Jak nejlépe použít sádlo, které se vypeklo z husy nebo kachny? Máme několik možností, inspiraci najdeme v radách našich babiček
Při pečení husy nebo kachny se vypeče poměrně dost sádla, které je škoda vyhodit. Husí a kachní sádlo je totiž voňavé a chutné. Vyškvařené husí nebo kachní sádlo je při pokojové teplotě tekuté, což je sice jeho nevýhoda, ale i té lze poměrně dobře využít.
Čistý tuk scedíme do čisté sklenice. Uložíme v chladničce asi na půl roku, nebo na maximálně rok zamrazíme. Drůbeží sádlo je náchylné k přijímání jiných pachů a ke žluknutí. Musíme s tím při jeho uložení počítat. Je ale poměrně zdravé, obsahuje totiž více nenasycených mastných kyselin než těch nasycených. Jednou z jeho dalších výborných vlastností je také to, že vydrží teploty do 200 °C.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít husí nebo kachní sádlo
Možností využití sádla máme na výběr dostatek:
- Můžeme jím omastit knedlíky nebo jinou přílohu.
- Výborné jsou bramborové placky (lokše) potřené tímto sádlem.
- Na sádle můžeme usmažit cibulku, nebo na něm podusit zelí jako přílohu k masu.
- Na husím sádle upečeme velmi chutně brambory. Sádlo se hodí i k opékání knedlíků.
- Husí nebo kachní stehna konfitovaná v sádle jsou velká dobrota.
- Hodí se na přípravu paštik nebo pomazánek.
- Můžeme ho využít do sladkých i slaných těst místo másla.
- Lze ho použít k vymazání plechu nebo pekáče místo jiného tuku.
- Naše babičky jím léčily kašel. Sádlem pomažeme hrudník, který pak překryjeme mikrotenem nebo fólií a zabalíme do staršího ručníku (moje babička na to měla vyčleněný starý velký vlněný šátek). Necháme působit do rána. Hrudník se zapaří a to pomůže odhlenění, spolu s bylinkovým čajem.
Jak chutně upéct husu, poradí názorné video:
Naše babičky uměly hospodařit tak, že všechno zužitkovaly. Naučme se to od nich.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 10 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 14 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 20 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 21 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vařit efektivně a nevyhazovat jídlo zbytečně
Cukroví ze sádla: Dokonalé sádlovky jako od babičky, netradiční vanilkové rohlíčky nebo vláčné perníčky chutnají skvěle
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma svatomartinská husa. Podáváme ji tradičně se zelím a knedlíkem na svátek sv. Martina
Komentáře