Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Po královně Alžbětě II. byl pojmenován „Ma'amburger“. Jedla ho vždy bez housky, zato s brusinkovým kompotem
Zdroj: Wikimedia Commons, Joel Rouse, OGL 3, a Freepik, freepik, koláž Toprecepty.cz

Královna Alžběta II. byla konzervativní dáma, která změny v jídelníčku moc nemusela. Vítězila u ní tradiční britská a francouzská kuchyně, přílohám se vyhýbala. Proto překvapí, že si ke konci života oblíbila klasický hamburger! A ten po ní dokonce dostal jméno.

Alžběta II. byla konzervativní i v jídle

Loni zesnulá britská panovnice byla nesmírně pracovitá a disciplinovaná, její život měl pevný řád. To se samozřejmě týkalo i stravovacích zvyklostí Jejího Veličenstva. Oblíbeným šálkem čaje Earl Grey začínala den, následovaly cereálie s bílým jogurtem. K obědu si většinou přála jen rybu se zeleninou.

Nikdy ale nezapomněla na čaj o páté, kdy si u popíjení silného čaje pochutnala na sendviči, nejčastěji s okurkou, někdy s lososem nebo vejcem. Večeře v Buckinghamském paláci měly několik chodů. Jako překrm bývaly paštičky či paté z ryb, následovaly pokrmy ze zvěřiny nebo hovězí steak a kousek čokoládového dortu nebo čerstvé ovoce.

Zachutnal jí překvapivě hamburger

Kdy královně zachutnal „obyčejný“ burger, přesně nevíme. Možná ji inspirovali její vnuci William a Harry, kteří se fastfoodovým jídlům rozhodně nevyhýbali.

Hamburgery královně nejprve připravoval dlouholetý dvorní kuchař Darren McGrady. Když se ale jednou manažeři společnost Foodhub, která kromě Británie provozuje řetězce rychlého občerstvení i v několika dalších zemích, rozhodli Alžbětě II. nabídnout jejich výrobek, překvapivě uspěli.

Bez housky, zato s příborem

Jestli si představujete, že distingovaná elegantní královna ukusuje hamburger v housce, ze kterého občas vypadne kousek zeleniny, jste samozřejmě na omylu. Dodržování přísné královské etikety takový způsob konzumace hamburgeru neumožňuje. Do Buckinghamského paláce bylo doručováno jídlo vhodné pro královnu – na základě údajných hamburgerových preferencí Jejího Veličenstva.

Vždy šlo o dvě placky hovězího burgeru bez housky, s plátkem salátu a místo kečupu byl brusinkový kompot. Alžběta II. tak mohla své oblíbené jídlo konzumovat příborem. Společnost Foodhub pak takto servírovaný burger nazvala „Ma'amburger“ (Madam´s Burger).

Připravte si „Ma'amburger“

Pokud chcete vyzkoušet, co britské královně tak chutnalo, můžete si slavný „Ma'amburger“ připravit i doma podle našeho receptu. Potřebovat budete: 800 g hovězího masa z krku, sůl, pepř a olivový olej.

A jak na to? Maso umelte nahrubo, dejte do mísy a zformujte 4 burgery. Uprostřed každého udělejte palcem malý důlek (to aby se při pečení nevyboulil a zůstala krásná rovná placka). Každý burger lehce osolte a opepřete, potřete po každé straně olejem. Na grilu nebo grilovací pánvi pečte z každé strany 4 minuty. Servírujte na plátku listového salátu a doplňte brusinkovým kompotem.

Zdroje informací:

mirror.co.uk: Queen's favourite burger 'Ma'amburger' delivered to Buckingham Palace by Foodhub

cafemom.com: The Royal Family's Favorite Foods Revealed

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více