totožný všichni
(a samozřejmě to platí pro všechny staré recepty v jakýchkoli oblastech. Jen mě udivilo, že jsi použila úplně jiný název, protože babička tomu musela říkat kyselo
a asi se ti vyhledavač nechtělo použít
, jen nevím, proč tu máte totožné recepty, ale to už je na vás.Jinak
-
Martino, nemusíš se omlouvat a dfíky za recept!!
-
No jo,tak je to tedy asi kyselo,všichni mi to prosím odpustíte,že
.Zmotala jsem to
Já ten recept mám od babičky z Lomnice nad Popelkou.To jen pro neregistrovaného z Krkonoš, nic jsem neopsala, fakt to doma vaříme od nepaměti.
-
JSEM z KRKONOŠ,TAK PROTO TO VÍM NA STO PRO,KULAJDA je z JČ...SMETANOVÁ A KOPREM,TU VAŘÍM TAKÉ
KVÁSEK SE DÁ KOUPIT MÁME HO I V NAŠEM OBCHODĚ A NEBO I SUŠENÝ -
TAK TOTO NENÍ KULAJDA ALE KYSELO!!!!!!!!!!
-
Jak píše CATHLEN,já dělám kulajdu(teda aspoň jí tak doma říkáme)smetanovou s bramborem a koprem.A dávám do ní houby.
-
Autorka jen opsala a pozměnila slovosled u http://www.toprecepty.cz/recept/2993-kyselo/ - protože to je opravdu kyselo, které děláme v Krkonoších. S nějakou kulajdou bys nás tady na horách absolutně neuspěla. Netvrdím, že kulajda není dobrá,naopak, ale tohle je kyselo a má zpotvořený název. Od čeho máte vyhledavač podobných receptů? Navíc v tom recept, co jsem našel je i výroba kvásku, takže autorka si moc práce nedala
-
A nebo tento způsob. Dávám to do komentářů záměrně, aby to nemusel dooga a ostatní hledat jinde.
KVÁSEK Z CELOZRNNÉ ŽITNÉ MOUKY
Potřebujeme asi 500 g jemně mleté žitné mouky celozrnné, vodu a vysokou keramickou nádobu alespoň na 3 litry, misku pod džbán, dřevěnou vařečku a čistou utěrku.
1. den: Do nádoby dáme 200 g jemně mleté žitné mouky a 1/4 l vlažné vody. Zamícháme, přikryjeme a necháme stát při pokojové teplotě.
2. den: Přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky, přídáme 1/4 l vody, přikryjeme a znovu necháme stát.
3. den: Opět přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky a 1/8 l vody, přikryjeme utěrkou a necháme stát.
4. den: Přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky celozrnné a 1/8 l vody, přikryjeme a necháme stát 24 hodin při pokojové teplotě.
Po uplynutí čtyř dnů by měl mít kvásek již svou charakteristickou kyselou vůní, konzistenci měkkého těsta a o jeho kvalitě svědčí i to, že se kolem nádoby slétají octové mušky (Nádoba musí být opravdu vysoká, protože někdy kvásek pořádně vypění.)
KVÁSEK Z CHLEBOVÉHO TĚSTA S KOUSKEM DROŽDÍ
Rozpis: 200 g pšeničné nebo žitné mouky celozrnné nebo jejich směs, voda, 50 g droždí
Postup: Z mouky a vody uhněteme těsto podobné chlebovému. Utvoříme bochníček, na povrchu ho posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme den, dva při pokojové teplotě. Je-li bochníček popraskaný, nastaly v něm již kvasné pochody: Pokud tomu tak není, promísíme znovu a necháme ještě den, dva odpočívat a pro lepší efekt můžeme k těstu přidat asi 5 g droždí, opět promísíme a těsto použijeme k výrobě chleba.
Bochníček rozpustíme ve vlažné vodě a kvásek použijeme k přípravě těsta. Těsto s takovým kváskem necháme kynout déle (asi 6 až 12 hodin). -
Někteří zase říkají naší kulajdě kyselo, protože má nakyslou chuť. Je v tom zmatek
-
Dooga, zkusím poradit, viz. odkaz, ale nevím, co na to řeknou děvčata. Myslím si, že tento kvásek by do tvé oblíbené polévky šel. Sice je na výrobu chleba, ale ten se do polévky také dává. Tak to vyzkoušej a dej nám vědět.
http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=17805