Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťávička za studena dělaná

Z čerstvého rybízu můžeme připravit výbornou osvěžující šťávu, kterou oceníme hlavně během horkých dnů. Pokud přidáme i maliny, bude krásně vonět. Ovoce nevaříme, díky tomu nepřijdeme o vitamíny, které obsahuje.

Hodnocení receptu je 4,9 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rebeka rebeka

Náročný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min + 4 dny na vylouhování a rozpuštění cukru

30 min (30 min příprava, + 4 dny na vylouhování a rozpuštění cukru)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie41 838 kJ /
10 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 500,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do větší mísy nebo jiné vhodné nádoby dáme ovoce, zalijeme studenou vodou, přidáme kyselinu citronovou, ovoce rukou pomačkáme a necháme 24 hodin vyluhovat. Krok 2: Přes mul nebo jinou k tomuto účelu vhodnou textilii přecedíme a zlehka vymačkáme. Krok 3: Do šťávy přidáme cukr a kyselinu sorbovou. Počkáme, až se cukr zcela rozpustí, trvá to cca 2-3 dny. Během této doby průběžně mícháme. Krok 4: Nakonec plníme do sklenic. Skladujeme v chladu a temnu.

TIP: Rady a tipy pro přípravu sirupů a šťáv

Zveřejněno 28. 7. 2010

Poznámka autorky rebeka

Pokud použijeme rybíz černý, má šťáva krásnou barvu, pokud přidáme i maliny, je úžasně voňavá.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šťávička za studena dělaná

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PzoA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šťávička za studena dělaná

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PzoA

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (39)

Výborný recept. Bez kyseliny sorbové je velké riziko, že šťáva chytne plíseň.. Mluvím z vlastní zkušenosti... Teď už dělám šťávu jedině s tímto chemickým konzervantem :-)

Dobrý den, já mám momentálně jen višně, můžu taky dělat zastudena .... nechce se mi vypeckovávat, poradíte mi, jak na to? Já dělám léta bezinkovou šťávu zastudena a nikdy se nic nezkazilo, ale tady mám trochu strach .....

magda: s višňami bez problémov - ako s každým ovocím. Dať do nádoby, rukami višne dobre pomačkať, zaliať vodou a dať kyselinu citrónovú - atď. Podľa receptu.

Rybiz pomačkám, kyselinu sorbovou nedávám, jenom kyselinu citronovou a šťáva vydrží ve sklepě do další sklizně. Dělám to tak už roky. :-)

Jindra rosický 4. 7. 2015 08:47
Dělám ji 30r_vše dobrý ale ovoce se nesmí mackat!!!!!!_kazí se _dávám do 5 l demizonu od vina+0,7 l levné kupované_100% konzervace_čau Jindra od Jihlavy/:-p

zdenka: žiadnu šťavu, ale ani nič iné by som do PET fliaš nedávala. Fľaše státím a pôsobením obsahu aj tepla uvoľňujú do obsahu chemické látky. Mali by sa vlastne používať na krátkodobé prenášanie, čo sa samozrejme nedeje.

můžu štávu plnit do pet lahví?

alena.kyp: tak pak dej vědět, jak to dopadne..ono se to může hodit..a pořádek v mrazáku..ten se taky hodí;-):yes::yes:

rebeka:Díky za odpověď, byla totiž v náhodných receptech, tak jsem si ji hned uložila a jak bude čas tak zkusím a dám vědět:yes: aspoň si udělám místo v mzazáku.:-))

alena.kyp: Ali, zkusit to můžeš, ale kamarádka to dělala a spokojená moc nebyla..ta chuť je malinko jiná, ale i Andrejka píše, že to dělá, takže možná kámoška někde udělala chybku;-):-)
možná dej míň vody;-)

alena.kyp:Já bych to klidně zkusila, dělám šťávu za studena také, ale pouze s kyselinou citrónovou.

Rebi dala by se tato šťáva udělat i z mraženého ovoce? Mám asi 10kg pomačkaných malin v mrazáku:-O a čekám na vhodnou příležitost udělat šťávu, třeba až narazím na cukr v akci:-))

zrzinka:to mě těší..že chutná;-):-):-K

taky jsem zkusila, smichala jsem maliny s rybizem, nedala tu chemii, ale tech 6 litru hotove stavy uskladnila v lednicce, v tech letnich vedrech se brzy vypije,je fakt dobra

magdalenka::-D:-D:-Dtakéto nemám na mysli..já bílé..suché..Pálava,Chardonay,Rulandské šedé atd..:-8:-p:yes:

rebeka:prečo nerobíš z toho potom víno??? Ríbezľové víno je skvelé...:-D:-D:-D

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
malinový sirup za studena, ostružinová šťáva, štáva z černého rybízu za studena, rybízová šťáva za studena, šťáva z josty, ovocná šťáva za studena, stava z malin, ostružinová šťáva recept, sirup z josty, šťáva z rybízu za studena, citronový sirup za studena, ovocné šťávy za studena, recept na rakytníkovou šťávu, třešnová štáva recept, sirup z ostružin za studena, ovocný sirup za studena, rybízová š´táva, rybízová šťáva za studena recept, štáva z černého rybizu za tepla, malinová š´táva

Suroviny:
rybíz, voda, kyselina citronová, kyselina sorbová, cukr krystal

Přidat fotografie receptu