Šťávička za studena dělaná

rebeka Kuchařka: rebeka

Doba přípravy: to je různé,jak kdo,a taky kolik toho je... to záleží....... Zavařeniny 38 názorů

Suroviny

3 litry jakéhokoliv rybízu(můžou být i maliny)
2 litry vody(normální studené,kohoutkové)
50 g kyseliny citronové
1-1,5 g kyseliny sorbové(na litr hotového produktu)
2,5 kg cukru krystal(nebo pískového cukru)
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do větší mísy (klidně i kbelíku) nebo jiné vhodné nádoby dáme ovoce, zalijeme vodou, přidáme kyselinu citronovou, ovoce rukou pomačkáme a necháme 24 hodin vyluhovat.

  2. Přes mul nebo jinou , k tomuto účelu vhodnou textilii, přecedíme a zlehka vymačkáme,
    do šťávy přidáme cukr a kyselinu sorbovou.
    Zodpovědně mícháme, až se cukr zcela rozpustí, cca 2-3 dny

  3. Pak plníme do sklenic a je hotovo

Poznámka

nic nevaříme...pokud máme rybíz černý,má šťáva krásnou barvu,pokud přidáme i maliny,tak je úžasně voňavá

abych předešla reakcím na tu "sorbovku"..já vím,že je to chemie,ale tuto šťávu děláme leta letoucí,všem chutná a nikdo neochořel..taky ji nikomu nevnucuju,ale kdyby ji chtěl někdo zkusit...můžu jen doporučit..fotofáze přípravy chybí,recept jsem dala až teď..

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 60 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šťávička za studena dělaná

  • magdalenka magdalenka

    magda: s višňami bez problémov - ako s každým ovocím. Dať do nádoby, rukami višne dobre pomačkať, zaliať vodou a dať kyselinu citrónovú - atď. Podľa receptu.

    Odpovědět

  • magda magda(neregistrovaná)

    Dobrý den, já mám momentálně jen višně, můžu taky dělat zastudena .... nechce se mi vypeckovávat, poradíte mi, jak na to? Já dělám léta bezinkovou šťávu zastudena a nikdy se nic nezkazilo, ale tady mám trochu strach .....

    Odpovědět

  • Dana Dana(neregistrovaná)

    Rybiz pomačkám, kyselinu sorbovou nedávám, jenom kyselinu citronovou a šťáva vydrží ve sklepě do další sklizně. Dělám to tak už roky. :-)

    Odpovědět

  • Jindra rosický Jindra rosický(neregistrovaný)

    Dělám ji 30r_vše dobrý ale ovoce se nesmí mackat!!!!!!_kazí se _dávám do 5 l demizonu od vina+0,7 l levné kupované_100% konzervace_čau Jindra od Jihlavy/:-p

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    zdenka: žiadnu šťavu, ale ani nič iné by som do PET fliaš nedávala. Fľaše státím a pôsobením obsahu aj tepla uvoľňujú do obsahu chemické látky. Mali by sa vlastne používať na krátkodobé prenášanie, čo sa samozrejme nedeje.

    Odpovědět

  • zdenka zdenka(neregistrovaná)

    můžu štávu plnit do pet lahví?

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    alena.kyp: tak pak dej vědět, jak to dopadne..ono se to může hodit..a pořádek v mrazáku..ten se taky hodí;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • alena.kyp alena.kyp

    rebeka:Díky za odpověď, byla totiž v náhodných receptech, tak jsem si ji hned uložila a jak bude čas tak zkusím a dám vědět:yes: aspoň si udělám místo v mzazáku.:-))

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    alena.kyp: Ali, zkusit to můžeš, ale kamarádka to dělala a spokojená moc nebyla..ta chuť je malinko jiná, ale i Andrejka píše, že to dělá, takže možná kámoška někde udělala chybku;-):-)
    možná dej míň vody;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    alena.kyp:Já bych to klidně zkusila, dělám šťávu za studena také, ale pouze s kyselinou citrónovou.

    Odpovědět

  • alena.kyp alena.kyp

    Rebi dala by se tato šťáva udělat i z mraženého ovoce? Mám asi 10kg pomačkaných malin v mrazáku:-O a čekám na vhodnou příležitost udělat šťávu, třeba až narazím na cukr v akci:-))

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    zrzinka:to mě těší..že chutná;-):-):-K

    Odpovědět

  • zrzinka zrzinka

    taky jsem zkusila, smichala jsem maliny s rybizem, nedala tu chemii, ale tech 6 litru hotove stavy uskladnila v lednicce, v tech letnich vedrech se brzy vypije,je fakt dobra

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    magdalenka::-D:-D:-Dtakéto nemám na mysli..já bílé..suché..Pálava,Chardonay,Rulandské šedé atd..:-8:-p:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    rebeka:prečo nerobíš z toho potom víno??? Ríbezľové víno je skvelé...:-D:-D:-D

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: malinový sirup za studena ostružinová šťáva štáva z černého rybízu za studena rybízová šťáva za studena šťáva z josty ovocná šťáva za studena stava z malin ostružinová šťáva recept sirup z josty šťáva z rybízu za studena citronový sirup za studena ovocné šťávy za studena recept na rakytníkovou šťávu třešnová štáva recept sirup z ostružin za studena ovocný sirup za studena rybízová š´táva rybízová šťáva za studena recept štáva z černého rybizu za tepla malinová š´táva

Zapomněl/a jsem heslo