Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kopřivový sirup: Má lahodnou chuť, je plný vitaminů a jeho přípravu zvládne i kuchařský začátečník
Zdroj: Toprecepty.cz

Kopřiva není jen plevel, ale také bylina, kterou hodně využívá přírodní léčitelství. Připravit si z ní můžete třeba zdravý a lahodný sirup. Ideální doba je právě teď, časně zjara.

Na co je dobrý kopřivový sirup

Kopřiva je všudypřítomný plevel, který se ovšem dlouho využívá v lidovém léčitelství. Kopřivu najdete v bylinných produktech v lékárnách a drogériích. Je součástí bylinných čajů na nachlazení i přípravků péče o vlasy.

Kopřivový sirup si můžete dávat na lžičku v dobách nachlazení, ale také si z něj připravit výbornou limonádu

Proč sbírat kopřivu

Tato rostlinka obsahuje nejen vitaminy C, K, B₂ , ale také karoten, kyselinu panthotenovou, a různé minerály, z nichž nejvýznamnější jsou draslík, železo a oxid křemičitý.

Jarní

Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Co se sbírá na přípravu kopřivového sirupu  

Abyste si mohli připravit výborný kopřivový sirup, nejprve se vydejte na sběr čerstvých lodyh a listů. Rozhodně jděte tam, kde není silnice, a stranou průmyslových budov. Kopřivy pak nebudou zaneseny nečistotami.

Kdy sbírat kopřivu na kopřivový sirup

Kopřivy je nejlepší sbírat co nejdříve na jaře. Tehdy totiž vyrážejí svěží výhonky, které mají velkou sílu. Můžete je trhat až do poloviny května. Když si právě v tomto období přichystáte domácí kopřivový sirup, dodá vám vitaminy po celý rok.

Co je potřeba na přípravu kopřivového sirupu

Na přípravu tohoto sirupu je potřeba především dostatek mladých rostlin kopřiv a také citrony, ideálně v bio kvalitě. Přehled ingrediencí doplňuje kyselina citronová a cukr. Můžete přitom použít jak cukr bílý, tak cukr třtinový, který dodá mírně karamelovou chuť.

Jak vyrobit kopřivový sirup

Příprava kopřivového sirupu není nijak složitá. Nejdůležitější je vydat se na kopřivy, sbírají se zhruba dvě až tři patra listů odshora. Kopřivy žahají, použijte proto při sběru zahradnické nůžky nebo kuchyňský nožík a silné rukavice. 

Na výrobu sirupu si připravte 4 velké vyvařené a vysušené litrové sklenice, 4 litry vody, 4 citrony, 125 kusů mladých kopřiv, 6 lžiček kyseliny citronové a 3 kila cukru.

Jak na to? Citrony omyjte a nakrájejte je na kolečka. Do velkého hrnce dejte vařit 4 litry vody. Přidejte citrony a chvíli povařte, poté nechte vychladnout. Kopřivy omyjte a nakrájejte na menší kusy. Po vychladnutí vody přidejte kopřivy a hrnec dejte 24 hodin na tmavé místo. Po uplynutí této doby je třeba směs přecedit přes plátno. Do tekutiny nasypte cukr spolu s kyselinou citronovou a obojí dobře promíchejte. Postup přípravy můžete také sledovat na níže uvedeném videu.

Počkejte, než se cukr a kyselina citronová úplně rozpustí, pak sirup nalijte do sklenic. Dobře uzavřete a dejte do chladu a temna. Tak může kopřivový sirup vydržet třeba celý rok. 

Zdroje informací:
Kalorické tabulky: Kopřiva dvoudomá
Český rozhlas: Jaké vitamínové bohatství v sobě skrývá kopřiva

Náš tip: Pusťte se do přípravy kopřivového sirupu za pomoci našeho videoreceptu: 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více