Historie chleba: Z pšenice se původně dělala jen kaše, později byl bílý chléb symbolem bohatství a ten tmavý byl určen pro chudé
19. 2. 2023 Historie a zajímavosti
Pěkně namazaný máslem, obložený sýrem či šunkou, někdy jen tak samotný krajíc pro chuť – čerstvý chléb je pochoutka, která se nikdy nepřejí. A je jedno, jestli je to bochník s vypečenou kůrkou nebo třeba ten hranatý z domácí pekárny.
Od zrníček ke kaši
Na začátku byla zrníčka pšenice. Lidé ve starší době kamenné, tedy před 10 až 15 tisíci lety, sbírali a jedli zrna divoce rostoucích druhů obilí. Později je zkoušeli opražit a dalším „stupněm“ konzumace bylo drcení zrníček mezi kameny a příprava kaše.
Překvapením byl nález zuhelnatělých drobků chleba v archeologických lokalitách jordánské Černé pouště. Natúfijské kmeny už tehdy (13 tisíc let před naším letopočtem) pekly nekvašený chleba z divoké pšenice, divokého ječmene a kořenů rostlin. Nebyl to bochník, ale spíš placky.
Mohlo by vás zajímat
Kvásek vznikl náhodou
Před 10 000 lety si pak na chlebu – stále ještě bez kvásku – pochutnávali staří Egypťané. Ti také zřejmě poprvé použili kvásek. Údajně nechali na sluníčku připravené těsto, které nakynulo (zřejmě tam bylo delší dobu, svítilo na něj intenzivně sluníčko a začaly působit bakterie). Když z něj pak upekli chleba, překvapeně zjistili, že je mnohem lehčí, nadýchanější a chutnější, navíc vydrží delší dobu.
Řecký a římský chleba
Kvásek používali také pekaři ve starém Řecku a Římě. Nejběžnějším zdrojem výroby kvásku ve starověku bylo ponechání kousku těsta (s cukrem a vodou) z předchozího dne. A Řecko zjednodušilo výrobu chleba využíváním volně stojících předehřívaných pecí s dvířky.
Již tehdy existovalo několik druhů chleba. Lišily se mj. druhem a kvalitou mouky a místní pekaři nabízeli například chléb s medem a olejem či bochníky obalené mákem.
U nás se pekl chleba před 7 000 lety
Nejstarším dokladem o pečení chleba na našem území byl objev pece v Bylanech na Kutnohorsku, která pochází z 5. století před naším letopočtem (to je více než 7 000 let). Slovo „chleba“ má původ ve starogermánském „hlaiba“.
Ve středověké Evropě sloužil chléb nejen jako základní potravina, ale také jako součást stolování, protože se kusem chleba často přikrývaly nádoby s teplým jídlem.
Stejný recept po staletí
Základními ingrediencemi chleba byly po staletí jen mouka, voda, sůl a kvásek, později ještě kmín. Chleba si lidé pekli sami doma a teprve 19. století přineslo rozvoj pekařského řemesla. Kvásek postupně nahrazovalo droždí a místo celozrnné mouky se začala používat jemně mletá bílá.
Zajímavé je, že po celé generace byl „bílý“ chléb známkou bohatství a chudí lidé jedli tmavý (celozrnný) chléb. Teprve v druhé polovině 20. století výživoví poradci začali zdůrazňovat zdravotní benefity chleba celozrnného.
A ještě pár zajímavých čísel. Víte, že se u nás každý den upeče 1 milion bochníků chleba v přibližně 700 pekárnách, což je 300 tisíc tun ročně?
Opravdu domácí chleba
V 80. letech se pak domácí pečení chleba stalo tak trochu módou a reakcí na to byly cenově dostupné a skladné malé domácí pekárny. Ty jsou stále populární, protože umožňují bez větších problémů si doma upéct čerstvý chléb a přidat do něj podle chuti i různá semínka.
Pokud nemáte domácí pekárnu, žádný problém. Podle našeho videoreceptu si voňavý křupavý chleba můžete upéct i v troubě. A jak na domácí chleba z trouby?
Zdroje informací:
foodtimeline.org
akademiekvality.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Měkké perníčky bez proležení
Přidáno před 15 hodinami
Hovězí maso trochu jako Stroganov
Přidáno před 20 hodinami
Išelská kolečka - nej!
Přidáno před 22 hodinami
Stir-fry kuřecí játra s pórkem
Přidáno před 22 hodinami
Vepřová játra po asijsku
Přidáno 1. 12. 2023 21:19
Banán s hruškou v kapse
Přidáno 1. 12. 2023 19:52
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více