Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Marilyn Monroe dietu nedržela. Jedla ale ve velkém množství syrovou mrkev a měla ráda krůtí srdíčka i játra
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons, Macfadden Publications, Public Domain, a Freepik, timolina/koláž Toprecepty.cz

Jedna z největších hollywoodských femme fatale a blonďatá sexbomba Marilyn Monroe byla ve skutečnosti jen křehká Norma Jeane Mortensová. Žena, která toužila po úplně obyčejném životě s manželem a dětmi, kterým by vařila večeře a připravovala svačiny.

Modelka z továrny na padáky

Bylo jí pouhých šestatřicet let, když ji 5. srpna 1962 ráno našla hospodyně v ložnici bez známek života. V noci ze 4. na 5. srpna se předávkovala prášky na spaní.

Marylin Monroe (ještě jako Norma Jeane) prožila těžké dětství a vyrůstala v dětských domovech, pak pracovala v továrně na výrobu padáků. To bylo během druhé světové války. Tam ji objevil armádní fotograf David, který ji nafotil v pracovní kombinéze a nabídl jí spolupráci.

Přestože její kariéra a sláva modelky a poté herečky raketově stoupala, Marilyn neměla problém otáčet se i v kuchyni.

Ranní mléko se syrovými vejci

Ve světle všech těch dnešních super diet, které současné hollywoodské hvězdy drží, určitě překvapí, jak a co Marilyn jedla.

„Bylo mi řečeno, že mé stravovací návyky jsou naprosto bizarní, ale nemyslím si to,“ řekla v rozhovoru pro magazín Pageant. „Než si dám ranní sprchu, začnu si ohřívat šálek mléka na plotýnce. Když je vedro, rozbiju do mléka dvě syrová vejce, rozšlehám je vidličkou a piju, když se oblékám. Doplňuji to multivitaminovou pilulkou a pochybuji, že by mi nějaký lékař mohl doporučit víc výživnou snídani pro pracující dívku, která pospíchá.“

Ještě předtím však blonďatá kráska vypila pomerančový džus a zobla několik sušených švestek.

Steaky, mrkev i párek v rohlíku

Na druhou stranu se zdá, že Marilyn o skladbě svého jídelníčku přemýšlela. Na talíři měla v průběhu dne převážně libové maso a hodně zeleniny.  

„K masu obvykle jím čtyři nebo pět syrových mrkví,nechala se slyšet slavná hvězda. „Možná jsem částečně králík: syrová mrkev mi totiž pokaždé chutná.“

Mezi její oblíbená jídla určitě patřily hovězí steaky, předem marinované jehněčí kotletky, ale také hamburgery nebo párky v rohlíku. Marilyn si pochutnala i na toustech namazaných máslem a jahodovým džemem. Nepohrdla také muffiny.

Hollywoodská kráska ráda popíjela šampaňské a večer si dávala skleničku sladkého vaječného koňaku.

Krůtí játra s kedlubnou a cuketou

Favoritem mezi jejími jídly byly překvapivě vnitřnosti. Pečená vepřová játra, krůtí srdíčka nebo krůtí játra na zelenině. Abyste si pochutnali jako Marilyn, budete potřebovat:

  • 500 g krůtích jater
  • 1 cibule
  • 1 kedlubnu
  • 1 červenou papriku
  • 1 menší cuketu
  • 3 lžíce rostlinného oleje 
  • sůl
  • pepř

A jak na to?

  1. Játra pokrájejte na nudličky. Cibuli oloupejte nakrájejte na půlkolečka. Kedlubnu oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Papriku zbavte a spolu s nakrájejte na nudličky. Cuketu také pokrájejte na nudličky.
  2. Na pánvi rozpalte olej, nasypte do něj cibuli a smažte ji za stálého míchání dozlatova asi 5 minut. Přidejte játra a po dalších 3 minutách do pánve přidejte všechnu zbylou zeleninu, důkladně promíchejte a vše nechte společně smažit 2 minuty.
  3. Přikryjte pokličkou a na mírném ohni ještě 3 minuty duste. Podlévat nemusíte, cukety pustí dostatečné množství tekutiny.
  4. Osolte, opepřete a hned podávejte.

Náš tip: Drůbeží játra podle našeho videoreceptu jsou hotová za chvilku. 

Zdroje informací: 

mashed.com: The Unusual Breakfast Marilyn Monroe Had Every Day

tasteofhome.com: Dine Like Norma Jeane: Marilyn Monroe’s Favorite Foods

wattpad.com: Marilyn Monroe, 25 Her Favorite Foods

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více