Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tourin – speciální francouzská verze česnekové polévky funguje jako dokonalý životabudič. A má pořádné grády!
Zdroj: Wikimedia Commons, By Seph Swain - https://www.flickr.com/photos/seph_swain/2950114784/, CC BY 2.0

Česnečka není jen ideálním lékem na kocovinu, ale přímo ideální zimní polévkou, což platí i pro její francouzskou příbuznou tourin. Oceníte ji nejen při nachlazení, ale hlavně při bolesti v krku, neboť česnek je považován za přírodní antibiotikum a navíc s jeho pomocí posílíte imunitu.

Francouzský lék na kocovinu

Víte, že česnečka není jen typickou polévkou českých hospod? Na podobné si pochutnávají i Francouzi, a dokonce ta jejich je co do obsahu česneku mnohem silnější než ta naše. Není divu, že ji při nemoci oceníte dvojnásob. A pokud byste to náhodou přehnali s popíjením na nějaké oslavě, můžete pro změnu vyzkoušet i účinky této francouzské verze na kocovinu.

Ostatně ve Francii se tourin připravuje jako vyprošťovák, hlavně na různých vesnických slavnostech a svatbách. Ti, kteří ještě stojí na nohou, budí tímto pokrmem méně odolné jedince v pozdních hodinách. Tradičně se podává i novomanželům hned brzy ráno po svatbě. Říká se, že tato polévka totiž dodá spoustu energie.

U tourinu se česnekem nešetří

Francouzská česnečka se od té naší trochu liší. Není totiž vodnatá, ale má krémovou konzistenci, ne nadarmo se jí také říká le tourin d'ail doux, což znamená hladká česneková polévka. Za krémovost mohou prošlehaná vajíčka rozdělená na bílky a žloutky, které se do polévky odděleně přidávají. Díky tomu je její chuť překvapivě jemnější, než jak jsme zvyklí u naší česnečky, a to přesto, že se podle některých receptů do ní přidává až 20 stroužků česneku. Často je proto tato polévka oceňována pro své údajné antibiotické účinky.

Polévka z jihozápadu Francie

Česnečka tourin se připravuje v různých koutech Francie (převážně na jihu), což znamená jediné, má i spoustu variant, které se liší nejen v množství česneku, ale i ve způsobu přípravy. V některých verzích je polévka něco mezi česnečkou a cibulačkou, neboť poměr těchto surovin je v ní vyrovnaný. Popularitu polévky dokládá i fakt, že se  na přelomu února a března ve Villeréalu v Lot-et-Garonne na jihozápadě Francie pořádá soutěž o nejlepší tourin.

Tato obec leží poblíž departmentu Dordogne, odkud údajně tourin pochází. Právě tato oblast je vyhlášená svými husími a kachními produkty a hlavně místní delikatesou foie gras. Oborníci stylově odění a ve francouzských baretech hodnotí různé verze česnekové polévky a vybírají nejchutnější. Nutno podotknout, že spořádat takovou dávku česneku je opravdu jen pro otrlé.

Chuť česnečce dodá sádlo

Receptů na tourin existuje celá řada. Hlavně v kraji Dordogne má téměř každá domácnost své vlastní tajné ingredience, tradice a postupy pro přípravu této polévky. Základem polévky může být voda i vývar, kromě česneku se do ní obvykle přidává husí nebo kachní sádlo, které polévce dodávají typickou chuť, dále mouka, vejce a ocet. Pro větší sytost se někdy do polévky dávají nudle, na talíři se pak zdobí krajíčkem opečeného chleba nebo bagety. Tradičně se podává s červeným vínem z této oblasti. A jak tedy tourin připravit?

Budete potřebovat: 20 ml kachního/husího sádla (lze nahradit olivovým/zeleninovým olejem), 25 stroužků česneku + 5 stroužků na ozdobu, 1 velkou cibuli, 30 g mouky, 3 vejce, 1500 ml kuřecího vývaru nebo zeleninového vývaru, 10 ml octa (použít lze i sherry nebo červený vinný ocet), čerstvé snítky tymiánu, sůl, pepř a máslo a nakrájenou bagetu.

Postup: Nakrájejte cibuli na kostičky a stroužky česneku na plátky. V hrnci rozpusťte na mírném ohni kachní tuk a osmahněte na něm cibuli a stroužky česneku. Nesmažte je dohněda. Přidejte do hrnce mouku a dobře promíchejte, aby se mouka a tuk spojily a vytvořily jíšku (míchejte minutu, aniž by jíška zhnědla). Přilijte vývar a několik snítek tymiánu. Vařte 30 minut. Tymián odstraňte a polévku rozmixujte dohladka.

Oddělte vejce a prošlehejte žloutky s octem. Žloutkovou směs pomalu přidávejte do polévky za stálého míchání, aby se vše dobře spojilo. Přiveďte polévku k varu, vypněte oheň a opatrně za jemného míchání přidejte do polévky bílky, aby se v polévce vznášely tenké nitky uvařených bílků. Na pánvi na másle osmahněte zbývající česnek. Vyjměte jej a na zbylém másle opečte plátky bagety. Plátky bagety posypejte česnekem a zbylými lístky tymiánu a podávejte s polévkou.

 

Recepty k tomuto článku