Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Levné vaření: Z brambor připravíme vláčné lívance, lahodné špízy i báječnou španělskou tortillu
Zdroj: zdroj: Toprecepty, Jaruna18

Ačkoli brambory přišly do Evropy až po návratu Kryštofa Kolumba z Ameriky a v našich zemích si cestu na talíř našly až koncem 18. století, ale pak se tu rychle zabydlely.

Bramborové lívance

Nejen v chudších oblastech brambory byly vždy tou nejdůležitější základní potravinou. Brambory jsou dostupné po celý rok a v porovnání s ostatními potravinami stále levné – i když i ony podražily. Proto i dnes se z nich dají připravit různorodé pokrmy, které jsou chutné, a přitom nezruinují peněženku.

Co všechno se dá z brambor připravit? Nemusí to být jen tradiční bramborák či bramborový guláš,  možností je nepřeberně – a to naslano i nasladko. Rychlou variantou bramboráků jsou bramborové „lívance“. Budete na ně potřebovat 1kg brambor typu C, 1 vejce, špetku soli, 1 polévkovou lžíci hladké mouky a tuk na smažení.

Brambory a cibuli oloupejte a nastrouhejte najemno na struhadle nebo v kuchyňském robotu. Sceďte přebytečnou tekutinu. Přidejte vejce, sůl a mouku a dobře promíchejte. Tvořte placičky o průměru cca 10 cm a smažte v rozpáleném oleji. Podávat můžete sladké s jablkovým pyré nebo pro změnu slané s kysaným zelím.

Bramborové špízy

Doslova luxusním obědem nebo večeří jsou bramborové špízy. Připravte si 8 velké brambor typu B nebo A, 300 g anglické slaniny, cibule, sůl a pepř, 4 polévkové lžíce oleje.

Nejprve uvařte brambory ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Brambory nakrájejte na 1 cm silná kolečka, cibuli na kroužky a slaninu na cca 1 cm velké kostky.

Střídavě napichujte na špejle či jehly (4 větší nebo 8 menších) plátky brambor, slaninu a cibuli, osolte a opepřete. Potřete olejem, položte na hliníkovou fólii a grilujte 8–10 minut, během grilování několikrát otočte. Slaninu můžete podle možností nahradit nebo doplnit klobásou či párkem.

Zapečené brambory

Zbyly vám brambory z předchozího dne? Připravte z nich zapečené šťouchané brambory. Pro zlatavě hnědé a křupavé pečené brambory potřebujete pouze tři základní ingredience. A jaké? Zbylé brambory (cca 750 g), rostlinný olej a koření (bylinky).

Brambory lehce rozšťouchejte, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, osolte a podle chuti posypte různým kořením (sladká paprika, oregano, rozmarýn apod.), zakapte olejem, vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte, dokud brambory nemají hnědou kůrku. Můžete pak posypat čerstvou petrželkou. Podávejte se zeleninovým salátem.

Bramborová tortilla

Španělé si omelety z brambor dopřávají většinou k snídani. Tato omeleta (španělská tortilla) může být skvělým a vydatným obědem nebo večeří. Na 2 porce (tedy na jednu pánev) budete potřebovat: 500 g brambor, 150 g cibule, 4 vejce. 250 ml olivového oleje, sůl.

Brambory oloupejte, nakrájejte hodně tenké plátky (můžete je i nastrouhat na plátky na struhadle nebo pomocí kuchyňského robotu) a osolte je. Cibuli nakrájejte najemno.

A jak na to? Na pánvi (o průměru 24 cm) rozehřejte olivový olej a přidejte plátky brambor. Brambory by měly být lehce pokryté olejem. Snižte teplotu na střední a brambory smažte asi 12 až 15 minut.

V druhé pánvi osmažte na oleji cibuli, dokud nebude průsvitná a zlatohnědá. Vejce vložte do velké mísy, důkladně je rozšlehejte metličkou a osolte. Oddělte brambory od olivového oleje pomocí síta. Brambory a cibuli přidejte do mísy k vejcím a nechte 3– 5 minut odležet.

Silně rozehřejte asi 2 až 3 lžíce olivového oleje, přidejte na pánev směs brambor, vajec a cibule a 2 minuty smažte. Když směs začne hnědnout (nenechte vejce ztuhnout), otočte tortillu pomocí talíře. (Jednoduše položte talíř na tortillu a pánev otočte tak, aby tortilla byla na talíři. Poté tortillu vložte do pánve.) Smažte 1 minutu na druhé straně. Tortilla by měla zůstat uvnitř vláčná.

Podávejte se salátem. Do této tortilly (omelety) můžete podle chuti přidat i hrášek, slaninu, vařené či pečené maso, klobásu. Prostě vše, co doma najdete.

Zdroj infromaqcí: chefkoch.de

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více