Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché tvarohové masopustní koblihy zvládneme snadno. Nemusejí se nechávat kynout a jsou krásně vláčné
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Dostali jste chuť na koblihy, ale na ty z kynutého těsta si netroufnete? Tak zkuste jejich zjednodušenou nekynutou verzi. Malé koblížkové jednohubky se připravují ze snadného tvarohového těsta a když je vylepšíte navíc rozinkami, budete se oblizovat až za ušima.

Koblihy jako tradiční masopustní dezert

K masopustu patří nejen masové speciality ze zabijačky, na své si během tohoto svátku obžerství přijdou i ti, kteří si raději dají něco sladkého. I když se během masopustu pekly také různé druhy koláčů, hlavním masopustním moučníkem jsou koblihy. K tomuto svátku patří natolik, že se někdy o masopustu mluvilo jako o čase, kdy se jí hlavně koblihy.

Dělaly se hlavně na Tučný čtvrtek, což byl den, kdy bylo dovoleno se pořádně nacpat i těch nejtučnějších věcí. Není divu, že se v každé domácnosti obvykle nasmažila plná mísa koblih, aby pak bylo o masopustním úterý co rozdávat maškarám.

Koblihy nemusí být jen kynuté

Koblihy jsou tradičně kynuté, již od prvopočátku se plnily nějakou náplní, a dokonce i poměrně brzy marmeládou. Za starých časů se obvykle smažily se na sádle, jehož bylo po zabijačce vždy dostatek, krásně dozlatova.

Usmažit dokonale nadýchané a na povrchu zlatavé koblížky z kynutého těsta je ale docela věda. Těsto muselo být dostatečně propracované a vykynuté, aby do sebe nenasáklo hodně tuku. A i plnění marmeládou může být docela oříšek, aby nevytékala ven.

Místo droždí dejte tvaroh

Není divu, že se postupem let vyvinuly na přípravu snadnější varianty koblihů. Hlavní zjednodušení spočívá obvykle ve vynechání droždí, které se pak nahrazuje kypřicím práškem. Chcete-li mít jistotu, že budou koblihy dokonale měkké a vláčné i bez náplně, sázkou na jistotu je jednoduché tvarohové těsto.

Potřebujete na něj pár ingrediencí (mouku, tvaroh, vajíčka, cukr, rum a prášek do pečiva), z nichž jednoduše umícháte těsto. Z těsta se pak tvarují malé kuličky, které se smaží v tuku. Ještě o trochu lepší tyto koblížky budou, když do nich přidáte rozinky, pokud možno namočené v rumu.

Kobližky v miniaturní velikosti

Malé neplněné koblížky ostatně nejsou žádnou novinkou, dělaly se už v minulosti a jsou oblíbené i v zahraničních kuchyních. V Americe se těmto malým koblížkům říká Donut Holes a jde vlastně o zbytky, které zůstanou po vykrojení donutu – respektive střed tohoto koblihu ve tvaru kruhu.

Vzhledem k tomu, že se dělají ze stejného těsta jako donuty, bývají kynuté. Ty s tvarohem jsou ještě o trochu jednodušší verzí těchto malých koblížků. Díky tvarohu jsou vláčné, krásně nadýchané a i o trochu dietnější. Mnozí je dokonce označují za ještě lepší, než jsou ty kynuté. Tyto smažené chuťovky zkrátka zmizí ze stolu rychlostí blesku.

Jak na rychlé tvarohové koblihy?

Na tvarohových koblížcích je báječné hlavně to, že je zvládne udělat i ten, kdo nemá moc zkušeností s kynutým těstem a bojí se, že by se mu klasické koblihy nepovedly. A jak tedy tvarohové koblihy připravíte? 

Budete potřebovat: 250 g tvarohu, 200 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce rumu, olej ke smažení, cukr krupice a vanilkový cukr na obalování.

Postup: Do rozšlehaných vajec postupně přidávejte tvaroh, mouku a nakonec vmíchejte rum. Pomocí lžičky vytvarujte z těsta malé kobližky. Na pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje. I v případě těchto malých koblih platí, že musí v oleji přímo plavat. Nesmažte jich na pánvi moc, aby se nespálily. Hotové kobližky nechte okapat na ubrousku, a ještě teplé je obalujte v cukru. Místo vanilkového cukru můžete použít i cukr skořicový.

Náš tip: Při přípravě tvarohových koblížků můžete postupovat i podle našeho video receptu.

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více