Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mražené kuře z Ukrajiny může obsahovat salmonelu.
Zdroj: Se souhlasem Státní zemědělské a potravinové inspekce

Horké letní počasí přináší nejen příjemné momenty, jako jsou koupání či grilování, ale i některá rizika. Během zahradních grilovaček se totiž můžeme mnohem častěji než jindy v roce nakazit bakterií salmonely. Co dělat, aby se to nestalo, a na které kuřecí maso si dávat pozor, to vám prozradíme v našem článku.

Zákeřné letní grilovačky 

Příjemné letní teploty jsou pro bakterie salmonely jako dělané. Rozmnožují se totiž lépe a rychleji než za normálních okolností. Velký pozor si v létě musíme dávat především na nedostatečně uvařená vejce, potraviny s obsahem syrových vajec, syrové nebo nedostatečně propečené maso či po rozmražení znovu zmražené potraviny.

Salmonelu mráz nezničí  

Zdrojem infekce bývají nejčastěji maso nebo vejce kontaminované bakteriemi salmonely, které úspěšně ničí pouze vysoká teplota. Důsledná a dostatečná tepelná úprava potravin je proto zcela zásadní. 

Bakterie salmonely se totiž množí i při poměrně vysokých teplotách až do 47 °C, přičemž nejvíc jim svědčí teplota kolem 37 °C. Zabíjí je až teplota nad 70 °C. Při ní by se měla například vejce vařit cca 10 minut, při teplotě 75 °C stačí 5 minut.

Obecně se udává, že účinná teplota na likvidaci salmonely v potravině je 75 °C po dobu nejméně 5 minut. Teploty musí být ovšem dosaženo v jádru potraviny. Dlouhé pečení nebo var nad 100 stupňů je pak jistota. 

Obecně rozšířený názor, že mrazem se bakterie zničí, pro salmonelu neplatí. Bakterie salmonely se pouze díky mrazu dál nerozmnožují, ale nezničí se. 

Právě mražené a zdraví ohrožující potraviny nedávno objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v Českých Budějovicích a v Harrachově.  Konkrétně šlo o dvě šarže zmrazeného kuřecího masa se salmonelou. Před rizikovou potravinou, původem z Ukrajiny, SZPI varuje.

Inspektoři SZPI provozovatelům nařídili neprodlené stažení předmětných šarží z tržní sítě. SZPI zároveň důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali,“ stojí v tiskové zprávě inspekce. Ta rovněž informovala, že zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Jak poznat závadné maso

Při nákupu masa vždy dejte na své smysly. Prvotně zrak a čich. Pokud je maso příliš tmavé, něco není v pořádku, stejně tak, když pouští moc šťávy nebo nevábně voní. Pokud však nakupujete u pultu, můžete se setkat s obvyklou praktikou některých obchodníků, kteří maso omývají, aby získalo zpět svou barvu. 

Zbystřete i v momentě, kdy se vám zdá cena masa až moc příznivá a vyhněte se obchodům, kde evidentně mají problém s hygienou. S masem se totiž musí zacházet opatrně, a to i pokud si ho připravujete doma.

Mimo jiné je nutné si určit, které prkénko a nůž budu na ovoce a zeleninu a jaké se vyčlení pro úpravu masa. Opatrně také maso omývejte, aby kontaminovaná voda nezasahovala do prostoru, kde máte čisté nádobí, které hodláte použít k servírování. Někteří odborníci maso nedoporučují omývat vůbec. Není to totiž potřeba, stejně se bude tepelně upravovat. 

Co ale omývat nutné je, a to důkladně, to jsou veškeré předměty, které přišly do kontaktu se syrovým masem. Samozřejmostí je i pečlivé mytí rukou. Nestačí si je po kontaktu se syrovým masem pouze utřít do utěrky. 

Jak se projevuje salmonela

Typickými příznaky onemocnění salmonelou jsou křeče, nevolnosti, zvracení, horečky a vodnaté průjmy. „Nemoc lékař diagnostikuje pomocí mikrobiologického vyšetření stolice, nástup a průběh však může být především u malých dětí znepokojující. Příznaky se objevují náhle a často výrazně, i když po několika dnech potíže obvykle odezní,“ upozorňuje server Vitalweb.

Jak se dát dohromady po nemoci

Vzhledem k tomu, že salmonela v lidském organismu udělá velkou „paseku“, je třeba se důkladně zaměřit na léčbu i následnou rekonvalescenci.  Jak uvádí server Lékárna.cz je důležitá především vhodná dieta a hydratace!

Při léčbě je nutné se vyhnout všem mastným, kořeněným a dráždivým jídlům, masu, mléku a ovoci (kromě banánů a strouhaných jablek). Nejprve se podávají pouze tekutiny, aby došlo ke zpětnému zavodnění organismu.

Později je čas na suché pečivo, suchary, rýži, dušenou mrkev, zeleninové vývary či bramborovou kaši. Po zlepšení stavu se postupně přidávají těstoviny, ovoce a libové maso. Účinná je i léčba probiotiky. Například Biopron Forte, sloužící k obnově zdravé střevní mikroflóry, snižuje výskyt patogenů (Salmonela, E.coli, Clostridium difficile) ve střevě tím, že podporuje růst laktobacilů a bifidobakterií.

Zdroje informací: 

szpi.gov.cz - Potravinářská inspekce varuje před zmrazeným kuřecím výrobkem se salmonelou

lekarna.cz - Prevence, příznaky a léčba salmonelózy

vitalweb.cz - Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?
Zlatavejce.cz: Vejce a salmonela
Lekarna.cz: Salmonelóza

Připravte si kuře tak, abyste se nemuseli bát, že pro vás může být rizikem. Tip máte v našem videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více