Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte kváskové langoše! Mají krajkově okatou střídu provoněnou listy medvědího česneku
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Kdo by neměl rád nadýchané, dokřupava a dozlatova usmažené langoše! Zkuste je připravit maličko jinak, bez droždí a s žitným kváskem. Drobně nakrájené listy medvědího česneku v těstě langoše příjemně provoní a těsto je připraveno tak, že na své usmažení v lednici počká i několik dnů.

Když pekařka promluví...

Recept na kváskové langoše vychází z receptu na langoše s droždím, který doma děláme už roky. Tady je droždí nahrazeno kvasem, těsto ochuceno krájeným medvědím česnekem. Sezóna „medvěda“ je velmi krátká, takže během roku děláme langoše z těsta klasicky a ochutíme je potřením česneku rozmixovaného v troše vody nebo vmíchaného do kysané smetany…

Co budeme na langoše potřebovat? Rozkvas: 50 g žitného kvásku, 50 g vody, 50 g hladké mouky

Dále:
450 g hladké mouky
170 g vody
125 ml sladké smetany
1,5-2 rovné lžičky soli
1/4 rovné lžičky jedlé sody
1-2hrsti medvědího česneku

Jak budeme postupovat? Připravit těsto je až směšně jednoduché. Opravdu není třeba ani autolýza, ani jakékoliv překládání – to vše je zcela zbytečné, je to možné vypustit, protože těsto bude dlouho kynout v lednici a také ho pak netvarujeme do bochníku atd.

Suroviny na rozkvas rozmícháme a necháme přibližně 2-4 hodiny vykvasit. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek všech surovin, medvědí česnek drobně krájený. Krátce umícháme robotem (3-5 minut) a v zakryté míse necháme v teple místnosti 1 hodinu kynout. (V letních horkých dnech bude stačit sotva 15-20 minut.) Pak těsto uložíme minimálně na 24 hodin do lednice a spotřebujeme do 3-5 dnů.

Jedlým olejem pomastíme plochý talíř – můžeme i prsty, těsto se na ně při roztláčení nebude lepit. Z těsta kousek ukrojíme, na talíři roztáhneme, roztlačíme na tenčí placku, necháme 5 minut odpočinout a pak v rozehřátém oleji dočervena usmažíme – z každé strany cca 3 minuty.

Hotový langoš na talíři potřeme zakysanou smetanou a posypeme strouhaným sýrem. Nebo langoš potřeme vodou, s rozetřeným stroužkem česneku, pokapeme dobrým kečupem a posypeme sýrem.

Drobečky z ošatky

  • Do těsta můžeme přidat místo medvědího česneku třeba sekané kopřivy, petrželovou nať nebo bylinky zcela vynechat.
  • Do kváskových langošů využijete přebytečný kvásek z lednice.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více