Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špagety s medvědím česnekem à la carbonara: Stačí na ně jen pár surovin, levou zadní je zvládne i začátečník a skvěle chutnají
Zdroj: Toprecepty.cz

Také sáhnete po těstovinách, když máte chuť na něco dobrého a chuťově výrazného, a přitom pospícháte? Vyzkoušejte těstoviny carbonara s medvědím česnekem, které voní slaninou a bylinkami.

Kde se vzaly těstoviny carbonara

Těstoviny carbonara patří mezi nejoblíbenější a zároveň velmi vydatná italská jídla. V pokrmu totiž nechybí kombinace vajec a slaniny. Oficiální název těstovin alla carbonara znamená po uhlířsku. Ví se, že jídla v kombinaci slaniny a sýru byla v Itálii oblíbená už v 19. století, což je písemně doloženo. Nejspíš ale existovala už dříve. Neví se ale, jestli si je připravovali původně opravdu uhlíři.

Co patří do špaget carbonara

Pokrmu se říká pasta alla carbonara neboli těstoviny carbonara. Základem jsou tedy těstoviny. A nemusí to být právě špagety, i když bývají nejčastější. Ideální je dlouhý tenký tvar, jako jsou dlouhé ploché nudle (fettuccine), širší špagety (linguine), i makarony (bucatini). Nechybí ani omáčka z vajíček, sýr, pepř a sůl.

Jak připravit těstoviny carbonara

Kouzlo tohoto jídla spočívá v krásně krémové omáčce. Zatímco u nás využíváme smetanu, v Itálii ji připravují pouze z vajíček (případně jen ze žloutků). Nejdříve se vajíčka rozšlehají, smíchají se sýrem (nastrouhaným najemno), dochutí pepřem, a na závěr se ke směsi přilije troška horké vody ze špaget.

Na co nezapomenout při přípravě těstovin ala carbonara

Rozšlehaná vajíčka smíchaná se sýrem, zalitá troškou horké vody se nakonec promíchají s těstovinami a dokřupava osmaženou slaninou. Vajíčka se nesmějí srazit. Omáčka musí být dokonale prošlehaná. Vodu je třeba přidávat po lžících, aby vznikla hustá omáčka. Přidává se k horkým těstovinám. Žloutky se hezky prohřejí a omáčka zhoustne.

Proč zkombinovat těstoviny s medvědím česnekem

Medvědí česnek je rostlinka, která výborně chutná a voní. Listy můžeme přidat do řady pokrmů, k těstovinám se hodí výborně a lahodí i oku. Na vyzkoušení ho můžeme využít třeba do špaget ala carbonara. 

Medvědí česnek

Obliba této aromatické byliny poslední dobou prudce stoupla. A tak se medvědí česnek houfy mlsných Čechů vydávají sbírat do (zejména lužních) lesů a svá místečka si začínají bedlivě střežit. Pokud…

Jak na špagety s medvědím česnekem na způsob carbonara

Příprava těchto těstovin je jednoduchá a rychlá. Co budete potřebovat? 400–500 g špaget, 150 g anglické slaniny, 8 žloutků, 4 lžíce parmazánu, hrst medvědího česneku, olivový olej, pepř a sůl.

Jak na to? Slaninu nakrájejte na proužky. Připravte si pánev, nalijte na ni lžíci olivového oleje a nechte rozpálit. Do horkého oleje nasypte slaninu a opečte ji dohněda a křupava.

Do většího hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Osolte velkou lžičkou soli, a když začne vřít, přidejte do ní špagety a uvařte je podle návodu na skus. Uvařené špagety sceďte a trochu vody z vaření si nechte. Než se těstoviny uvaří, rozklepněte do misky žloutky, bílky si nechte na jiné jídlo. Parmazán nastrouhejte najemno. Žloutky promíchejte s parmazánem, pepřem a malým množstvím soli. Přidejte pár lžic vody z těstovin.

Medvědí česnek omyjte a osušte. Pokrájejte ho na menší kousky. Uvařené špagety vložte do pánve s vyškvařenou slaninou. Promíchejte, odstavte z tepla, a hned přilijte vaječno-sýrovou hmotu. Rychle a opatrně směs promíchejte, dokud nezatuhne. Nakonec přidejte medvědí česnek, promíchejte a můžete servírovat.

Náš tip: Připravte si špagety s medvědím česnekem na způsob carbonara podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Komentáře

gabrusa

2. 5. 2023 10:40

Proč v seznamu "Co budete potřebovat?" jsou jiné ingredience i množství, než pak ve videu? Rozdíl mezi 8 žloutků a 3 žloutky je opravdu velký. V seznamu pak zase chybí smetana. :-(

Přidat komentář