Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce 2023: Na kdy vycházejí Velký pátek a Velikonoční pondělí a kdy budou zavřené obchody?
Zdroj: Freepik, freepik

Velikonoce jsou tu co nevidět, v letošním roce si svátky jara užijeme hned druhý dubnový víkend, Velký pátek totiž připadá na 7. dubna. A protože je třeba se na tyto jarní svátky připravit, jako každý rok budeme řešit, kdy je vlastně otevřeno. Kdy tedy bude možné ještě vyrazit pro vajíčka a uzené do nádivky?

Na kdy vychází Velikonoce?

Velikonoce jsou pohyblivými svátky, každý rok se proto slaví v jinou dobu. Letos si je užijeme poměrně brzy již na začátku dubna. Datum nejdůležitějších křesťanských svátků se odvozuje od prvního jarního úplňku po rovnodennosti. Jejich nejvýznamnější den Velikonoční neděle neboli Boží hod velikonoční, den zmrtvýchvstání Ježíše Krista, připadá na první neděli po tomto úplňku. A protože první jarní úplněk bude letos ve čtvrtek 6. dubna, budou Velikonoce hned po něm. 

Velikonoční svátky patří k nejoblíbenějším v roce, vnímáme je hlavně jako svátky jara, kdy se příroda konečně probouzí se zimního spánku a my se těšíme na více teplých a slunečných dnů. Děti je zbožňují kvůli koledování, nadílce od zajíčka, ale hlavně kvůli tomu, že si opět užijí několik dnů volna. Velikonoční prázdniny začínají již ve čtvrtek, a protože je v pondělí svátek, děti jdou do školy až v úterý, což pro ně znamená krásných 5 dnů bez školy

Jak jsou otevřené obchody na Velikonoce?

Ale i dospělí se mají na co těšit, hlavně tedy na spoustu dobrého jídla. Velikonoce nedokážeme si je představit bez pestrobarevných vajíček, pečeného beránka, mazance, velikonoční nádivky neboli hlavičky, čokoládových figurek zajíců, jehněčí pečínky a dalších dobrot. Pokud si je chceme užít se vším všudy, je třeba se na ně dostatečně předzásobit, abychom si mohli vychutnat všechny tradiční velikonoční speciality. V případě, že byste ale nestihli vše koupit dostatečně dlouho dopředu, můžete se do obchodu vydat i během Velikonoc. Jak ale bude otevřeno?

Velký pátek – tento den je významný hlavně pro křesťany, neboť se připomíná ukřižování Ježíše Krista. Jde o významný postní den, kdy se má dodržovat přísný půst. Dnes je Velký pátek státním svátkem. Možná si ale ještě pamatujete doby, kdy se na Velký pátek běžně chodilo do práce. Dnem pracovního klidu se stal až roku 2016, svátečním dnem byl ale již v minulosti, do 50. let minulého století. I když jde o státní svátek, obchody v tento den bývají normálně otevřené, na nákupy můžete vyrazit téměř kamkoliv. 
Bílá sobota a Velikonoční neděle – přestože jsou oba tyto dny významnými velikonočními svátky, v běžném životě se berou jako normální víkendové dny, takže i během nich jsou obchody s potravinami nebo obchody v nákupních centrech otevřené. 
Velikonoční pondělí – tento den je pro většinu lidí nejdůležitějším z celých Velikonoc. Právě v pondělí se totiž chodí koledovat s pomlázkou. Pokud na tento den nebudete mít nachystaná a nabarvená vajíčka, už to nedoženete. Velikonoční pondělí je také státním svátkem, ovšem takovým, během nějž musejí všechny velké obchody zůstat zavřené. To potvrzuje pro Toprecepty.cz i tiskový mluvčí Lidlu Tomáš Myler: „Na letošní Velikonoce bude zavřeno pouze v pondělí 10. dubna, v ostatních dnech bude v našich prodejnách platit běžná otevírací doba. Podle našich zkušeností se část nákupů z daného dne přesouvá na den před svátkem či na den po svátku." Některých obchodů se ovšem zákaz prodeje netýká. Kde je tedy možné v případě nouze nakoupit?

  • v obchodech s prodejní plochou do 200 m čtverečních
  • na benzinových pumpách
  • v obchodech na vlakových a autobusových nádražích a na letištích
  • v lékárnách
  • v prodejnách ve zdravotnických zařízeních 
  • ve velkoobchodech jako je třeba Makro

Pokud byste se na Velikonoce chystali někam do zahraničí, tak vězte, že třeba v Rakousku nebo v Polsku je Velký pátek běžným pracovním dnem. Naopak v Dánsku, Norsku, Španělsku nebo na Islandu je státním svátkem i Zelený čtvrtek

Náš tip: V případě, že se Velikonoc již nemůže dočkat, můžete si již dopředu vyzkoušet třeba mazanec podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku