Obrácený jablkový koláč s krémem

rebeka Kuchařka: rebeka

Doba přípravy: celkem asi dvě hodiny plech 33 x 24 cm Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 66 názorů

Suroviny

Na těsto:
4 vejce
200 g hladké mouky
kypřicí prášek do pečiva
200 g moučkového cukru
100 ml vody
100 ml oleje
2 lžíce kakaa
vanilkový cukr
lžíce rumu
špetka soli do bílkového sněhu
Na jablečnou vrstvu:
1000 g jablek
100 g krupicového cukru
2 lžíce mleté skořice
Na krém:
1,5 sáčku vanilkového pudinku (Zlatého klasu)
400 ml vody
100 g krupicového cukru
dřeň z vanilkového lusku
250 g másla
čokoládovou polevu
Recept si zatím oblíbilo 47 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jablka zbavíme slupek a vykrojíme jadřince.

  2. Nakrájíme na plátky nebo půlplátky (podle velikosti jablek), asi 5 mm silné.

  3. Plech vyložíme papírem na pečení a zlehka přetřeme máslem.

  4. Jablka naskládáme těsně vedle sebe na papír. Posypeme cukrem a skořicí. Cukrem nešetříme, klidně můžete přidat i víc. Během pečení krásně zkaramelizuje.

  5. Uděláme těsto: žloutky vyšleháme s oběma cukry do pěny. Přidáme vodu a olej a opět šleháme.

  6. Pak přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem a opět krátce prošleháme.

  7. V jiné misce ušleháme s trošičkou soli bílky na pevný sníh. Ten pak stěrkou nebo vařečkou zlehka vmícháme do těsta.

  8. Polovinu těsta přemístíme pomocí stěrky na jablka.

  9. Do druhé poloviny těsta přidáme kakao a rum. Promícháme a opět s pomocí stěrky navrstvíme na světlé těsto.

  10. Dáme péci do trouby předehřáté na 180°C a pečeme cca 20-25 minut. Na mřížce necháme při pokojové teplotě vychladnout.

  11. A připravíme krém: 200 ml vody uvedeme do varu a ve zbývajícím množství vody rozmícháme Zlatý klas nebo pudink.

  12. Do vroucí vody nalejeme rozmíchaný pudink a krátce provaříme. Necháme částečně vychladnout a vmícháme cukr. Prošleháme.

  13. Máslo utřeme v robotu nebo šlehačem do pěny a přidáme dřeň z vanilkového lusku. Spolu s chladným pudinkem vyšleháme hladký krém.

  14. Na upečený koláč položíme pečicí papír, odpovídající velikosti koláče. Na ten přiklopíme tác a plech obratně na tento překlopíme. Stáhneme pečicí papír, pod kterým jsou ta jablka.

  15. Necháme zcela vychladnout a pak natřeme krémem. Dozdobíme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout v chladné místnosti nebo v lednici. Krájíme úhledně, ne jak já :-(, uvaříme dobrou kávičku a pak už jen dlabáme :-)

Poznámka

Recept jsem si našla na internetu (Pro ženy cz. Babiččiny recepty ), malinko upravila.

Vím, že receptů na obrácený jablkový koláč je tu dost. Ale každý je jiný. Buď, co se týká surovin do těsta nebo v krému. Tak jsem si dovolila přidat další. Pokud to bude kóór vadit :-))), nechám jej smazat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 135 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Obrácený jablkový koláč s krémem

  • Jarka.B Jarka.B(neregistrovaný)

    Moc děkuji za recept. Dnes jsem upekla, jen nahoru nastrouhala Margot. Dobrota<3:-):yes:

  • Leila65 Leila65

    výborný koláč. Jen jsem dávala méně cukru, ač jsem měla kyselejší domácí jablka, na plech tak tři lžíce hnědého, do těsta jen polovinu. A krém jsem udělala máslový, ale nastavovaný moučnou kaší, mám ho radši. Jinak je koláč naprosto výborný a jednoduchý, doporučuji :yes:

  • Ivace64 Ivace64

    krása Naděnko, jako vždy:-K

  • hosta hosta(moderátorka)

    zizala: ano, přesně tak, Zlatý klas je vlastně vanilkovým aromatem ochucená maizena, trochu dožluta přibarvená karotenovými barvivy. V krémech je jednoznačně lepší:-)

  • zizala zizala

    monika: Zlatý klas je z kukuřičného škrobu (pudink je z bramborového) a krémy s ním lépe drží tvar ;-)

  • spagetka spagetka

    monika:Zlatý klas je prášek v podstatě stejný jako u nás známý vanilkový pudink, obsahující škroby, aromata a barviva. K dostání byl dřív jen na Slovensku, Ale už se nechá sehnat v Kauflandu, Lídlu atd.. i u nás. Uvařený v mléce, vodě nebo ovocné šťávě se používá na přípravu různých krémů, dezertů na řezy a dorty s ovocem. V sypkém stavu jím můžete nahradit část nebo i celé množství mouky při pečení moučníku, například bábovky nebo drobného cukroví

  • monika monika(neregistrovaná)

    Dobrý den, ráda bych se zeptala co je Zlatý klas?? Peču hodně, ale tohle jsem nikdy neslyšela:-//

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes::-)nic nemazat- skvělých receptů není nikdy dost a Vaše skvělé jsou :yes::yes::yes:

  • J.Vild J.Vild

    Skvělý recept...dávám bod ;-) :yes:

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    AniCiz::-):-) já achám, že ty acháš;-):-D:-D jsem ráda, že chutná, díky mooc:-K;-):-)

  • AniCiz AniCiz

    :yes:..Rebeka:,, pak už jen acháme "..:-D..já zrovna achám:-*
    jablka jsem měla dost kyselá,proto jsem pod krém natřela slabounkou vrstvu nevařeného džemu z josty..skvělé:-K:-K:-K

  • danielle72 danielle72(moderátorka)

    Ty, Rebi, to je krásné dílko :-K:yes::yes::yes::-*

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    ondrusova1206: děkuju:-K;-):-)

  • ondrusova1206 ondrusova1206

    Malicko pracnejsi, ale opravdu to za to stoji :) :yes:

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    olahok: jsem potěšena a pyšna:-D:-D;-):-) děkuji:-K

1 2 3 4 5

Tématické fráze: obrácený jablkový koláč obrácený jablečný koláč s pudinkem recept na obrácený jablkový koláč obrácený koláč s jablky obrácený jablkový koláč s pudinkem obrácený jablkový koláč s pudinkem babiččin obrácený jablkový koláč obraceny kolac obraceny jablecny kolac s kremem obrácený jablkový koláč s tvarohem obrácený jablečný koláč jablkový koláč jablkový koláč obrácený s tvarohem babiččin obrácený jablečný koláč jablkový koláč recepty obrácený koláč z jablek jablkovy kolac obraceny babiččiny recepty obrácený jablečný koláč obrácený jablkový koláč na plech babiččin obrácený koláč

Zapomněl/a jsem heslo