Pečeme s Ivou: Vanilkou vonící ovocný koláč jako od maminky. Upečený je s čerstvým ovocem, dochucený máslovou drobenkou
31. 8. 2023 Vaření
Léto se pomalu kloní k podzimu, ale zahrádka stále nabízí čerstvé ovoce, velice vhodné na přípravu ovocných koláčů. V náplni tohoto koláče je cítit tvaroh i pudink, drobné ovoce v něm je příjemnou, chuťově pikantní tečkou. Korunou řezů je máslem a vanilkou vonící, dozlatova upečená žmolenka.
Když pekařka promluví...
U nás doma máme velice rádi ovocné koláče pečené na plechu, před podáváním nakrájené na úhledné čtverečky – takové nám kdysi dávno doma pekly naše maminka nebo babička. Řezy tohoto koláče s tvarohovo-pudinkovou náplní, ovocem a drobenkou jsou nejen krásné na pohled, ale zároveň i chuťově vyvážené.
Co budeme potřebovat?
Těsto:
- 170 g vody
- 100 g majonézy
- 2 vejce
- 60 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 530-550 g hladké mouky
- 18 g čerstvého droždí
- špetku soli
Náplň:
- 400 g mléka
- 40-60 g cukru
- 1 vanilkový pudink
- 250 g měkkého tvarohu kostky
- navíc drobné ovoce na posypání
Drobenka:
- 170 g polohrubé mouky
- 60 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 80 g tuku (pevné máslo nebo i sádlo)
- strouhaná citronová kůra
Pomocí domácí pekárny:
Suroviny na těsto dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, sypké, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto. Bude hodně měkké, a pokud neradi podobná těsta vytahujete z formy pekárny, přerušte program hned po uhnětení hlaďounkého těsta, vyškrábněte ho do moukou lehce vysypané mísy a nechte vykynout v ní.
Ručně nebo robotem:
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí se lžičkou cukru a lžící mouky a necháme asi 15 minut pracovat. K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme měkké těsto. V míse ho zakryjeme a necháme asi 45-60 minut kynout.
Zatím připravíme náplň a drobenku:
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustý pudink, vmícháme do něj metličkou tvaroh (nebo ho do náplně vmixujeme ponorným mixérem) a náplň necháme vychladnout. Na drobenku smícháme špičkami prstů všechny suroviny dohromady, až se začnou drobit a žmolkovatět.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vykynuté těsto:
Roztáhneme na celý plech stěrkou nebo rukama, namočenýma ve vodě. Těsto potáhneme tvarohovo-pudinkovou náplní a posypeme drobným ovocem. Celý koláč korunujeme drobenkovým posypem a necháme ho před pečením kratší dobu (cca 20 minut) vykynout. Pečeme ho ve vyhřáté troubě (170-180 °C / cca 25-30 minut – jen do lehkého zhnědnutí okrajů koláče, střed s náplní zůstane vlhký). Podáváme vychladlý, krájený na řezy.
Drobečky z ošatky
- Pokud chcete místo tvarohu z kostky použít měkčí a řidší tvaroh vaničkový, udělejte pudink jen ze 350 g mléka.
- Nebo můžete hotovou pudinkovo-tvarohovou směs zahustit ještě 1-2 lžícemi pudinku bez vaření (Creme Olé) navíc.
- Ovoce použijte drobné, čerstvé, kompotované nebo i z mrazničky. Větší ovoce (meruňky, švestky aj.) pokrájejte na menší kousky.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
![]()
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké jsou nejznámější druhy nudlí v asijských pokrmech a jak je připravit, aby chutnaly stejně dobře jako v asijském bistru? Poradíme, jak se v nich vyznat
Asijské nudle se vyrábějí z různých druhů surovin a mouky. Každý druh má jiné vlastnosti a jinak se vaří. V asijské kuchyni je velmi důležitá… Číst více
Soba nudle a udon nudle: Tradiční asijská příloha, kterou prostě musíte ochutnat
Asijské nudle mají díky škrobu odlišnou konzistenci než klasické těstoviny, ale zase mají výraznější chuť - a to i díky přidaným ingrediencím. Kromě… Číst více
Jak použít rýžové nudle? Využijete je nejenom při přípravě známých asijských pokrmů
V obchodech jsou dnes k sehnání nudle nejenom různých šířek či barev, ale i z všemožných surovin - od pšenice přes luštěniny až po exotické rostliny,… Číst více
Závitky jako z vietnamského bistra: Smažené zvládnete bez problémů připravit i doma!
Smažené jarní závitky byly jedním z prvních… Číst více
Indonéská polévka soto ayam: Je lepší než vietnamské pho? Vyzkoušeli jsme za vás
Soto ayam je nejslavnější z polévek daleké… Číst více
Pad thai: Příběh thajské speciality, kterou zvládne připravit každý. Pro dokonalou chuť je ale klíčová jedna ingredience
Pad thai je tak trochu symbolem thajské kuchyně.… Číst více
Dokřupava smažené rýžové nudle se zeleninou: Domácí „čína“ jen z několika ingrediencí může být na stole za pár minut
Dokřupava smažené rýžové nudle se zeleninou patří… Číst více
Náš život s celiakií: Vietnamský salát bun bo nam bo podle kuchaře Šona naší Áně chutná, recept je snadný
Naše desetiletá Anička miluje asijskou kuchyni,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více