Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špagety marinara: Základem jsou čerstvá rajčata, voňavé středomořské bylinky a troška parmazánu, přípravu lehce zvládne i začátečník
Zdroj: Toprecepty, mika59

Těstoviny se v české kuchyni trvale zabydlely. Už dávno nejde jen o kolínka s rajskou, ale o pokrmy podle italských receptů. Pokud chceme něco velmi rychlého, můžeme si připravit například špagety marinara. Do půl hodiny je skvělý oběd nebo večeře na stole.

Co jsou špagety marinara

Omáčka marinara je plná chutí a vůní italské, kuchyněZáklad jídla původem z neapolské oblasti tvoří olivový olej, cibule, česnek, chuť také dodávají bylinky oregano a bazalka. Nejdůležitější jsou ale na námořnické (marinara) omáčce rajčata. I přes název toto jídlo nic z plodů moře neobsahuje. Pokud jde o těstoviny, nemusíme nutně připravovat špagety a můžeme si zvolit jiný druh. Navrch se dává strouhaný parmazán. Omáčka marinara je skvělá i na pizze, přidat ji můžeme i k cuketovým kuličkám.

Jak získat skvělou omáčku marinara

V tomto pokrmu jsou důležitá rajčata. V létě jsou ideální čerstvá rajčata vypěstovaná na slunci, která vynikají lahodnou chutí i vůní. Po zbytek roku využijeme kvalitní rajčata z plechovky. Nejsnazší je, když jsou krájená, ale pokud máme celá, jednoduše je pokrájíme. Variantou je i rajčatový protlak. 

Základem jsou osmažená cibulka a česnek. Většinou se na provonění omáčky přisypává sušené oregano, můžeme přidat i sušenou bazalku. Italové někdy do omáčky přilévají trochu červeného vína, které tento pokrm krásně doplní. Pokud máme rádi pikantní chutě, můžeme přidat špetku chilli. 

Jestliže se omáčka příliš zredukuje, můžeme ji naředit zbylou vodou z těstovin. Čerstvou bazalku pak využijeme na ozdobu. Na tomto receptu není co pokazit, zvládne ho i začátečník.

Italská

Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny…

Jak připravit špagety marinara

Na přípravu těstovin s omáčkou budete potřebovat: 300-400 g špaget, 1 konzervu rajčat, 1 lžíci protlaku, špetku cukru, 1 menší cibuli, 3-4 stroužky česneku, sušenou bazalku, sušené oregano, mletý pepř, sůl a olivový olej. Nastrouhaný parmazán a lístky bazalky nebo petrželky na posypání.

Jak na to? Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a vložte špagety. Vařte je na skus (al dente) podle návodu. Nakonec slijte vodu do hrnku, možná ji ještě budete potřebovat.

Než se uvaří špagety, začněte připravovat omáčku. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Česnek oloupejte a nakrájejte ho také nadrobno. Do hluboké pánve nalijte olej a nechte na něm opéct cibuli a česnek. K zesklovatělé cibulce a česneku přidejte protlak a minutku restujte. Z plechovky vylijte do pánve rajčata i s veškerou tekutinou. Pokud nebudete mít krájená, je lepší rajčata předem nakrájet na menší kousky. Opepřete a osolte, přidejte bazalku a oregano a vařte čtvrt hodiny. Pokud je potřeba, nařeďte omáčku vodou, která zbyla ze špaget. Znovu převařte a dochuťte. 

Na talíř nandejte špagety, na ně naneste omáčku marinara a posypejte nastrouhaným parmazánem a ozdobte lístky čerstvé bazalky nebo petrželky.

Náš tip: Dalším výborným italským jídlem jsou boloňské špagety. Připravte si je podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více