Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvový salát jako od babičky: Tajemství vyvážené šťavnatosti i křupavosti tkví ve dvojitém strouhání, pak je základ nejlepší
Zdroj: Toprecepty.cz

Jaká je vaše vzpomínka na jídlo z dětství? Možná je to právě osvěžující, zdravý a rychlý mrkvový salát právě vytažený z ledničky. Je hotový během pár minut a za horkých dnů je příjemnou vzpruhou.

Jak si připravit mrkev během pár minut

Máte už vlastní letošní šťavnatou mrkvičku? Mrkev je skvělá zelenina plná vitaminů. Jíst ji můžeme syrovou i tepelně upravenou. Teď v teplých dnech osvěží různé saláty. Může jít o salát, kde bude mrkev pouze jednou z celé řady ingrediencí, ale také v něm může hrát hlavní roli. A právě takový je rychlý klasický mrkvový salát.

Co je potřeba na klasický mrkvový salát

Na tento salát stačí jen pár surovin: mrkev, citron, voda a cukr. Často se přidává jablko a cukr se někdy zcela vynechá. Sladit můžeme klasickým bílým cukrem, třtinovým, využít se dá javorový sirup i med. Přidat můžete i vanilkový cukr nebo samotná zrníčka vanilky. Variantou je i skořicový cukr.

Jak vylepšit mrkvový salát

Mrkvový salát je výborný, prospěje mu také zhruba deseti minutové vychlazení v lednici. Pokud bychom chtěli salát vylepšit, stačí málo. Kromě citronové šťávy můžeme využít i šťávu z pomeranče, která dodá další vrstvu příjemné sladkokyselé chuti. Další možností jsou dýňová semínka nebo nasekané vlašské ořechy. Obojí chutná ještě lépe opražené. Variantou jsou i rozinky. 

Babičky ovšem sázely na jiný trik, a to zcela jednoduchý. Polovinu z celkového množství mrkve nastrouhaly velmi najemno, druhou nahrubo. Jemně nastrouhaná mrkev pustila dost šťávy a hrubě nastrouhaná zase dala salátu potřebnou křupavost. 

Do 10 minut

Dobrá svačinka i vydatnější snídaně mohou být hotové velmi rychle, ať jsou sladké, slané, studené, nebo i teplé. Hotové mohou být klidně i do deseti minut! Stačí jen vědět, jak na to. Receptů tu máme…

Jak připravit mrkvový salát

Na tento salát budete potřebovat: 3 mrkve, 1 jablko, trochu citronové šťávy a můžete přidat i cukr nebo med. Jak na to? Mrkve očistěte, odkrojte konce a nastrouhejte najemno i nahrubo do misky. Jablko oloupejte a nahrubo nastrouhejte a přidejte do misky. Ochuťte trochou citronové šťávy, dobře promíchejte, a podle chuti případně doslaďte. Dejte vychladit alespoň na deset minut do ledničky.

Náš tip: Připravte si osvěžující mrkvový salát podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více