Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Levný letní oběd: Dušené brambory na osmažené slanině voní bylinkami a velice snadno se připravují
Zdroj: Toprecepty, mika59

Brambory ve spíži nechybí snad nikomu. Tuto základní potravinu si můžeme přichystat na různé způsoby. Stačí je doplnit jen několika ingrediencemi a na stole je za chvíli vynikající a syté jídlo.

Která jednoduchá jídla připravit z brambor

Z vařených brambor můžeme přichystat šťouchané brambory, doplněné o zakysanou smetanu a bylinky. Variantou je i bramborová kaše, i tu můžeme ochutit třeba bazalkovým pestem. Velmi snadné na přípravu jsou i brambory zapečené v troubě. Úplně nejjednodušším jídlem jsou ale brambory na loupačku s tvarohem, který v létě krásně chladí. K jednotlivým bramborovým jídlům je také skvělé podávat osvěžující salát nebo dip. Mohou to být například tzatziky.

Co je potřeba na dušené brambory

Dušené brambory vypadají jako klasické jídlo, na které stačí jen sůl, pepř a kmín. Stačí. Ale když přidáme pár surovin, vznikne vynikající jídlo, které má do obyčejnosti daleko.

Základem jsou samozřejmě napůl uvařené brambory. Když k nim přidáme osmaženou cibulku a osmaženou anglickou slaninu, získají brambory vynikající chuť. Pak k nim přidáme smetanu ke šlehání.

Chuť můžeme ještě podpořit přidáním bylinek. Hodí se oregano, majoránka, tymián, pažitka a petrželka. Využít můžeme i libeček, ale je potřeba myslet na to, že je chuťově velmi aromatický, proto ho stačí málo. Když přidáme hodně bylinek, můžeme dát o to méně soli, protože o chuť se postarají právě bylinky. Navrch dušených brambor můžeme nasypat cibuli. Pokud chceme dekorativní ozdobu, budou se hodit měsíčky červené cibule, ale i kolečka jarní cibulky.

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak připravit dušené brambory na slanině s bylinkami

Na tento pokrm budete potřebovat: 500 g brambor, 100 g anglické slaniny, 1 větší cibule, 100 ml smetany ke šlehání, mléko podle potřeby, čerstvé bylinky (oregano, majoránka, petrželka, pažitka), sůl, pepř a červenou cibuli nebo jarní cibulku na ozdobu.

Jak na to? Zhruba stejně velké brambory dobře omyjte a uvařte je do poloměkka. Brambory sceďte a nechte je vychladnout. Studené brambory oloupejte a nakrájejte na větší kousky.

Slaninu nakrájejte na kostičky. Na hlubší pánev dejte slaninu a nechte ji vyškvařit. Cibuli oloupejte, nakrájejte ji na kostičky a přidejte ke slanině. Po chvíli přidejte brambory, osolte je a opepřete je. Oregano nasekejte nadrobno a přidejte k bramborám. Vše promíchejte a zalijte smetanou. Přikryjte pokličkou a duste doměkka. Jestli bude potřeba, přilijte trošku mléka. Nesmí ho být ale moc. Smetana zhoustne a brambory obalí. Červenou cibuli nebo jarní cibulku nakrájejte. Na závěr přidejte jemně nasekaný zbytek bylinek a servírujte na talíři ozdobte měsíčky cibule. 

Náš tip: Zajímavým jídlem s bramborami je také následující varianta plná zeleniny ovoněná majoránkou. Tento pokrm si můžete připravit podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více