Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tvarohové pomazánky jsou skvělou letní večeří: Výrazný sýr jim dodá pikantní nádech, bylinky svěží chuť a vůni, připravené jsou za pár minut
Zdroj: Toprecepty, Lukas cirjak

Tvarohové pomazánky jsou v našich domácnostech populární. A v létě jsou naprosto ideální svačinou nebo večeří. Můžeme je připravit v různých variantách. Na každé z nich si určitě pochutnáte!

Proč si dát tvarohovou pomazánku

Pomazánky z tvarohu jsou zdravé, na jejich přípravě není nic komplikovaného a zvládneme je přichystat během pár minut. Kromě toho tvaroh je potravinou, která se snadno kombinuje s dalšími ingrediencemi. Hodí se ke svačině, ale i výborné večeři, obzvlášť v létě. Jsou vítanou součástí občerstvení na letním pikniku či zahradní slavnosti. 

Jaký tvaroh vybrat

Pro nejlepší chuť a krémovitost se hodí tučný tvaroh. Nízkotučný, případně odtučněný tvaroh mívá řidší konzistenci, což v případě pomazánky není ideální volba. Variantou je také tvarohový sýr, jako je například Lučina. 

Jak na tvarohovou pomazánku s bylinkami

Základem tvarohové pomazánky s bylinkami bývá kromě tvarohu i cibule a případně česnek. Někdy se přidává hořčice. Na ochucení poslouží pepř a sůl. Pokud dáváme bylinky, nemusíme to ale se solením přehánět. Poslouží právě bylinky. Můžeme využít petrželku, pažitku, tymián, rozmarýn, kopr, bazalku, nebo třeba libeček. 

Náš tip: Připravte si tvarohovou pomazánku s bylinkami.

Jak na tvarohovou pomazánku se sýrem

Na tvarohovou pomazánku se sýrem se hodí tavený sýr, polotvrdý (eidam), ale i plísňový (Niva).

Připravte si tvarohovou pomazánku s Nivou. Budete na ni potřebovat: 50 g másla, 100 g měkkého tvarohu, 100 g nivy, 1 lžičku rajčatového protlaku a 2 stroužky česneku.
Jak na to? Máslo nechte povolit. Tvaroh dejte do misky, přidejte máslo a ušlehejte je spolu. Nivu nastrouhejte a přidejte ke směsi. Dochuťte troškou rajčatového protlaku a prolisujte k tomu česnek. Dobře promíchejte. 

Pomazánka je ideální na tmavém chlebu. Ozdobit ji můžete plátky zeleniny, hodí se třeba jarní cibulka. 

Jak na tvarohovou pomazánku s rybou

S tvarohem hezky ladí i ryby. Příkladem je tuňák, ale i sardinky. K tvarohu a rybičkám se přidává nasekaná cibule, vejce, někdy i na ochucení hořčice nebo citron. Do těchto pomazánek se hodí i nasekaná jarní cibulka.   

Náš tip: Přichystejte si tvarohovou pomazánku s tuňákem

Letní recepty

Ačkoliv každý, kdo není školou povinný, si nemůže užívat výsadu letních prázdnin, v nejteplejším období roku máme všichni tendenci tak trochu zvolnit a užívat si sluníčka a krásného počasí. Kdo by…

Jak na tvarohovou pomazánku se zeleninou

V tvarohových pomazánkách samozřejmě nesmí chybět ani zelenina. Už byla zmíněna jarní cibulka. Do tvarohových pomazánek se hodí nejen okurka, ale i paprika, rajčata, a také mrkev. Skvělou letní pomazánkou je osvěžující ředkvičková. 

Náš tip: Přichystejte si pomazánku z ředkviček podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více