Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pane carasau: Křupavý chléb skvěle nahradí chipsy, čerstvý vydrží rok a na tuto pochoutku ze Sardinie potřebujete jen 3 ingredience
Zdroj: Wikimedia Commons, By Luigi Chiesa - Own work, CC BY 3.0

Na první pohled vypadá jako tortilly nebo krekry, na italském ostrově Sardinie ale pane carasau najdete v regálu mezi pečivem. Používá se místo chleba, ale pro místní obyvatele znamená mnohem víc. Může se pyšnit dlouhou historií a je jednou ze součástí sardinské kultury. 

Sardinský chléb je krásně křupavý

Pane carasau je neobvyklý druh chleba, který je jednou z typických specialit italského ostrova  Sardinie. Nemá tvar klasických bochníků, ale tenoučkých placek, které jsou krásně křupavé, takže se chleba dá jíst jen tak místo krekrů nebo chipsů. Podává se ale samozřejmě i jako normální chléb, a to hlavně v rámci italských předkrmů antipasti s různými sýry, uzeným masem a olivami.

Chléb pro sardinské pastýře

Pane carasau v překladu znamená opečený chléb, název totiž vychází ze sardinského slovesa carasare, které znamená opékat a odkazuje právě na vypečenost sardinského chleba. V italštině je chléb známý také jako „carta da musica“, což v překladu znamená „papír hudby" nebo  noty či notový papír. Právě tento název odkazuje na tenkost a křupavost chleba, který připomíná papír.

Známý je ovšem i jako pastýřský nebo pastevecký chléb. Kdysi byl totiž hlavní potravou pastevců, kteří trávili dlouhé měsíce mimo domov a potřebovali nějakou potravinu s dlouhou trvanlivostí. Tento chléb byl k tomuto účelu ideální, pokud se totiž uchovává v suchu, může vydržet až jeden rok. Zajímavostí je, že sardinský chléb pane carasau se v minulosti používal také jako platidlo. Obchodníci ho používali k výměně za zboží, což dokazuje, jak si ho lidí dřív cenili.

Chléb s dávnou historií

Pane carasau se na Sardinii vyrábí již dlouhá staletí. Původ chleba údajně sahá až do dob antického Říma. Tehdy sloužil jako potrava pro římské vojáky na dlouhých taženích. Tradičně se vyrábí ze semoliny (mouka z tvrdé pšenice) a vody a peče se v peci na dřevo. Při pečení se tenké pláty těsta nafouknou jako balon. Pak se podélně rozříznou a poloviny se dají znovu na chvilku péct, což zajistí velkou křupavost a křehkost. 

Jak využít sardinský chléb?

Tento křupavý chléb má v sardinské kuchyni široké možnosti využití, a to nejen jako příloha nebo snack, ale i jako základ dalších pokrmů. Například se může namočit do vody nebo olivového oleje a pak použít do oblíbeného italského salátu panzanella. Někdy se používá jako alternativa k lasagním nebo nasladko do dezertů místo sušenek. Když se namočí v horké vodě nebo vývaru, může se s ním zahustit polévka nebo omáčka. Jedním z nejklasičtějších způsobů podávání pane carasau je pokrm zvaný pane frattau. Stačí pane carasau rozlámat na kousky, rychle je namočit do teplého zeleninového vývaru, naaranžovat na talíř a doplnit rajčatovou omáčkou, strouhaným sýrem a sázeným vejcem.

Připravte si pravý pane carasau

V Sardinii se pane carasau dodnes vyrábí tradičním způsobem a díky tomu si zachovává svou autentickou chuť a texturu. U nás na něj občas můžete narazit i v prodejnách s italskými delikatesami, poměrně snadno si jej ale upečete i doma. Vychutnat si ho můžete jen tak samotný se sklenkou červeného vína nebo s nějakým typickým italským sýrem a uzeninami nebo s olivami. A jak si jej tedy upéct?

Budete potřebovat: 300 g semoliny nebo 200 g hladké mouky a 100 g semoliny, ¾ lžičky (3 g) sušeného droždí, 160 ml vody a 1 ½ lžičky (7 g) soli. 

  1. V míse smíchejte mouku a droždí a promíchejte je. Pak vmíchejte polovinu vody, dále sůl a následně zbytek vody. Přeneste těsto na čistou pracovní plochu a hněťte, dokud nebude hladké. Vraťte je do mísy, přikryjte a nechte ho 10-15 minut odpočívat při pokojové teplotě.
  2. Těsto rozdělte na tři stejně velké díly. Z kousků vyválejte hladké bochánky, přikryjte je utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě 2 až 2 a půl hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Předehřejte kámen na pizzu (můžete použít i obrácený plech) v troubě nastavené na 250 °C. Kámen nechte dostatečně dlouho rozehřát, doporučujeme předehřívat alespoň 30 minut.
  4. Jednotlivé bochánky těsta pak postupně vyválejte na co nejtenčí placky. Těsto, které právě nepoužíváte, nechte během práce přikryté utěrkou. Těsto podle potřeby poprašte moukou, aby se nelepilo. 
  5. První plát těsta pak opatrně přendejte na pizza kámen nebo na plech, vložte do trouby a pečte, dokud se nenafoukne jako balón. Vyjměte chléb z trouby a ostrým nožem nařízněte podél okraje, abyste vytvořili dva velké pláty tenkého chleba. Pláty zploštěte, odložte na stranu a zakryjte utěrkou zatímco budete péct zbytek.
  6. Jakmile jsou všechny chleby upečené a nakrájené, vložte je zpět do trouby (jeden po druhém) a pečte je ještě asi minutu nebo dokud nebudou křupavé a lehce zhnědlé. Před podáváním nechte chléb vychladnout. 

Zdroje informací: 
Pastagrammar.com: Pane Carasau | Sardinian Flatbread Recipe
Italiandelights.com: Carasau bread
Food52.com: Pane Carasau
Wikipedia.org: Pane carasau
Saucydressings.com: 
Discovering Pane Carasau

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více