Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na perfektní kuře na grilu: Pět osvědčených tipů, aby bylo šťavnaté a mělo křupavou kůrku. Důležitá je marináda i správná teplota grilu
Zdroj: Toprecepty, mika59

Kuřátko na povrchu se zlatavou a křupavou kůrkou, uvnitř dokonale propečené a šťavnaté, to je grilovací majstrštyk. Když se to podle našich rad naučíte, stanete se králem či královnou každé grilovačky.

Proč grilovat kuře

Co ugrilovat k večeři? Kuře má dobré maso a může se z něj relativně levně najíst celá rodina. Víte, jak spolehlivě zajistit, aby grilování kuřete nebyla jen zábavná činnost, ale aby byl výsledný pokrm také vynikající, tedy křupavoučký, šťavnatý a dobře propečený?

1. Správná příprava je základ

Pokud chceme skutečně šťavnaté maso, můžeme ho potřít marinádou (obsahuje olej a směs koření). Na marinování kuřete stačí zhruba dvě hodiny.

Než se pustíme do grilování, je třeba kuře vyndat z lednice. Kuře nesmí být studené, protože je důležité, aby se svalovina stihla uvolnit. Stačí, když ho vyndáme a začneme s přípravou grilu a stolu. Maso se zatím stihne přizpůsobit okolní teplotě.

2. Důležitý je i způsob grilování

Možností, jak grilovat kuře, je několik. Nejznámějším způsobem je grilování kuřete na rožni (otočném grilu).

V poslední době je velmi oblíbené grilování kuřete naplacato. Kuře před grilováním na hřbetu rozstřihneme nůžkami na na drůbež a položíme ho na gril jako otevřenou knihu, postup není komplikovaný.

Další ze zajímavých variant je grilování kuřete na plechovce. Celé kuře nasuneme na plechovku, ve které bude malé množství piva a dáme péct na uzavřený gril. Pivo se bude do kuřete odpařovat, maso báječně provoní. Zůstane pak šťavnaté a křehké.

Kuře můžeme také rozstříhat na části a grilovat je samostatně. Křídla je přitom třeba otáčet častěji, prsa a stehna otočíme během grilování jen jednou. Připravte si třeba grilovaná prsa Toronto.

3. Gril musí být pěkně rozpálený

Je potřeba, aby se maso dostalo na dostatečně teplý gril. Při nedostatečně rozehřátém grilu by se kuře pouze ohřívalo a vysušovalo. Ke šťavnatému masu by pak pokrm měl hodně daleko.

4. Během grilování je třeba udržovat teplotu

Celé kuře se griluje zhruba kolem hodiny a půl. Maso je třeba během grilování čas od času kontrolovat. Je potřeba ale postupovat obezřetně. Na maso není dobré zbytečně sahat. Pokud máme gril s víkem, je důležité ho mít přiklopené pro udržování tepla. Může pak docházet k nerovnoměrnému propečení jídla. 

Grilování

Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…

5. Do kuřete na grilu zásadně nepícháme

S manipulací s masem souvisí také to, že občas do něj píchneme. To není dobré, protože z něj pak vytéká šťáva a zbytečně se vysušuje. Pokud už jsme zkontrolovali, že má kuře požadovanou barvu, a nejsme si jisti stavem upečení, můžeme do masa jen jednou píchnout. Určitě ho ale nesmíme obracet, jinak by šťáva vytekla. Z dobře propečeného kuřete vytéká čirá šťáva.

Náš tip: Ke grilovanému kuřeti si můžete připravit tuto česnekovou omáčku podle následujícího videoreceptu:

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více