Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelníček agenta Jamese Bonda: Nesnáší kafe, miluje vejce na všechny způsoby a s chutí si dopřeje voňavý kebab
Zdroj: Profimedia a Freepik, stockking/koláž Toprecepty.cz

Agent Jejího Veličenstva 007 je skoro nepřetržitě zaneprázdněn pronásledováním padouchů a zachraňováním světa. Nic lidského mu ovšem není cizí, proto rád flirtuje s krásnými ženami a potrpí si na dobré jídlo a pití.

Snídaně Jamese Bonda

Ve filmech o Bondovi jídlo nehraje žádnou významnější roli, zato v knižní sérii Iana Fleminga najdeme poměrně dost podrobností k stolování agenta 007. Popisu Bondových jídel jsou věnovány celé odstavce. Bond není vybíravý a na svých cestách ochutnává různá jídla. Doma v Londýně se ovšem rychle promění v typicky britského chlapíka.

V knize Srdečné pozdravy z Ruska Fleming píše: „Snídaně byla Bondovým nejoblíbenějším jídlem dne.“ Jako správný Brit miluje vejce, a to míchaná nebo vařená natvrdo, k nim slaninu nebo klobásu, někdy i uzeného lososa.  

Pije silnou kávu, čaj nenávidí

Zajímavé je, že tento Brit každým coulem kupodivu dává přednost kávě před čajem. Čaj doslova nenávidí a popisuje ho jako „…slabé a časem plýtvající opium pro masy“. Ve svém bytě na Wellington Square v londýnské čtvrti Chelsea si dopřává silnou kávu zakoupenou v De Bry de Paris na Oxford Street, kterou vaří v tzv. perkolátoru, což je speciální konvička na přípravu filtrované kávy.

Pokud si někde dá kávu americano, objednává si k ní minerální vodu Perrier, protože „..drahá sodová voda je nejlevnější způsob, jak vylepšit špatný nápoj“.

Agent 007 má rád maso

James Bond je masožravec. Má v oblibě hovězí, jehněčí i zvěřinu. Ve filmu Goldfinger je vidět, jak si pochutnává na kari, a ve filmu Srdečné pozdravy z Ruska je jeho favoritem doner kebab. V Itálii jsou jeho volbou dobře udělané boloňské špagety.

Doma v Británii k obědu a večeři si literární a filmový hrdina dá pečeného tetřeva, kterého zapíjí růžovým šampaňským. Mlsný jazýček agenta 007 neodolá chřestu s holandskou omáčkou, steaku s hranolky nebo studené hovězí pečeni s bramborovým salátem. Bond se nebrání ani mořským plodům, často si k obědu dává upraveného kraba, jako ve filmu Diamanty jsou věčné, a občas se pustí do langusty.

Protřepat, nemíchat

Fanoušci si agenta 007 spojují s protřepaným martini, ale James Bond si ve skutečnosti pochutnává i na jiných druzích alkoholu. Šampaňské Bollinger je v literatuře i filmech opakovaně oblíbené, ve filmech si pochutnával i na černém sametu, což je pivo smíchané se a šumivým vínem.

Ve filmu Casino Royale se podle Fleminga podává The Vesper, martini obsahující gin Gordon's, vodku, Kina Lillet (apertivní víno z oblasti Bordeaux) a citronovou kůrou na ozdobu. V některých knihách je zmíněn oblíbený koktejl z whisky the old-fashioned, který britský hrdina nejčastěji pil dvojitý.

Oblíbené restaurace „otce“ Jamese Bonda

Restaurace Scott's of Mayfair na Coventry Street byla oblíbenou restaurací Iana Fleminga a objevila se i v bondovkách. Scott's je slavná londýnská restaurace a specializuje se na mořské plody. Ve filmech dokonce agent 007 sedí u stejného stolu, který měl rád Fleming. Spisovatel za války pracoval pro britskou tajnou službu a v této restauraci se prý pokusil opít dva Němce, aby od nich získal informace.

Pokud si chcete aspoň chvíli připadat jako nejslavnější filmový agent, připravte si třeba variaci na kebab z mletého masa podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

forbes.com: 007’s Taste In Food And Drink, Part 2

thespruceeats.com: Eat and Drink Like James Bond

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více