Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídlo, které sbližuje: Připravte si pravý hot pot, úžasnou party specialitu původem z Číny
Zdroj: Freepik, jcomp

Švýcarský národní pokrm fondue zná snad každý. Už jste ale někdy slyšeli o asijské specialitě zvané hot pot? Ve skutečnosti jde o normální vývar, výjimečný je tím, že se nalije do velkého kotle, který se pak umístí doprostřed stolu a všichni kolem něj si v něm uvaří to, na co mají zrovna chuť.

Když se vaří společně

Hot pot je dokonalým pokrmem na společenskou událost pro větší sešlost. Tohle jídlo ocení hlavně hostitelka, neboť se nemusí zdržovat dlouhým vyvářením různých delikates. I když příprava jednotlivých surovin do hot potu dá také zabrat. Mísa s vroucím vývarem se totiž na stole podává se spoustou malých mističek, na nichž jsou různé dobroty. Pod mísou s vývarem se stále udržuje plamínek, aby vývar zůstal horký a bylo možné v něm jednotlivé pochutiny uvařit. Pak se podávají samostatně s různými dipy nebo se ve vývaru uvaří i nudle. Když si všichni uvaří, co chtějí, může se vývar servírovat s nudlemi jako polévka. Způsob přípravy jídla je ideální ke konverzaci a i chvíle u stolu spojené s vařením jídla jsou příjemnou a zábavnou společenskou událostí, kdy každý sdílí své místo v hrnci. I sami Číňané říkají, že hot pot polévka dokáže posílit přátelství a sjednotit členy rodiny nebo kolegy. Teplé jídlo a teplý vzduch od vařiče pak prý přispívá k všeobecné pohodě. V Asii se na hot pot také často chodí do restaurací při příležitosti různých oslav.

Pokrm čínských císařů

Hot pot je dnes populární v mnoha asijských zemích. Různé varianty tohoto pokrmu zbožňují ve Vietnamu, v Thajsku, v Japonsku, v Koreji, v Kambodži, na Taiwanu i na Filipínách. Domovinou hot potu je ovšem Čína. Podle stránek Sohu.com jsou kotlíky na vaření takové polévky doloženy již z dob dynastie Chan, která vládla v období 206 př. n. l.–220 n. l. V dobách říše Čching, jež trvala od 16. století až do roku 1912 si hot pot oblíbili čínští císaři. Nechávali si je nachystat na různé významné společenské události a vypráví se, že na počest korunovace jednoho z císařů se dokonce snědlo 1550 hrnců hot potu. A protože se informace o tomto úžasném jídle rozšířila i mezi poddané, i oni chtěli ochutnat to, co měli v oblibě jejich panovníci. A tak se stal hot pot známým po celé Číně.

Uvařte si sami, na co máte chuť

Základem hot potu je kořeněný vývar (kuřecí, hovězí, rybí nebo zeleninový), který pak získává chuť tím, jak se v něm postupně vaří další suroviny. Většinou jsou to natenko nakrájené plátky masa (hovězí, vepřové, kuře, jehněčí), vnitřnosti nebo ryby či mořské plody. Pokud chcete vegetariánskou verzi, volí se většinou různé druhy zeleniny, většinou listové (saláty pak choi, pekingské zelí či špenát), dále mrkev, ředkev, zelené fazolky, rajčata, brambory, batáty, dýně, houby nebo tofu. Pro vydatnější pokrm se mohou ve vývaru uvařit známé čínské knedlíčky wonton s náplní nebo masové kuličky. Nudle se pak do polévky používají skleněné, udon nebo asijské pšeničné či rýžové. A samozřejmě nesmí chybět klasická asijská dochucovadla jako česnek, zázvor, sójová omáčka, kari pasta, hoisin omáčka, sezamový olej či pro milovníky pikantních chutí chilli papričky. Vše pak můžete ještě vyšperkovat čerstvými bylinkami, jako je koriandr, thajská bazalka, jarní cibulka nebo dílky limetky.

Co třeba pikantní thajský vývar?

Pokud byste chtěli hot pot také vyzkoušet, je třeba mít doma aspoň kotlík na fondue, lepší je ale větší nádoba, pod kterou umístíte nějaký ohřívač. Pokud to s hot potem myslíte vážně, v prodejnách s asijskými potravinami se dokonce prodávají i speciální sety na přípravu hot potu. Základem pokrmu je kvalitní vývar. Připravit si ho můžete podle následujícího receptu. Budete potřebovat: 2 lžičky rostlinného oleje, 1 velkou cibuli nakrájenou na tenké plátky, 1,5 litru hovězího vývaru, 1/4 šálku červené kari pasty, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 1 lžíci světlého hnědého cukru, 2 drcené stroužky česneku, 1 lžičku mletého zázvoru nebo kousek strouhaného čerstvého a 2 lžíce limetkové šťávy. Pro přípravu vývaru nejprve rozpalte olej ve velkém hrnci. Přidejte cibuli a osmahněte ji, dokud nezměkne, asi 3 minuty. Vmíchejte vývar, kari pastu, sójovou omáčku, hnědý cukr, česnek a zázvor. Přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum; přikryjte a vařte 20 minut. Těsně před podáváním vmíchejte do vývaru limetkovou šťávu. Hotový vývar přelijte do nádoby na hot pot a pak už záleží jen na vás, čím si celý pokrm doplníte a vylepšíte.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více