Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Tatranské řezy jako klenot ze starých kuchařek. Voní po marmeládě a křupavé jsou díky ořechům
Zdroj: Toprecepty, lucie2211

Zbyly vám doma ještě po vánočních svátcích vlašské ořechy? Pokud přemýšlíte, kam je využít, možná vás zaujmou tatranské řezy. V této třívrstvé dobrotě se přímo úžasně snoubí máslové linecké těsto s kyselou marmeládou a vše završuje křehká ořechovo sněhová vrstva. Kdo by odolal? 


Řezy z Tater nebo z Londýna?

Dezert označovaný jako tatranské řezy dnes patří k méně známých, určitě se ale najde spousta rodin, ve kterých na ně nedají dopustit a patří do stálého repertoáru jejich moučníků. Vždyť tento úžasný moučník se objevoval již v prvorepublikových kuchařkách, v nichž už tenkrát obvykle nesl název po slovenských velehorách. Co přesně měl společného s Tatrami, není známo, ostatně setkat se můžete ještě s jedním názvem – řezy londýnskými. Jde vlastně totožný zákusek, i když i on má více verzí. V některých se nejprve předpéká korpus, v jiných se celý zákusek peče najednou. Pod tímto názvem se ovšem objevuje i moučník, v němž křehké těsto, sníh a marmeládu navíc ještě doplňuje piškotové těsto, které tvoří ještě jednu vrstvu pod sněhem.

Jednoduchý moučník z domácích surovin

Na tatranských řezech je úžasné, jak jsou jednoduché. Jde o přesně ten dezert, který vykouzlíte vmžiku i pro nenadálou návštěvu nebo o víkendu ke kávě, když na vás přijdou chutě na sladké. Zvládne je i kuchařský začátečník, a navíc jsou rychle hotové. Kromě toho jde o ideální dezert na zimu, když zrovna nemáte k dispozici žádné ovoce.

Řezy snadno upečete i z ingrediencí, které pravděpodobně máte ve spižírně. Někde je dokonce připravují jako vánoční cukroví. Jde o poměrně vděčný druh. Nemusíte nic vykrajovat, plnit ani zdobit. Stačí jen všechny vrstvy rozetřít na plech, upéct a nakrájet na malé kousky. I když si je budete chtít dát jako běžný dezert, stačí jen nařezat kostičky o trochu větší.

Tři vrstvy tatranských řezů

Základem tatranských řezů je křehké máslové těsto podobné lineckému. Na něj se pak natírá marmeláda nebo povidla. Marmeládu je lepší použít červenou a nějakou kyselejší (třeba rybízovou nebo malinovou), aby vytvořila hezký kontrast ke světlému korpusu, a hlavně k sladké sněhové vrstvě. Nahoře se řezy zdobí sněhem z bílků nebo jen bílky smíchanými s cukrem, které mohou být samotné nebo doplněné mletými vlašskými ořechy. A jak tedy tyto řezy upéct? Zkuste třeba tuhle verzi, v níž se vše peče najednou, všechny chutě se tak výborně prolnou.

Budete potřebovat: 400 g polohrubé mouky, 250 g másla, 180 g krystalového cukru, 4 žloutky, 1 prášek do pečiva, malinový džem podle potřeby, 4 bílky a 150 g práškového cukru.

Postup: Změklé máslo vyšlehejte s krystalovým cukrem do krémova. Postupně (po jednom) zašlehejte žloutky. Na tři části potom zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujte hladké cesto, které na pomoučené desce vyválejte do tvaru obdélníku. Těsto pak pomocí válečku přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Přímo na plechu pak ještě rozválejte nebo rozmačkejte těsto, aby bylo přes celou plochu plechu.  

Těsto potřete džemem a nechte chvíli odležet. Bílky nešlehejte, jen do nich zamíchejte práškový cukr a mleté ořechy. Ořechovou směs natřete na těsto s džemem a dejte péct na zhruba 20 až 25 minut do trouby vyhřáté na 190 °C.

Náš tip: Pokud vás Tatranské řezy nezaujaly a hledáte nějaký rychlý moučník, můžete vyzkoušet i tyto jednoduché Kinder řezy podle našeho video receptu. 

.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

rakapka

2. 2. 2023 15:53

Tento recept znám už od své babičky - ale pod názvem Prolamovaný řez. Asi proto že se při krájení horní vrstva dost láme a drobí. Pekla vždy na vánoce, krájené na malé kousky jakožto cuktoví. Někdy se místo ořechů do horní vrstvy používá i kokos.

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat