Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeský camprat
Zdroj: Toprecepty, spagetka

Receptů na bramboráky existuje nepřeberné množství a každá domácnost má ten svůj nejlepší, na který nedá dopustit. Camprat je tradiční staročeský pokrm, který má ke klasickému bramboráku chuťově velmi blízko a určitě stojí za vyzkoušení.

Brambory ve staročeských receptech

Neexistuje kraj, kde by ve staročeských pokrmech brambory netvořily jednu z hlavních surovin, a to jak naslano, tak nasladko. Byly totiž téměř vždy dostupné, ve vhodných podmínkách se daly skladovat po celý rok a jakmile naši předkové zjistili, že se z nich dá vytvořit univerzální těsto, začaly v kuchyních dominovat.

Také bramboráky na různé způsoby jsou typickým staročeským pokrmem ve všech krajích. Známé jsou např. jako cmunda, bandorník, báč, bacán, frncábník, fofrovanec, halapáč, drn, kramflek, vošouch, strouhanec a takto bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Pro oblasti Pojizeří a Podkrkonoší, které díky své geografické blízkosti mají také velmi podobnou gastronomickou historii, je typický pečený camprat.

Camprat je rovněž variací na bramborák, místo smažení na sádle je však pečený v troubě. Peče se na vysokou teplotu a důležité je vytvoření křupavé kůrky, které docílíme pomocí sádla a obracení během pečení. Pekáček se sádlem se nejdříve rozehřeje a až poté se na něj těsto nalije. Při obracení je pravděpodobné, že se ještě částečně syrový bramborák roztrhne, což ovšem výsledku jen prospěje. „Otevřené“ části se dalším pobytem v troubě rovněž opečou a křupavá plocha se zvětší.

Aby se bramborák v pekáčku dokonale propekl a křupavá krusta tvořila větší část, nesmí být vrstva těsta příliš vysoká. Výhodou oproti klasice smažené na pánvi je, že nestrávíme tolik času u sporáku hlídáním dokonalého propečení.

Ingredience na staročeský camprat

Suroviny na camprat jsou téměř totožné s klasickým bramborákem, jak se připravuje ve většině domácností. Patří do něj samozřejmě brambory, vejce, česnek, cibule, hladká mouka, mléko a sůl. Co se možná běžně nepraktikuje, je přidání opravdu horkého mléka. To zajistí, že brambory nezačnou oxidovat a černat už v době, kdy těsto odpočívá, aby se propojilo s moukou.

Recept na camprat neexistuje jediný správný a originální. Někde se přidávala majoránka, jinde byly součástí základu kvasnice vzešlé v troše teplého mléka s cukrem, jinde se zase povrch sypal mletým mákem nebo se dokonce do těsta přidávaly sušené švestky.

Recept na jednoduchý staročeský camprat

Základní recept na camprat si můžete libovolně vylepšit. Přidat se do něj dá již zmíněná majoránka, uzenina, trocha kysaného zelí, zkrátka cokoli, co máte rádi v klasickém bramboráku.

Na 1 pekáč budete potřebovat 1 kg brambor, 2 vejce, 1 hrnek horkého mléka, 1 hrnek hladké mouky, 1 menší cibuli, 3 stroužky česneku, ½ lžičky soli a sádlo. Jak na to?

Oloupané brambory nastrouhejte nahrubo a přelijte horkým mlékem. Přidejte nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, sůl a nakonec mouku. Těsto by nemělo být příliš řídké, ale zároveň by mělo zůstat mírně tekuté. Pekáček vymažte větší vrstvou sádla a v troubě rozehřáté na 200 °C nechte rozpálit.

Do pekáčku nalijte těsto, které mezitím pár minut odpočívalo a ihned vložte zpět do trouby. Jakmile okraje zrůžoví, obraťte camprat pomocí špachtle (klidně jej nechte roztrhnout na několika místech) a opět vraťte do trouby.

Chcete-li docílit maximální křupavosti, obraťte a roztrhněte bramborák ještě několikrát během pečení. Celková doba pobytu v troubě je závislá na tom, jakého stupně křupavosti chcete docílit a také na velikosti pekáčku, minimálně je však třeba propékat 40 minut.

K pečenému campratu se hodí podmáslí nebo mléko, které k němu podávali naši předkové.

Zdroje informací:

liberec.rozhlas.cz: Camprat, krajová specialita Pojizeří a Vysocka
adoc.pub: Chuťový místopis regionů
abcvyzivy.cz: Regionální a staročeský slovníček

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více