Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Buřty na pivu dokážete připravit i doma.
Zdroj: Toprecepty.cz

Udělali jste si zahradní párty, opékaly se špekáčky, konzumovalo pivo. Nakonec jste ovšem zjistili, že jste toho nakoupili až moc, a teď nevíte, co se zásobami dělat. Není nic jednoduššího, než vzít ony buřty a nevypitý zlatavý mok a vytvořit z něj výtečný pokrm, který patří mezi klasiku české kuchyně. Víte ovšem, jak správně takové buřty na pivu připravit?

Vybírejte podle kvality, ne ceny

Základem je samozřejmě dobrá volba špekáčků, které použijete. Rozhodně se nehodí drůbeží nebo ty, které jsou až podezřele levné. Pokud budete buřty primárně vybírat k opékání, rozhodně sáhněte po těch, které v sobě mají tuk, díky němuž je oblíbená pochoutka z čundrů a letních táborů šťavnatá a chutná. I zde platí otřepané „tuk je nositelem chuti“.

Určitou ochranou zákazníka je v případě špekáčků to, že toto označení mohou mít pouze výrobky s jasně daným složením. Nemusíte se tak bát, že pokud koupíte opravdový „špekáček“, bude třeba ze separátu.

Černé pivo není nutnost

Když máte vybrané buřty, je na řadě druhá důležitá ingredience, tady pivo. Tradičně se v receptech uvádí tmavé, protože je pro svou nasládlost chuťově vhodné nejen ke špekáčkům, ale i zelenině, jíž budeme pod „maso“ přidávat. Navíc přidá i barvu, která je důležitá, protože jíme i očima. Máte-li ovšem chuť si svou verzi pokrmu ozvláštnit, klidně sáhněte po své oblíbené světlé dvanáctce. Abyste předešli tomu, že bude jídlo hořké, stačí buřty nechat v troubě třeba o dvacet minut déle. Tím se hořkost potlačí.

Zelenina dodá chuť

Poslední, co do klasických buřtů na pivě patří, je cibule. Nakrájená na měsíčky je ideální, rozhodně se nehodí ji upravovat na malé kousky. Když si totiž vychutnáváme tento rustikální pokrm, chceme se do cibule zakousnout a ne ji jen lehce zacítit. Pokud preferujete omáčku u buřtů hustší, máte dvě možnosti. Buď ji můžete zahustit moukou, ještě než přilijete pivo, či přidat více cibule nebo další zeleniny.

Nabízí se rajčata a papriky, někdo dokonce používá koupené lečo. Tak i tak je důležité kontrolovat chuť omáčky, aby nebyla příliš kyselá, hořká či neslaná. Jestli máte rádi pikantnější pokrmy, můžete přidat nakrájenou chilli papričku, říz dodá i česnek. V sofistikovanějších receptech najdeme také třeba třtinový cukr nebo vinný ocet.

Inspirace opékáním 

Příprava samotných špekáčků je velmi jednoduchá. Stačí je jen nařezat takzvaně „na ježka“, můžete je poté rozpůlit, aby se rychleji propekly. Někdo buřty ještě před pečením loupe, ale pokud to neděláte u klasického opékání, není důvod to nyní měnit. Pokud si chcete s přípravou „vyhrát“, můžete buřty nakrájet na kolečka a před pečením v troubě je orestovat na pánvi.

Jak na cibuli

Velmi důležitá je i cibule, s jejíž pomocí můžete chuť oblíbeného hospodského jídla ladit. Někdo tvrdí, že je dobré si udělat základ jako na guláš, tedy nechat nahrubo nakrájenou cibuli osmažit na sádle, přesunout ji do zapékací misky, poté na ni klást špekáčky a dát do trouby. Jiné recepty zase uvádějí, že cibuli přidáváme na dno misky a pečeme ji společně s buřty a omáčkou z piva a dalších ingrediencí.

Jednoduše a rychle

Není ovšem nutné brát přípravu buřtů na pivu jako nějakou vědu. Většinou totiž tohle skvělé jídlo vzniká v momentě, kdy nám špekáčky zbydou a zrovna nemáme chuť si vařit třeba buřtguláš. Základem je, abyste si tuhle výbornou chuťovku k pivu vytvořili podle vlastní chuti. Pokud při tom sáhnete třeba po kečupu, určitě se nic nestane.

Buřty na pivu

Na přípravu tohoto populárního pokrmu budete potřebovat: 6 kvalitních špekáčků, 3 cibule, 2 červené papriky, 3 stroužky česneku, 3 dcl černého piva, 2 lžíce kečupu, 70 g rajčatového protlaku, 2 lžičky medu.

Jak na to?

  1. Špekáčky podélně rozpulte a nařízněte je „na ježka“ (na povrchu vyříznete mřížku).
  2. Cibuli si nakrájejte na úzká kolečka nebo půlkolečka, papriku na proužky.
  3. Do pekáčku či zapékací misky dejte cibuli, papriku, prolisovaný česnek, rajčatový protlak, kečup a med. Vše promíchejte.
  4. Navrch položte rozpůlené buřty a vše zalijte pivem.
  5. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut. Zhruba po každé čtvrthodině buřty otočte a omáčku promíchejte.
  6. Servírujte nejlépe s čerstvým chlebem.

Nechte se inspirovat i naším videoreceptem a vytvořte si doma skvělou večeři:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více